Vyriausybė pranešė, kad nuo sausio įdiegs elektroninių prietaisų pakartotinio naudojimo balų sistemą ir skirs 21 mln. eurų iš savo stimulų plano pakartotinio naudojimo startuolių ir projektų finansavimui.

Aplinkos ministrė Barbara Pompili ir jos kolega skaitmeniniams reikalams Cedricas O „Bloomberg“ sakė, kad vyriausybė svarsto skatinti prekių iš antrų rankų pirkimą, tačiau dar nepateikė detalių planų, mat šie vis dar nebaigti rengti. C. O teigė, kad nauja prekių apmokestinimo forma mažai tikėtina, nes kompanijos perkeltų išlaidas vartotojams.

„Norime paskatinti žmones, ketinančius pirkti telefoną, pirmiausia pagalvoti apie naudotus ir atnaujintus modelius“, – teigė B. Pompili.

Atnaujintų telefonų pardavimas – seniai įsitvirtinęs verslas. Tiek „Apple Inc.“, tiek „Samsung“ savo svetainėse siūlo telefonus iš antrų rankų, o pasaulinė naudotų išmaniųjų telefonų rinka artimiausiu metu turėtų pasiekti 332,9 mln. vienetų, kurių bendra vertė bus 67 mlrd. dolerių, palyginus su 175,8 mln. vienetų 2018 m., skelbia IDC.

Tačiau Prancūzijoje keletas startuolių lobizuoja vyriausybę, kad ši apsispręstų priimti teisės aktus, skatinančius vartotojus atsisakyti naujų mobiliųjų telefonų.

„Skatiname vyriausybę sumažinti PVM produktams, kurie turi gerą poveikį aplinkai, įskaitant atnaujintus išmaniuosius telefonus“, – „Bloomberg“ sakė „Recommerce“ įkūrėjas Benoit Varinas. Spalio 16 d. jis surengs internetinį seminarą įstatymų leidėjams, kad paaiškintų, kaip būtų galima tai padaryti.

2009 m. įkurtas „Rekommerce“ atnaujina mobiliuosius telefonus ir parduoda juos tiesiogiai vartotojams arba per telekomunikacijų operatorius. Startuolį remia mažmeninės prekybos šeima „Mulliez“. Konkuruojantis startuolis „Back Market“ gegužę surinko 120 mln. eurų finansavimą, o tarp jo investuotojų yra „Goldman Sachs“ ir prabangos prekių milijardierius Bernard’as Arnault. „Back Market“ prekyvietėje prekiaujama „Sony“, „Apple“, „Samsung“ ir „Microsoft“ telefonais bei aksesuarais.

„Back Market“, įkurtas prieš šešerius metus ir turintis planų plėstis į JAV, lobizavo vyriausybę, kad ši pasiūlytų vartotojams paskatas naudotai elektronikai įsigyti. Prancūzijos ministrai neseniai lankėsi startuolio biuruose, demonstruodami savo palaikymą tiek šiam verslui, tiek visam sektoriui. B. Pompili ir C. O kritikavo JAV milžinus, esą jie „siekia išlaikyti uždarą grandinę“ su nuosavomis atsarginėmis dalimis ir remonto sistemomis.

Išmaniųjų telefonų gamintojai pamažu sprendžia, ką daryti su savo produktų poveikiu aplinkai. „Apple“, per pastaruosius aštuonerius metus pardavęs daugiau kaip 1 milijardą telefonų, neseniai sukūrė programą, siekdamas pagerinti prieigą prie atsarginių dalių. Tokios kompanijos kaip „Fairphone“ gamina telefonus iš etiškai surinktų metalų ir perdirbtų plastikų.

Prancūzijos politikė Veronique Riotton pernai vedė derybas ir ragino įstatymų leidėjus balsuoti už „kovos su atliekomis“ įstatymo projektą, kuriame buvo nustatytos papildomos taisyklės, įskaitant kompanijų atsarginių dalių prieinamumą ir galimybę taisyti ir pakeisti elektroninius įrenginius.

Kol kas paklausą skatina naujausio modelio troškimas. „Back Market“ prognozuoja, kad būsimi „Apple“ 5G telefonai jų prekyvietę pasieks praėjus ne mažiau kaip 3 mėnesiams po pirminio pardavimo.