„Mus supančios gamtos puoselėjimas šiandien jau visame pasaulyje yra tapęs vienu iš svarbiausių visuomenės klausimų. Ypatingą dėmesį jai turime skirti miestuose – žaliosios erdvės, vandens telkiniai, kasdien esantys šalia mūsų, iš esmės keičia ir gerina mūsų gyvenimo kokybę.

Vertinant didžiųjų miestų kūrimosi, plėtros perspektyvas, tampa akivaizdu, kad sėkmingai augti jie gali tik tvariai derinant infrastruktūrą ir žaliąsias zonas. Žmonės nori gyventi arti gamtos, šalia jos jaučiasi laimingi“, – teigia „Darnu Group“ korporatyvinių reikalų ir rinkodaros direktorė Akvilė Liaudanskienė.

Beveik 10 km upės dugno ir krantų atkarpą išvalyti nuo atliekų 10-ies narų komandai užtruko 7 valandas.

„Upėje – daugybė drabužių, ištraukėme ir tiesiog išmestus jų pilnus maišus. Dugne gausu įvairių padangų, statybinių medžiagų, baldų. Šalia pėsčiųjų tilto radome milžinišką traktoriaus ar sunkvežimio padangą, kuriai ištraukti prireikė sutelkti visą komandą.

Radome daugybę į atliekas įsipainiojusių vėžių, juos išlaisvinome ir paleidome. Narai ištraukė ir porą piniginių, vienoje iš jų tebėra dokumentai, tad ją atiduosime pareigūnams“, – sako Vilnelę valiusių narų klubo iš Trakų įkūrėjas Jevgenij Lebedev.

Pasak Vilniaus miesto savivaldybės Želdinių skyriaus vedėjos Giedrės Čeponytės, švarus Vilnelės vanduo – puiki terpė veistis lašišoms.

„Narų profesionalų pagalba tikrai nėra dažna, todėl labai džiaugiamės ir vertiname tokį įvykį. Vilnia – labai srauni šaltavandenė upė, nuo ištakų iki žiočių ji nusileidžia apie 125 metrus, yra negili tačiau labai srauni, turi nemažai įtekančių šaltinių ir intakų. Šios sąlygos yra tinkamos veistis lašišinėms žuvims, kurių pasitaiko ir dabar. Vilniečių įpročiai saugant gamtą keičiasi į gerąją pusę ir manome, kad ateityje biologinė įvairovė šioje upėje gausės bei bus atsakingai saugoma ir vertinama“, – teigia ekspertė.

Vilnelė Paupiui turi ir simbolinę reikšmę – kadaise būtent upė suteikė vardą šiam istoriniam rajonui.

Sostinėje vietoje apleistos ir visuomenei neprieinamos teritorijos atgimęs Paupio rajonas driekiasi palei Vilnelės krantus, tiltais sujungtas su Užupio kvartalu. Iškilęs senamiesčio teritorijoje, Paupys natūraliai atkartoja ir jo struktūrą. Žaluma, fontanai ir viešosios erdvės rajone persipina su kavinėmis, restoranais, kino teatru, gurmanišku turgumi ar net verslo centru. Tuo tarpu gyvenimui skirti ramūs ir uždari vidiniai kiemai žaliuoja gėlėmis ir natūralia augmenija.

„Mūsų tikslas – bendradarbiauti kuriant darnų miestą. Ateidami į kiekvieną naują rajoną siekiame spręsti jo problemas, išnaudoti turimą potencialą. Todėl skiriame daug dėmesio Vilnios upei – norime padėti kuo labiau ją atverti žmonėms“, – teigia A. Liaudanskienė.

Vilniaus senamiestyje, 7 hektarų teritorijoje kuriamas Paupys yra vienas didžiausių Lietuvoje konversijos projektų, įtrauktų į Vilniaus miesto savivaldybės strateginį planą „Architektūros parkas“. Iš viso į Paupio rajono konversijos projektą „Darnu Group“ investuoja per 150 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)