Tačiau net susidūrusi su iššūkiais, „Berkshire“ nurodė nuo liepos iki rugsėjo fiksavusi 82 proc. pelno augimą. Taigi, panašu, kad W. Buffetas su krize tvarkosi tiesiog puikiai.

Tą patį galite padaryti ir jūs, jei seksite jo pavyzdžiu. Štai keli W. Buffeto patarimai, kaip apsaugoti savo pinigus, kol siautėja virusas.

Kraukitės kapitalą iš mažų palūkanų normų

W. Buffettas tapo vienu turtingiausių žmonių planetoje, nes naudojosi palankiomis aplinkybėmis. Jis atkreipė dėmesį, kad Federalinis rezervas 2020 m. sudarė fanstastiškas galimybes besiskolinantiems.

Federalinis rezervas „pasielgė teisingai“, kai reaguodamas į virusą, reikšmingą palūkanų normą nurėžė beveik iki nulio, sakė W. Buffetas. Kitos palūkanų normos visoje ekonomikos sferoje krito kaip domino.

„Tai labai palankus metas skolintis pinigų. Galbūt tai nėra toks puikus metas skolinti, tačiau šaliai naudinga, kad tai yra palankus metas skolintis“, – anksčiau šiais metais per nuotolinį „Berkshire Hathaway“ akcininkų susirinkimą sakė W. Buffetas.

Ką galite padaryti kaip W. Buffettas? Jei perkate namą ar esate namų savininkas ir turite gerą kredito reitingą, griebkite vienas žemiausių visų laikų palūkanas, kol galite.

Pasirūpinkite draudimu

Iš Nebraskos kilęs investuotojas ne veltui vadinamas Omahos orakulu. Praėjusių metų kovą multimilijardierus per vieną interviu sakė: „Visuomet jaučiau, jog kažkada kils pandemija“.

2019 m. viename laiške jis įspėjo savo „Berkshire Hathaway“ akcininkus, kad pasauliui gresia „megakatastrofa“, kuri gali tapti visišku siurprizu ir užgožti uraganų „Katrina“ bei „Michael“ padarytą žalą.

W. Buffettas rašė, kad ši katastrofa gali atnešti milžiniškų nuostolių jo įmonei, valdančiai bent kelias draudimo bendroves („Geico“ ir kt.). Tačiau „Berkshire Hathaway“ jau kitą dieną būtų pasirengusi verslui, pažymėjo jis.

Ką galite padaryti kaip W. Buffettas? Jūs taip pat turite būti pasiruošę bet kam: įsigykite gyvybės draudimą, kad užtikrintumėte finansinę savo artimiausių žmonių apsaugą. Žmonėms pradėjus mirti nuo COVID-19, 2020 m. suaktyvėjo prekyba draudimo polisais, skirtais šeimos maitintojams.

Nesinešiokite skolų kreditinėse kortelėse

Pandemijos metu padidėjus priverstiniam nedarbui, daugelio amerikiečių sąskaitose pradėjo augti kreditinių kortelių skolos.

Griebtis kreditinės kortelės finansinių sunkumų metu yra viena, bet W. Buffettas sako, kad kai kurie žmonės naudojasi šiomis kortelėmis, tarsi kiaulėmis taupyklėmis.

Per virtualų akcininkų susitikimą jis pasakojo apie vieną bičiulę, kuri, ištikus finansinėms bėdoms, paprašė patarimo. Ji taip pat turėjo kreditinės kortelės skolą su 18 proc. siekiančiomis palūkanomis.

„Jeigu turėčiau skolų, kurių palūkanos siekia 18 proc., visų pirma, pasistengčiau jas apmokėti, – savo bičiulei atsakęs W. Buffettas. – Negalima gyventi, skolinantis pinigus tokiomis palūkanomis“.

Warrenas Buffettas

Ką galite padaryti, kaip W. Buffettas? Pasak ekspertų, kai kredito kortelės skola tampa didžiulė, geriausia būtų ją įtraukti į bendrą skolų konsolidavimo paskolą.

Tokiu būdu jūs supaprastintumėte savo sąskaitas ir sumažintumėte palūkanų dydį, taigi greičiau apmokėtumėte skolą.

Atlikite namų darbus su akcijomis

Koronaviruso krizė nusiaubė daugybę pramonės sričių, įskaitant mažmeninę prekybą, restoranus ir pramogų sferą. W. Buffettas nusprendė, kad jam, kaip investuotojui, vienai konkrečiai sferai padarytos žalos jau yra per daug.

„Oro linijų verslas – galbūt aš klystu ir tikiuosi, kad klystu – labai pasikeitė“, – teigė jis savo akcininkams. Štai kaip jis paaiškino, kodėl pardavė visas „Berkshire Hathaway“ priklausiusias oro linijų bendrovių akcijas.

W. Buffettas pažymėjo, kad žmonės buvo atgrasyti nuo skrydžių, todėl „pasaulis oro linijų bendrovėms pasikeitė“.

Ką galite padaryti, kaip W. Buffettas? Investuotojai, kurie atliko namų darbus ir priėmė informacija paremtus sprendimus, šiais metais sulaukė atlygio, nes akcijų biržos pasiekė naujas rekordų aukštumas.

Laikykitės ilgalaikio plano

Warrenas Buffettas teigė esąs tikras, kad JAV ekonomika atsigaus nuo COVID recesijos.

Asociatyvi nuotr.

„Iš esmės niekas negali sustabdyti Amerikos, – pareiškė jis per virtualų susitikimą. – Iš tikrųjų mes dar nebuvome susidūrę su panašia problema, bet esame susidūrę su kur kas sunkesnėmis bėdomis“.

Tačiau jis pažymėjo, kad niekas nežino, kas bus toliau, todėl investuotojai turėtų pasiruošti potencialiai ilgam atsigavimo laikotarpiui. Jis sakė, kad jie sulauks „gero rezultato, jei laikysis ilgalaikio akcijų plano“.

Ką galite padaryti, kaip W. Buffettas? Finansinio planavimo paslaugos yra kur kas prieinamesnės ir patogesnės, negu manote. Jos gali padėti jums tvirtai įsitaisyti ir nepaleisti iš akių savo investicijų.

Reikalaukite pagalbos, jeigu jos reikia

W. Buffettas teigia, kad koronavirusas įstūmė JAV į „ekonominį karą“, ir jo aukomis tapo daugybė mažų bendrovių.

„Daugybę žmonių mes įkalinome šioje priverstinėje recesijoje, o kiti klesti. Manau, kad šalis yra tikrai skolinga milijonams smulkių verslininkų“, – gruodžio mėnesį CNBC sakė W. Buffettas.

Ką galite padaryti, kaip W. Buffettas? Jei esate įmonės savininkas ar šeimos maitintojas, patiriantis finansinių bėdų, ieškokite pagalbos šaltinių ir naudokitės tomis pagalbos priemonėmis, kurios yra prieinamos.

Tai reiškia, pavyzdžiui, kad domėkitės, kokią pagalbą siūlo valstybė nuo pandemijos nukentėjusiems verslams ar individualiai dirbantiems žmonėms. Jei jums priklauso pagalba, būtinai ja pasinaudokite. Jei turite finansinių įsipareigojimų, kurių negalite laikytis, pasitarkite su paskolos teikėjais apie galimybę atidėti mokėjimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)