Skubių siuntų gabenimo ir logistikos kompanijos „UPS Lietuva“ įkūrėjas, verslo angelų tinklo LitBAN valdybos pirmininkas V. Lašas šiuo Lietuvai dvilypliu – šventiniu ir pandeminiu – laikotarpiu savo patirtimi dalijasi tiek su pradedančiaisiais, tiek su patyrusiais verslo vilkais.

1 pamoka: žiūrėk ne tik po kojomis, kur žengi šiandien, bet ir žymiai toliau – kas ten, už horizonto

„Sveiki, gal Jums reikia lėktuvo? – nepažįstamas vyras, užėjęs į mūsų kuklų biurą Laisvės alėjoje, pasakė ir tęsė: – UPS Amerikoje skubias siuntas gabena savo lėktuvais – gal ir jums reikėtų?“

Buvo 1993-ieji, siuntas vežiojome savo Žiguliukais, jas siųsdavome į užsienį tik triskart per savaitę į Vilnių atskrendančiu „Lufthansa“ lėktuvu ir galvojome tik apie naują krovininį autobusiuką. Tačiau patyrusio piloto pasiūlymas paskatino pažvelgti į tą, kaip tada atrodė, tolimą ateitį, apie kurią tuomet drįsome tik svajoti. Patikėjome, kad mes galime, ėmėmės ambicingo projekto – ir pasiekėme tai, apie ką svajojome: mes pirmieji Baltijos šalyse pradėjome tarptautines skubias siuntas gabenti savo kasdieniniu specialiu krovininiu reisu.

Iki šiol atsimenu pirmojo mūsų užsakyto L410 lėktuvo skrydžio Varšuva – Kaunas datą. Tai buvo 1996.06.03. Ši istorija man visad primena – būk pasiruošęs naujoms galimybėms, žiūrėk ne tik po kojomis, kur žengi šiandien, bet ir žymiai toliau – kas ten, už horizonto, ir kaip tai greičiau pasiekti? Ir jei apie tai būsi pagalvojęs ir žinosi, ko sieki, – būsi pasiruošęs kai visai netikėtai atsivers fantastinė galimybė šuoliui pirmyn.

2 pamoka: nors ir bijote – imkite ir darykite: rezultatas pranoks lūkesčius

Prieš penkiolika metų perskaičiau Richardo Semlerio knygą „Eretikas“. Man patiko: gal būtų gerai ką nors panašaus įgyvendinti ir mano kompanijoje? Kaip rasti tinkamą momentą?

Reikėjo šiek tiek laiko, kol pajutau, kad vadovų komanda pasiruošusi tokiems „eretiškiems“ eksperimentams. Kartą, kai su kolegomis svarstėme, kaip suspėti paruošti ir įgyvendinti metinį darbuotojų atlyginimų peržiūrėjimą, pasiūliau: „Gal taupykime jūsų – vadovų laiką – perduokime šį darbą patiems darbuotojams?“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)