„Kaip sako patirtis, didelė dalis deklaravimo prievolę turinčių žmonių šį veiksmą palieka paskutinei minutei. Rekomenduojame vengti pasilikti šį darbą paskutinei nakčiai, nes kilus klausimams bus sunku gauti pagalbą iš mokesčių konsultantų ar įmonės finansininko. Geriau atlikite tai dabar ir išvenkite streso,“ – sako mokesčių konsultantas UAB „Buhalteres.lt“ vadovas Laimis Jančiūnas.

Kaip ir kiekvienais metais Lietuvos gyventojas turi teisę mokesčių administratoriui nurodyti, kam pervesti 1,2 proc. pajamų mokesčio dalį ir tokiu būdu paremti, jo manymu, labiausiai remtiną visuomenei naudingą sritį, konkretų meno kūrėją ir / ar pasirinktą politinę partiją bei profesinę sąjungą. Tai paramos teikimo būdas, nereikalaujantis iš gyventojo papildomų materialinių išlaidų.

„Gyventojų pajamų mokesčio paramos dalį kiekvienas asmuo gali suteikti pasirinktai organizacijai. Priešingu atveju pinigai lieka valstybei,“ – sako L. Jančiūnas.

Visi „Delfi Plius“ kuriantys nepriklausomi autoriai taip pat gali gauti 1,2 proc. paramą. „Didžiausias demokratijos laimėjimas – laisvas žodis. Sakyti ir rašyti, atrodo, galime ką norime, bet to nepakanka, reikia auditorijos, kurią būtų paprasta pasiekti. Delfi Plius padeda autoriams tai padaryti, – sako „Delfi Plius“ redaktorius Paulius Paulaitis. – Šiais metais paramos surinkimas kaip niekad svarbus, nes dėl COVID-19 nukentėjusiai žiniasklaidai ir gyventojams teks priimti sunkius finansinius sprendimus. GPM parama smarkiai palengvintų autorių išgyvenimo galimybes. Kuo daugiau išliks galinčių kurti ir iš to užsidirbti, tuo geriau bus visai visuomenei.“

„Delfi Plius“ redaktorius priduria, kad laisvai kuriantiems autoriams „Delfi“ skiria visą, 100 proc., už „Delfi Plius“ prenumeratą gaunamų lėšų. Gauta paramos dalis ir prenumeratos pajamos sudaro autorių fondą, kuris administruojamas VŠĮ „Autorių fondas“ ir visos surenkamos lėšos pagal sukurtą įrankį priklausomai nuo skaitymo laiko atitenka autoriams.

„Delfi Plius“ yra tik vienas iš pavyzdžių, kaip kiekvieno mokesčių mokėtojo parama gali būti panaudojama, tačiau yra ne vienas tūkstantis organizacijų, kurių pagrindinis veiklos finansavimas yra iš surenkamo 1,2 proc. GPM.

Kam ir kokia pajamų mokesčio dalis gali būti paskirta? 2020 m. ir vėlesniais metais gali būti paskirta:

• iki 1,2 procento pajamų mokesčio: - įstaigoms, asociacijoms, visuomeninėms organizacijos, viešosios įstaigoms, religinėms bendruomenėms, bendrijoms ir centrams, tarptautinių visuomeninių organizacijų skyriams (padaliniams), kitiems juridiniams asmenims (išskyrus profesines sąjungas ir profesinių sąjungų susivienijimus), kurių veiklą reglamentuoja specialūs įstatymai ir kurių veiklos tikslas nėra pelno siekimas, o gautas pelnas negali būti skiriamas jų steigėjams, dalininkams ar nariams, ir / ar - meno kūrėjams, paramos gavėjais įregistruotiems Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos tvarkomoje Meno kūrėjo ir meno kūrėjų organizacijų informacinėje sistemoje;

• iki 0,6 procento — politinėms partijoms, kurios yra įstatymų nustatyta tvarka įregistruotos Juridinių asmenų registre, atitinka įstatymų reikalavimus dėl politinės partijos narių skaičiaus ir kurioms nėra pradėta pertvarkymo arba likvidavimo procedūra;

• iki 0,6 procento — profesinėms sąjungoms arba profesinių sąjungų susivienijimams, pagal LPĮ turintiems teisę gauti paramą.

Paramos gavėjų ir politinių partijų, turinčių teisę gauti pajamų mokesčio dalį, duomenis galima rasti ČIA.

Kaip paremti autorius, informaciją rasite ČIA.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)