Ar iš tikrųjų kiekvienas genijus šiek tiek beprotis? Siūlome susipažinti su dešimt įdomių istorijų apie ekscentriškiausius antrepenerius – tada patys nuspręsite, ar toks teiginys teisingas, rašo valuer.ai.

Markas Zuckerbergas

Kai su bičiuliais savo universiteto bendrabutyje įkūrė „Facebook“, Markui Zuckerbergui buvo vos dvidešimt. Dabar jis vienas turtingiausių pasaulio žmonių, kurio turtas vertinamas 71 mlrd. dolerių.

Jo ekscentriškas elgesys, hobiai ir kasdienis įvaizdis tarsi „visi normalūs drabužiai skalbykloje, o jis aprengė kas papuolė po ranka“ – štai kaip tiksliausiai būtų galima apibūdinti šį įdomų žmogų. Tiesą sakant, milijardierius identiškus drabužius (pilkus marškinėlius ir džinsus) vilki kiekvieną mielą dieną, nes tai jam padeda nukreipti dėmesį nuo nereikšmingų detalių ir susitelkti į tai, kaip dar pagerinti „Facebook“.

Prieš kelerius metus jis viešai paskelbė, kad valgys tik tų gyvūnų, kuriuos pats nudobs, mėsą. Visa tai išdėstė įraše tame pačiame feisbuke.

„Šiandien pietavau su Normamnų šeima jų 2500 akrų galvijų rančoje Pietų Dakotoje. Prieš kelerius metus „Facebook“ būstinėje mūsų virtuvės šefai iškepė paršiuką. Prisimenu, kad viena kolegė sakė, kad bus labai skanu, bet nenorėtų žinoti, iš kur ir kaip ta mėsa atsidurs mūsų lėkštėse. Visada maniau, kad už tai reikia būti dėkingiems ir suprasti, iš kur atkeliauja mūsų maistas, taigi ateinančius metus valgysiu tik tų galvijų, kuriuos nudobiau ir padėjau paruošti pats, mėsą“, – rašė M. Zuckerbergas. Per tą laiką jis nudobė vištą, omarą, kiaulę ir ožką.

Jaunasis verslininkas sako: kadangi daugiausia laiko praleidžia feisbuke ir baiminasi jame ir įstrigti, kiekvienais metais stengiasi sau mesti vis naują iššūkį, pavyzdžiui, išmokti kinų kalbą.

Ar žinojote, kad feisbuko logotipas yra mėlynos spalvos, nes M. Zuckerbergas yra daltonikas ir neskiria žalios ir raudonos spalvų?

Elonas Muskas

Investuotojas, inžinierius ir „SpaceX“ vadovas bei vienas iš „Tesla Motors“ steigėjų Elonas Reeve‘as Muskas tikras idėjų generatorius. Jis vienas iš novatoriškiausių ir daugiausia dirbančių antreprenerių, garsėjančių ir itin ekscentriškais poelgiais.

Pavyzdžiui, E. Muskas yra didelis Jameso Bondo filmų gerbėjas ir įsigijo „Lotus Esprit“ povandeninį automobilį iš juostos „The Spy Who Loved Me“. Filme automobilis transformuojasi į povandeninį laivą, tad E. Muskas nusprendė, jog jam to žūtbūt reikia. Už automobilį aukcione Londone jis paklojo 997 tūkst. dolerių ir pareiškė: „Labai nusivyliau sužinojęs, kad iš tikrųjų jis visai nesitransformuoja. Ketinu jį pagerinti „Tesla“ elektrine galios sistema ir priversti iš tikrųjų transformuotis“.

Elonas Muskas

Ar žinojote, kad aktorius Robertas Downey jaunesnysis užsisakė susitikimą su E. Musku, nes norėjo jo įžvalgų kuriant Tony Starko vaidmenį filme „Geležinis žmogus“? Aktorius ir režisierius Jonathanas Favreau, režisavęs šią juostą, teigia: „Jis yra tas vyrukas, kurio mintys mums neabejotinai reikalingos kuriant Tony Starko personažą“.

Richardas Bransonas

„Virgin Group“, kontroliuojančios daugiau nei 400 bendrovių, įkūrėjas Richardas Charlesas Nicholas Bransonas gerai žinomas dėl savo ekstremalaus gyvenimo būdo.

Savo dokumentiniame filme „Don‘t Look Down“ jis kalba apie savo akistatą su mirtimi, kurioje atsidūrė karšto oro balionu skrisdamas per Atlantą (norėjo pasiekti naują pasaulio rekordą). R. Bransonas taip pat entuziastingas jėgos aitvarų sporto propaguotojas, 2012 metais įveikė Lamanšo sąsiaurį, tapdamas vyriausiu tai padariusiu žmogumi.

Richardas Bransonas

Savo knygoje „The Virgin Way: Everything I Know About Leadership“ jis rašo, kad naujų pasaulio rekordų siekis ir beprotiška rinkodara – jo verslo pagrindas: „Problema ta, kad kai man pasako „tikriausiai išprotėjai, jei vien drįsti apie tai galvoti“, tarsi kas buliui prieš akis pamojuotu raudona vėliava- būtinai turiu tai padaryti“.

