Keletui pasaulio kompanijų, gaminančių potašą (daug kalio turinčias trąšas, kasamas išgaravusių jūrų dugne), tai yra šviesa tunelio gale po kelerių nepastovaus pelningumo metų. „Bloomberg Green Markets“ 2021 m. prognozuoja rekordinę pasaulinę potašo paklausą, o „Morningstar Inc.“ teigia, kad greičiausiai bus nustatytas naujas „aukštas riboženklis“.

Ūkininkų pajamos JAV ir Kanadoje lyginant su ankstesniais metais paaugo. Jas padidino pasėlių kainos, kurios pakilo iki daugelio metų rekordinio lygio dėl sustiprėjusios Kinijos paklausos ir su pandemija susijusių vyriausybės paskatų. Ūkininkams investavus pelną atgal į ūkius ir plečiant sodinimą, jiems reikės dar daugiau trąšų.

„Po falšstarto dėl pandemijos ir visų tų kalbų apie siaubingus metus dabar matome visus atsigavimo požymius“, – per pristatymą praėjusią savaitę kalbėjo Kanados „Nutrien Ltd.“ vyriausiasis finansininkas Pedro Farahas.

Optimizmo randama po poros sudėtingų metų. 2020 m. „La Nina“ nusiaubė pagrindinius Pietų Amerikos auginimo regionus, „Derecho“ audros išvartė pasėlius JAV Vidurio Vakaruose, o pasaulinė sveikatos krizė sutrikdė maisto tiekimo grandines. Visa tai įvyko po 2019 m., kai pašarų paklausa sumažėjo dėl Kinijos afrikinio kiaulių maro protrūkio, kuris sukėlė kiaulienos, pagrindinių šios šalies baltymų, stygių.

Skirtingai nuo kitų trąšų, tokių kaip azotas, kurias komerciniai ūkininkai paprastai naudoja kasmet, potašas gali būti naudojamas skalsiau, jei finansai tais metais menki. Jis padeda augalams sustiprėti, efektyviau naudoti vandenį, kovoti su ligomis ir atbaidyti kenkėjus.

Azoto trąšos gali paskatinti kai kurių ligų plitimą, o fungicidai dažnai problemos neišsprendžia, reikia ieškoti priežasčių ir jas šalinti.

„Nutrien“ – remiantis „Bloomberg“ duomenimis, didžiausias pasaulyje potašo gamintojas praėjusiais metais, – prognozuoja, kad 2020 m. bus „visų laikų“ sėkmingiausi produkto pardavimo metai, praėjusį mėnesį investuotojams sakė kompanijos vadovas Chuckas Magro. Kompanija skaičiuoja, kad metinė kalio paklausa šiemet siekė 65–67 milijonus metrinių tonų. Maždaug tokius pačius skaičius pateikė ir Rusijos „Uralkali PJSC“ (vienas iš trijų didžiausių pasaulio gamintojų). „Nutrien“ tikisi, kad iki metų pabaigos dauguma pagrindinių tiekėjų bus išpardavę visus likučius.

„Nutrien“ nutraukė potašo pardavimo užsakymus šią savaitę iki kovo pabaigos ir pradėjo priiminėti užsakymus aukštesnėmis pristatymo kainomis nuo balandžio mėnesio. Tai atspindi ribotas atsargas, teigia „Bloomberg Green Markets“.

Alexis Maxwellas, „Green Markets“ tyrimų direktorius, prognozuoja, kad 2021 m. kalio chlorido – dažniausiai naudojamo kalio junginio – paklausa išaugs iki 69,7 mln. tonų, palyginus su 68,6 mln. tonų šiemet. Naujosios Škotijos banko analitikas Benas Isaacsonas prognozuoja, kad paklausa kitąmet sieks 68 mln. tonų.

JAV pajamos iš žemės ūkio 2020 m. turėtų pakilti 43 proc., palyginus su 2019 m., nes pasėlių kainos išaugo, o vyriausybė padidino finansinę pagalbą. Kanadoje per pirmuosius devynis 2020 m. mėnesius gautos grynosios pajamos buvo 8 proc. didesnės nei tuo pačiu laikotarpiu 2019 m.

Pakilusios pajamos galėtų reikšti daugiau išlaidų kitais metais, o potašo kainos turėtų siekti iki 250 dolerių už toną (nuo maždaug 230 dolerių šiuo metu), teigia „Morningstar“ vyresnysis kapitalo analitikas Sethas Goldsteinas. 2023 m., o gal ir kitąmet, kainos gali ir toliau kilti iki 280 dolerių.

Šiuo metu visų akys krypsta į Kiniją: tikimasi, kad sutartis su „Canpotex“ – bendra „Nutrien“ ir „Mosaic Co.“ įmone – bus sudaryta jau pirmąjį metų ketvirtį. Tai būtų anksčiau nei įprasta ir už aukštesnę kainą nei šiemet, o tai rodo stipresnę paklausą iš pagrindinės pasaulio potašo vartotojos pusės. „Nutrien“ potašo vadovas lapkritį investuotojams sakė, kad kompanija tikisi „žymiai padidinti“ „Canpotex“ sutartį su Kinija.

„Canpotex“ supranta, kad potašo paklausa pasaulyje auga, ir parduoda jį kitoms rinkoms, kur jo kaina yra tvirtesnė, – teigia S. Goldsteinas. – „Nutrien“ ir „Mosaic“ mąsto taip: kai Kinijai prireiks „Canpotex“ potašo, sandoris bus sudarytas anksčiau nei įprastai, įsitikinant, jog jie galės užtikrinti pakankamą kiekį.“