A. Forresto kompanija „Fortescue Metals Group Ltd.“ žaliąjį kurą pradės gaminti 2022 arba 2023 m., o jos tikslas – ilgainiui pagaminti 235 gigavatus švarios energijos (maždaug penktadalį visų JAV gamybos pajėgumų), panaudojant vėjo ir saulės energiją ir persijungiant į vandenilio ir amoniako gamybą, teigė jis interviu „Bloomberg TV“.

„Priėmėme sprendimą, jog pasaulyje yra pakankamai atsinaujinančių energijos šaltinių, kad žmonija jais galėtų naudotis amžinai, – pirmadienį kalbėjo „Fortescue“ pirmininkas ir įkūrėjas A. Forrestas. – Tereikia pritaikyti technologijas ir mastą, ką mes „Fortescue“ sėkmingai ir atlikome, kad įsitikintume, jog atsinaujinantis kuras galės konkuruoti su iškastiniu.“

Perte įsikūrusi kompanija, kuri geležies rūdos eksportą pradėjo 2008 m. ir dabar yra ketvirtoji pagal dydį eksportuotoja pasaulyje, iki 2023 m. investuos maždaug 1 milijardą Australijos dolerių (732 mln. dolerių) į dekarbonizacijos ir vandenilio projektus. A. Forrestas nepateikė prognozės, kada kompanija turėtų pasiekti savo išsikeltą energijos pajėgumų tikslą ir nepatikslino plėtros finansavimo strategijos detalių.

A. Forresto planas – tapti energijos tiekėju daug anglies dioksido išskiriančiuose pramonės sektoriuose, įskaitant plieno gamybą, kurie jaučia didėjantį vyriausybių ir investuotojų spaudimą sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių teršalų kiekį. Didžiosios energetikos kompanijos, įskaitant „BP Plc“ ir „Royal Dutch Shell Plc“ šiuo metu taip pat siekia savo portfeliuose padidinti atsinaujinančių išteklių dalį.

Andrew Forrest

„Siekiame, kad laivai iš mūsų uostų išplauktų maždaug kas 30 minučių ir iš tikrųjų aprūpintų pasaulio sunkiąją pramonę, – interviu pažymėjo A. Forrestas. – Visi ieškome gausaus, reguliaraus atsinaujinančio kuro tiekimo, o „Fortescue“ kaip tik tai ir pasiūlys.“

Pagal mastelį „Fortescue“ energetikos verslas greičiausiai būtų vertingesnis už kompanijos geležies rūdos operacijas, kurios rugpjūtį pranešė apie 4,7 milijardų dolerių metinį uždarbį, teigė A. Forrestas. Pasak jo, kompanija vedė derybas dėl energetikos projektų 31 šalyje ir planuoja diskusijas su dar šešiolika šalių. Plėtojant energetikos verslą bus bendradarbiaujama tiek su JAV, tiek su Kinija.

Andrew Forrest

Iš pradžių pagrindinis dėmesys bus skiriamas Australijai, kur „Fortescue“ perkelia savo geležies rūdos operacijas prie atsinaujinančios energijos, o paskui sieks tą patį padaryti su savo geležinkelių, uostų ir laivybos tinklais.

„Atsinaujinančios energijos pramonė Australijoje gali būti tokia pat didelė, jei ne dar didesnė darbdavė už anglies pramonę“, – pabrėžė A. Forrestas. Vyriausybės duomenimis, šalies angliakasybos sektoriuje dirba apie 50 000 žmonių.