Ar žinojote, kad R. Bransonas Britų Mergelių salose įsigijo nuosavą salą?

Steve‘as Jobsas

„Apple“ įkūrėjas ir buvęs vadovas Stevenas Paulas Jobsas 2011 m. pralaimėjo kovą su onkologine liga. 2014 m. jis CNBC įvardytas vienu iš įtakingiausių pastarųjų 25 metų lyderių. Jis visiems laikams pakeitė nešiojamųjų kompiuterių ateitį ir paskatino išmaniųjų telefonų ir muzikos progresą.

Steve‘as Jobsas buvo genijus, tačiau ir ne mažesnis keistuolis. Pasirodo, malšindamas stresą, merkdavo kojas į klozetą. Ir tai dar ne viskas. Gyvenime atėjo momentas, kai nusprendė nebesimaudyti po dušu, nes įtikėjo, kad dėl tinkamos mitybos (atsisakė mėsos) jo kūnas nebeskleidžia nemalonių kvapų.

S. Jobsas buvo itin reiklus žmogus, tikrų tikriausias perfekcionistas. Net už menkiausią klaidelę galėjo čia ir dabar atleisti žmogų.

Steve Jobs

Štai ką per interviu sakė vienas iš buvusių jo darbuotojų Michaelas Dhuey: „Jis labai aiškiai duodavo suprasti, jeigu jam kas nors nepatikdavo. Niekada nefiltravo, ką kalba, buvo tiesmukas. Jeigu būdavo susitikime ir jam ten akivaizdžiai būdavę nuobodu, rėždavo „man to žinoti nereikia, judėkime toliau“. Ir judėdavo. Negalėjo pakęsti laiko švaistymo. Kartą kaip nuplikytas išlėkė iš penkių žvaigždučių viešbučio, nes šis jam pasirodęs „mėšlo krūva“.

Ar žinojote, kad Steve‘as Jobsas valgė tiek daug morkų, kad vieną dieną jo oda įgavo lengvą oranžinį atspalvį?

Jeffas Bezosas

Jungtinių Valstijų antrepreneris Jeffas Bezosas, „Amazon“ įkūrėjas, laikomas vienu iš galingiausių vadovų visame pasaulyje. Jis netgi iš turtingiausio pasaulio žmogaus sosto išstūmė patį Billą Gatesą – jo grynasis turtas vertinamas 132,2 mlrd. dolerių. J. Bezonas, žinoma, ne mažiau pakvaišęs, nei verslus ir charizmatiškas.

Pavyzdžiui, „Amazon“ susitikimų pradžioje J. Bezosas mėgsta kartu su darbuotojais skaityti pranešimus: „Naujiems darbuotojams tai būna gana keista pirminė patirtis. Jie tiesiog neįpratę tyliai sėdėti ir kartu su vadovais“.

Jeffas Bezosas

Ar žinojote, kad J. Bezonas niekada neplanuoja susitikimų rytais, o patiems susitikimams taiko „dviejų picų taisyklę“? Tai taisyklė, kuria nusakoma, kad susitikimai turi būti tokie nedideli, kad visiems dalyviams pamaitinti pakaktų dviejų picų.

Billas Gatesas

„Microsoft Corporation“ įkūrėjas Williamas Henry Gatesas III buvo turtingiausias pasaulio žmogus, galiausiai priverstas šį garbingą titulą perleisti J. Bezosui.

Iš Harvardo universiteto išmestas B. Gatesas – ekscentriškas genijus, visada su savimi turintis spalvotų pieštukų idėjoms užsirašyti.

Billas Gatesas

Paauglystėje jis perskaitė visą „World Book Encyclopedia“.

Griežtas, tačiau įstabaus proto mąstytojas – mikrovadovas su ekstremaliais įpročiais. B. Gatesas mintinai mokėdavo savo darbuotojų automobilių registracijos numerius, kad galėtų stebėti, kada jie atvyksta ir išvyksta iš darbo. Vėliau, kai „Microsoft“ išsiplėtė, buvo priverstas savo elgesį keisti: „Galiausiai buvau priverstas atsileisti, nes bendrovė labai išaugo“.

Ar žinojote, kad B. Gatesas kolekcionuoja retas knygas ir kartą sumokėjo 30,8 mln. dolerių už vieną rankraštį, kuriame buvo Leonardo da Vinci esė?

Anita Roddick

„The Body Shop“ įkūrėja dama Anita Roddick buvo viena iš garsiausių praėjusio amžiaus devintojo ir dešimtojo dešimtmečių antreprenerių. Ji šventai tikėjo verslo atsakomybe prieš gamtą ir buvo itin gerbiama dėl socialinio aktyvizmo ir vartotojų edukacijos.

Kartu su vyru Gordonu Roddicku Anita daug keliavo po pasaulį, prijautė hipių kultūrai ir bohemiškam gyvenimo būdui. Būtent šios patirtys padėjo daug sužinoti apie kitų kultūrų tradicijas.

