Dėl bendradarbiavimo tarp mokslininkų ir Prancūzijos konservuotų daržovių gamintojos „Bonduelle“ vieną dieną žiedinių kopūstų rinkimas gali atsidurti mechaninėse robotų rankose.

Fieldwork Robotics“, kompanija, pagaminusi pirmąjį pasaulyje aviečių rinkimo robotą, kuria žiedinių kopūstų derliaus rinkimo mašiną, pirmadienį pradėjusi trejų metų trukmės bendradarbiavimo programą, skelbia „The Guardian“.

Jau yra anksčiau pagamintas prototipas, kurio autorius – vienas iš „Fieldwork Robotics“ įkūrėjų dr. Martinas Stoelenas, Plimuto universiteto robotikos dėstytojas ir Vakarų Norvegijos taikomųjų mokslų universiteto docentas. Robotas turi griebtuvą ir pjautuvą, gebantį gražiai nupjauti žiedinio kopūsto gūžę.

„Kol kas jis dirba tik laboratorijoje, kur išdėliojame ilgą žiedinių kopūstų galvų eilę“, – sakė „Fieldwork Robotics“ vykdomasis direktorius Rui Andresas. Robotas naudoja jutiklius, trimačio vaizdo kameras ir dirbtinio intelekto rūšį – mašininį mokymąsi.

Naudoja kaip alternatyvą ryžiams ir picų pagrindams

Žiediniai kopūstai yra naujausias gurmanų susižavėjimo objektas. Mėgėjai gardžiai pavalgyti atsisakė ne itin skanaus sūrio padažo, kuriam gaminti tradiciškai naudojamos šios daržovės, ir kalafiorus vartoja kaip alternatyvą ryžiams bei picų pagrindams. Visgi žiediniai kopūstai metė nemenką iššūkį robotų kūrėjams.

Prekybos centrai ir daugelis vartotojų pageidauja baltų žiedinių kopūstų, nurodė R. Andresas. Jie pagelsta nuo Saulės, todėl buvo išvesta rūšių, kurių lapai apgaubia kopūsto galvą ir apsaugo ją nuo Saulės spindulių, tačiau tokiu atveju robotui daug sunkiau nustatyti prinokimo laipsnį.

„Bonduelle“ pasidalys reikalinga patirtimi apie šias daržoves ir derliaus ėmimo sąlygas, taip pat leis naudotis laukais.

Nuo Plimuto universiteto atsiskyrusi „Fieldwork Robotics“ surinks duomenis ir juos pateiks kompiuterio algoritmams, kuriais bus valdomos roboto rankos. Bandymai laukuose turėtų prasidėti 2022-ųjų pradžioje.

Sumažėjo sezoninių darbuotojų skaičius

Dr. M. Stoelenas prototipą sukūrė įgyvendindamas projektą, kurį finansavo Europos regioninės plėtros fondas ir Kornvalio taryba. „Fieldwork Robotics“ vizija – modulinė robotinė sistema, kurią galima pritaikyti įvairiems vaisiams ir daržovėms (prototipas buvo išbandytas ir pomidorams skinti).

Jungtinei Karalystei (JK) pasitraukus iš Europos Sąjungos (ES), sumažėjo į šalį skinti vaisių ir rinkti daržovių atvykstančių sezoninių darbuotojų skaičius. Kai kurie žemės ūkio produkcijos augintojai, susiduriantys su darbuotojų trūkumu, susidomėjo avietes skinančiu robotu.

Avietės

Sausio mėnesį „Fieldwork Robotics“ gavo 298 tūkst. svarų sterlingų iš rėmėjų technologijai pagerinti bei 547 250 svarų sterlingų dotaciją inovacijoms kurti. Įmonė norėtų iš esamų ir naujų investuotojų pritraukti dar 500 tūkst. svarų sterlingų investicijų.

„Fieldwork Robotics“ bendradarbiavo su Vokietijos įmone „Bosch“, kad pagerintų programinę įrangą ir roboto rankų dizainą. Kitais metais planuojama robotui sumontuoti dar dvi rankas, kad jis galėtų nuskinti avietę per 2,5 sekundės (dabartinė sparta – 2,8 sekundės). Žmonėms vidutiniškai reikia dviejų sekundžių, tačiau robotas galės dirbti visą parą.

Pavasarį suplanuotų bandymų laukuose nepavyko atlikti dėl COVID-19 pandemijos, bet robotas bus bandomas šiltnamiuose kitą mėnesį. „Fieldwork Robotics“ tikisi, kad aviečių skynimo prototipas bus paruoštas masinei gamybai iki kitų metų vasaros.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)