Nors vertikalusis ūkininkavimas nėra nauja koncepcija, tokių ekologiškų ūkių uždarose patalpose sparčiai daugėja, skelbia CNN. Jaunesnysis Elono Musko brolis Kimbalas Muskas, 2017-ųjų Pasaulio ekonomikos forume pripažintas metų „Pasaulio socialiniu verslininku“, 2016 m. Brukline įsteigė „Square Roots“ – ūkininkavimo uždarose patalpose įmonę. „Square Roots“ misija – aprūpinti viso pasaulio miestų gyventojus šviežiais vietoje užaugintais maisto produktais, įgalinant jaunesnes kartas užsiimti ūkininkavimu mieste.

„Kai buvau vaikas, vienintelė veikla, leidusi suartinti mano šeimos narius, buvo maisto ruošimas“, – „CNN Business“ skirtame el. laiške rašė vienas iš „Square Roots“ įkūrėjų ir vykdomasis pirmininkas K. Muskas.

„Su internetu susiję projektai, ypač XX a. dešimtojo dešimtmečio pabaigoje, buvo labai įdomūs, tikrai nesigailiu prie jų prisidėjęs, tačiau mano aistra visuomet buvo maistas, – prisipažino K. Muskas. – Kai su Elonu pardavėme „Zip2“, mūsų pirmąją paslaugas internetu teikiančią bendrovę, žinojau, kad savo ateitį noriu sieti su maistu ir tapti profesionaliu virėju.“ Vėliau jis persikėlė į Niujorką ir pradėjo mokytis Tarptautiniame kulinarijos centre.

K. Musko teigimu, greičiau nei po trijų mėnesių „Square Roots“ planuoja atidaryti „superūkį“, kurį sudarys 25 krovinių gabenimo konteineriai, aprūpinti temperatūros valdymo įranga, šaldymo kameros, biologinio saugumo infrastruktūra ir visi kiti įrengimai, reikalingi tokio dydžio vertikaliam ūkiui eksploatuoti.

Nuo įsteigimo „Square Roots“ užaugino daugiau nei 120 rūšių pasėlių, įskaitant žalumynus, daržoves ir braškes. Šį įmonė nėra pirmoji, užsiimanti vertikaliuoju ūkininkavimu. Startuoliai, tokie kaip 2013 m. Silicio slėnyje įkurtas „Plenty“, kurį remia Jeffas Bezosas, taip pat pradeda dominuoti šioje srityje.

„Gamtosaugininkai, miesto ūkininkai, architektai, agronomai, visuomenės sveikatos ekspertai bei daugelis kitų žmonių jungiasi prie šios mini revoliucijos ir kartu ieško būdų išvengti nepaprastai urbanizuotos, bet maisto stokojančios ateities“, – pranešime nurodė Kheiras al Kodmany, Čikagoje esančio Ilinojaus universiteto tvaraus miestų planavimo dėstytojas.

Kimbal Musk

Šiam tikslui pasiekti pasitelkiami įvairūs metodai, pavyzdžiui, hidroponika (augalų auginimas mineralais papildytame vandenyje), akvaponika (augalų auginimas vandenyje kaip trąšas naudojant kitų vandens gyvūnų, tokių kaip žuvys ir sraigės, biologinius produktus) ir aeroponika (augalų auginimas nenaudojant dirvožemio).

Kalbant apie darbo vietas, dėl sparčiai besikeičiančio klimato milijonai įprastų ūkininkų nebegalės tęsti savo veiklos, tačiau vertikalieji ūkininkai nebus paveikti, mano mikrobiologas Dicksonas Despommier, Kolumbijos universiteto visuomenės sveikatos ir aplinkos apsaugos mokslų profesorius emeritas.

Nors apie vertikalųjį ūkininkavimą pirmą kartą buvo pradėta kalbėti dar XX a. pradžioje, jį palyginti visai neseniai išpopuliarino būtent D. Despommier. Daugiau nei prieš 20-imt metų mikrobiologas Kolumbijos universitete pradėjo dėstyti kursą „Medicininė ekologija“.

D. Despommier su studentais dešimtmetį augino pasėlius uždarose patalpose. „Prieš 10 metų nebuvo vertikalių ūkių“, – sakė jis ir pridūrė, kad per pastaruosius penkerius metus specialios šviesos diodų lempos gerokai padidino vertikaliojo ūkininkavimo našumą. Jis tapo pigesnis ir patikimesnis, kalbant apie derlių.

„Žmonės pageidauja vietoje užauginto maisto, nes prarado pasitikėjimą stambiosiomis maisto pramonės įmonėmis, kurios gabena itin kaloringus, tačiau nemaistingus produktus iš tolimiausių Žemės kampelių ir nenori atskleisti, kas ir kaip juos užaugino, – tvirtino „Square Roots“ vykdomasis direktorius Tobias Peggsas. – Dabar uždarose erdvėse auginami maisto produktai kokybe bent jau nenusileidžia geriausiai ekologiškai produkcijai, kokią tik galima nusipirkti.“

D. Despommier sakė, kad miestų teritorijose įkurti ūkiai uždarose patalpose galiausiai pajėgs patenkinti „visų miestų gyventojų poreikius“. „Jeigu įprastam ūkininkui dėl kokių nors priežasčių pasitaiko nederlingi metai, jis gali bandyti iš naujo tik kitąmet, – atkreipė dėmesį mikrobiologas. – Tuo metu uždaroje patalpoje įrengto ūkio savininkas gali bandyti vėl vos po keleto savaičių.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)