Įkvėpta siekio pakeisti, kaip pirmasis pasaulis suvokia grožį ir higieną, 1976 metais ji atidarė pirmąją „Body Shop“ parduotuvę. Savo klientams, atsinešusiems išnaudotų priemonių indelius, taikė nuolaidas, stengėsi naudoti kuo įmanoma mažiau pakuočių.

Anita Roddick

Vos pirmais gyvavimo metais „The Body Shop“ pradėjo nešti pelną, staiga A. Roddick tapo viena turtingiausių Jungtinės Karalystės moterų.

Nepaisant to, A. Roddick niekada nesiliovė kovoti už skolų skurdžiausioms valstybėms mažinimą, atogrąžų miškų išsaugojimą, bendradarbiavo su vietiniais ūkininkais, propagavo feminizmą.

Verslininkė visada palaikė prieš elito įsitvirtinimą nukreiptas idėjas, 1999 metais atsidūrė protesto Siatle prieš Pasaulio prekybos organizaciją priešakinėse linijose.

Ar žinojote, kad Anita Roddick po mirties 2007 metais visą savo 51 mln. svarų turtą paliko labdarai?

Romanas Abramovičius

Romanas Arkadijevičius Abramovičius – milijardierius iš Rusijos, labdarai skyręs daugiau nei bet kuris kada nors gyvenęs šalies turtuolis. Dosnusis verslininkas įtartas daugybe nusikaltimų – nuo sukčiavimo per aukcionus iki politinių žmogžudysčių.

Verslumo gyslelę R. Abramovičius atrado kariuomenėje, kur užsidirbdavo pardavinėdamas degalus. Verslininkas susitardavo su pristatymo vairuotojais, paimdavo dalį jų degalų, o tuomet su nuolaida juos parduodavo kitiems vairuotojams.

Vienas iš jo kariuomenės tarnybos laikų bičiulių Nikolajus Panteleimovas sako: „Kalbant apie antreprenystę, jis buvo visa galva aukščiau visų kitų. Jis galėjo uždirbti pinigų tiesiog iš oro“.

Romanas Abramovičius

R. Abramovičius aistringas sporto gerbėjas, 2003 m. jis įsigijo futbolo klubą „Chelsea“. Klubas buvo giliai įklimpęs į skolas, didžiąją dalį jų verslininkas padengė, o tai padėjo komandai atsistoti ant kojų.

Ar žinojote, kad R. Abramovičiui priklauso antra pagal dydį jachta pasaulyje, turinti savą raketinę gynybos sistemą?

Larry Ellisonas

„Oracle Corporations“ įkūrėjas ir vadovas Larry Ellisonas šiuo metu įvardijamas kaip dešimtas turtingiausias pasaulio žmogus, skelbia „Forbes“.

Antrepreneris garsėja kaip itin drąsi ir ekscentriška asmenybė. Pavyzdžiui, kartą jo kaimyno medis Los Andžele užaugo toks aukštas, jog ėmė blokuoti verslininkui vaizdą į San Francisko įlanką, tad jis pareikalavo lapuotį nukirsti. Kaimynas atsisakė tai padaryti, ir verslininkas nesugalvojo geresnės išeities kaip nupirkti kaimyno namą ir medį nukirsti pats. Ir šis siūlymas buvo atmestas, byla netgi pasiekė teismą.

Larry Ellisonas

L. Ellisonas dievina jachtas, ypač jachtų lenktynes. 1998 metais per regatą Australijoje verslininkas vos nepražuvo per taifūną, kuris jo laive pražudė šešis įgulos narius. Siaubinga patirtis antrepreneriui priminė, „koks didingas, nuostabus ir trumpas yra gyvenimas“.

Ar žinojote, kad L. Ellisonas savo karjerą pradėjo 1970 metais CŽA statydamas ryšių duomenų bazes?

Warrenas Buffettas

Berkshire Hathaway“ vadovas Warrenas Edwardas Buffettas laikomas vienu sėkmingiausių investuotojų pasaulyje. Jis ne tik puikus verslininkas, bet ir labai įdomi asmenybė, turinti keistų hobių ir įpročių.

Pavyzdžiui, jis maitinasi lyg būtų šešerių: per dieną išgeria penkis „Coke“ gėrimus, dievina mėsainius ir ledus. „Ketvirtadalį manęs sudaro „Coca Cola“, – juokiasi garsusis verslininkas.

Warrenas Buffettas

Vienas iš W. Buffetto hobių – ukulelė, ir jis šį instrumentą įvaldęs tikrai puikiai. Internete apstu vaizdo įrašų, kuriuose jis dainuoja odę „Coca Colai“ ir improvizuoja su Bon Jovi.

Jo darbuotojų samdymo įpročiai taip pat verti atskiro paminėjimo. Štai ką per akcininkų susitikimą sakė W. Buffettas: „Jeigu man reikėtų rinktis, ar samdyti ką tik puikiai mokslus baigusį žmogų ar tą, kuris mintinai moka „Intelligent Investor“ aštuntą skyrių, rinkčiausi pastarąjį. Todėl, kad svarbu ne didelis IQ. Reikia disciplinos ir laiko“.

Ar žinojote, kad viena iš W. Buffetto ukulelių buvo parduota už 11 tūkst. dolerių?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)