Nepamirškite skirti GPM pasirinktai organizacijai

Valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – VMI) nuo gegužės 20 teisingai užpildžiusiems ir pajamų deklaracijas pateikusiems gyventojams pradėjo grąžinti Gyventojų pajamų mokesčio (toliau – GPM) permokas. Visas permokas VMI grąžins kaip ir kasmet, iki liepos 31 d.

Mokesčio permoka susidaro tais atvejais, kai gyventojai pagal gyvybės draudimo sutartis savo, sutuoktinio, nepilnamečių vaikų arba vyresnių kaip 18 metų neįgalių vaikų naudai moka draudimo įmokas; pensijų kaupimo įmokas; palūkanas už būsto kreditą (paimtą iki 2009 metų sausio 1 dienos). Taip pat tais atvejais, kai gyventojai moka už studijas, kurių metu įgyjamas pirmasis aukštasis išsilavinimas ar suteikiama pirma kvalifikacija, arba grąžina studijoms gautą paskolą. Jei studentas neturi galimybės pasinaudoti šia teise, už jį tai gali padaryti tėvai ar sutuoktinis.

Deklaruodami pajamas, nepamirškite skirti 1,2 proc. GPM savo pasirinktai organizacijai

Nuo 2018 m. sumokėtų mokesčių 519 tūkst. gyventojų paramai skyrė beveik 14 proc. didesnę sumą nei nuo 2017 m. – 20,5 mln. eurų. Iš jų apie milijonas eurų skirta politinėms partijoms – pastarosioms paramą skyrė 55 tūkst. gyventojų. Šiais metais taip pat nepamirškite paremti pasirinktos organizacijos.

Gyventojai, kurie moka pajamų mokestį nuo jų gaunamo darbo užmokesčio, dividendų, individualios veiklos pajamų ar pelningai parduoto turto, kiekvieną pavasarį deklaruodami pajamas gali skirti sumokėto mokesčio dalį paramai, kitu atveju pinigai atitenka valstybei.

• Iki 1,2 % pajamų mokesčio – paramos gavėjams, tarp jų ir meno kūrėjams;

• Iki 0,6 % pajamų mokesčio – profesinėms sąjungoms ar jų susivienijimams;

• Iki 0,6 % pajamų mokesčio – politinėms partijoms.

Jei anksčiau teiktame prašyme nurodėte, kad paramą skiriate ilgesniam nei vienerių metų laikotarpiui, prašymo tikslinti nebūtina.

Kaip pateikti prašymus?

Paprasčiausiais ir greičiausias būdas – deklaraciją ir 1,2 proc. GPM skyrimo prašymus pateikti savarankiškai elektroniniu būdu per VMI Elektroninio deklaravimo sistemą. Taip pat prašymus e. būdu galima pateikti ir atvykus į bet kurią apskrities valstybinę mokesčių inspekciją, kur tai padaryti padės VMI darbuotojai, arba užpildytus popierinius prašymus tiesiogiai įteikti VMI darbuotojui bet kuriame padalinyje. Popierinius prašymus buvo galima siųsti ir paštu – laišku, tačiau likus tik dviem dienoms to daryti nepatariama.

VMI aptarnavimo skyriuose klientai priimami tik su išankstine registracija jiems skirtu laiku nuo birželio 1 d. Užsiregistruoti galite čia. Konsultuojančių VMI specialistų telefonų sąrašas yra skelbiamas čia. Informaciją gyventojams, vykdantiems individualią veiklą, dėl COVID-19 rasite čia.

Paramą galite skirti ir laisvai kuriantiems autoriams

Primename, kad nuo šių metų paramą galite skirti ir „Delfi Plius“ laisvai kuriantiems autoriams.

„Delfi Plius“ yra išskirtinio turinio ir nepriklausomų autorių platforma, kurioje už turinį mokama iš autorių fondo, kurį sudaro „Delfi Plius“ prenumeratos surenkamos lėšos, o nuo šiol – ir 1,2 proc. GPM parama, kurią gali skirti kiekvienas laisvus kūrėjus, autorius palaikantis Lietuvos pilietis. Delfi užtikrina, kad 100 proc. visų surinktų lėšų bus panaudota tik autorių honorarams sumokėti. Pajamų rinkimo ir administravimo funkciją vykdys Delfi įsteigta viešoji įstaiga „Autorių fondas“.

Nuo 2019 m. rudens pradėjusioje veikti „Delfi Plius“ platformoje daugiausia per mėnesį uždirbęs kūrėjas gavo daugiau nei 700 eurų pajamų. 2020 m. birželį rekordinį autorių fondą sudarė daugiau nei 6400 eurų. Iki metų pabaigos „Delfi Plius“ ketina iš viso išmokėti 70 tūkst. Eurų.

Kaip paremti autorius, galite sužinoti čia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)