Deutsche Bank“ ekonomistai siūlo už kiekvieną nuotoliniu būdu dirbamą dieną darbuotojams skaičiuoti papildomą 5 proc. mokestį. Ekspertų teigimu, vidutinis darbuotojas dėl to nuostolių nepatirtų, nes jis ir taip sutaupo, kadangi nereikia mokėti už kelionę į darbą ir iš jo ar dienos pietus, taip pat mažiau pinigų išleidžia darbui skirtiems drabužiams. Be to, tyrime teigiama, kad mokestį galėtų sumokėti darbdaviai, kuriems nebereikia darbuotojams suteikti nuolatinės darbo vietos.

Vokietijos banko ekonominių tyrimų padalinio ataskaitoje apskaičiuota, kad toks mokestis Jungtinėse Valstijose reikštų papildomus 49 mlrd. dolerių (apie 41,47 mlrd. eurų) per metus, Vokietijoje – 20 mlrd. eurų, Jungtinėje Karalystėje – 7 mlrd. svarų (apie 7,81 mlrd. eurų). Šiuos pinigus būtų galima skirti subsidijoms menkiau apmokamiems darbuotojams, kurie savo darbo iš namų atlikti negali, rašo theguardian.com.

„Darbas iš namų ir pandemijai pasibaigus išliks naujosios realybės dalimi“, – neabejoja „Deutsche Bank“ kreditų strategijos ir teminių tyrimų skyriaus vadovas Jimas Reidas.

„Mūsų skaičiavimai rodo, kad surinkta suma galėtų tapti finansinėmis subsidijomis mažai uždirbantiems darbuotojams, kurie negali dirbti nuotoliniu būdu. Dėl šios priežasties jie patiria didesnę „senosios ekonomikos“ riziką ir pavojų sveikatai“, – aiškina J. Reidas.

Koronavirusas itin paspartino nuotolinio darbo populiarumą, kuris ėmė greitai augti dar iki pandemijos, pastebi „Deutsche Bank“ strategas Luke‘as Templemanas. „Mums jau seniai reikėjo apmokestinti nuotoliniu būdu dirbančius darbuotojus. Įsisiūbavus koronaviruso pandemijai, tai tapo visiškai aišku“, – teigia L. Templemanas.

„Didelė dalis žmonių atsijungė nuo tiesioginio bendravimo, tačiau ekonomine prasme jų gyvenime niekas nepasikeitė. Tai reiškia, kad nuotoliniu būdu dirbantys žmonės menkiau prisideda prie ekonominės infrastruktūros, nors tebesinaudoja jos teikiamais privalumais. Tai didelė ekonomikos problema“, – tvirtina L. Templemanas.

L. Templemanas siūlo 7 mlrd. svarų, kuriuos Jungtinėje Karalystėje būtų galima surinkti apmokestinus nuotolinius darbuotojus, skirti 2 tūkst. svarų (2230 eurų) dydžio išmokoms, kurios pasiektų 12 proc. vyresnių nei 25 m. amžiaus asmenų, gaunančių minimalų atlyginimą.

„Deutsche Bank“ pasiūlymas taip pat numato, kad naujasis mokestis galėtų prisidėti prie paramos darbo netekusiems arba priverstiems persikvalifikavimo metu dirbti menkiau apmokamą darbą žmonėms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (148)