Santaros klinikų II-ojo Anesteziologijos-reanimatologijos skyriaus vedėjas dr. Robertas Samalavičius aiškina „ECMO QUANTUM“ galimybes, gydant koronavirusu sergančius pacientus.

„Įprasti plaučių ventiliavimo aparatai dirbtiniu būdu palaiko plaučių darbą, kai pačiam organizmui neužtenka pastangų pasisavinti deguonį ir pašalinti anglies dioksidą. Tuomet į ligonio kvėpavimo takus yra įvedamas vamzdelis, kuris įpučia orą į plaučius. Tačiau žmogui, sergančiam COVID-19, dažnai nepadeda nei dirbtinė ventiliacija, nei papildomas deguonis, nes plaučiai negali pilnai atlikti savo funkcijos – oras tiesiog nepatenka į plaučių alveoles. Tokiu atveju, naudojant „ECMO“ sistemą, kraujas į plaučius atiteka prisotintas deguonies. Bendrai kalbant, lygiai taip pat kaip dializė pakeičia inkstų funkciją, taip šis aparatas gali pakeisti širdies ir plaučių funkcijas,“ – pasakoja R. Samalavičius.

Pasak jo, tokios klasės ir lygio „ECMO“ aparatas yra pirmasis Lietuvoje, nors apie jo poreikį buvo kalbama jau seniai.

„Iki šiol turėjome tris žemesnės klasės „ECMO“ aparatus, tačiau dar iki pandemijos Vilniaus universiteto Santaros klinikos buvo nusimačiusios įsigyti tokią įrangą, bet tuomet brangios aparatūros nepavyko gauti dėl lėšų stygiaus. Nuo seniausių modelių šis aparatas skiriasi tuo, kad jame yra minilaboratorija, t. y., monitorius, kuris analizuoja įvairius kraujo parametrus. Jo pagalba galime sumažinti tyrimų skaičių, nes daugelis reikalingų parametrų yra matomi ekrane“, – sako R. Samalavičius.

„Sorimpeksas“

„Taikos“ metu pagrindinės šio aparato gydymo indikacijos yra širdies ir deguonies nepakankamumas ir gaivinimas, todėl, pasak gydytojo, net ir praėjus pandemijai, įranga išliks ypač naudinga.

„Ši įranga yra naudojame po operacijos, kai pacientui pasireiškia širdies silpnumas arba kvėpavimo sutrikimai. „Pavyzdžiui, jei žmogų ištiko infarktas, su šiuo aparatu laikinai galima pakeisti širdies funkciją. Pati įranga yra naudojama gydant tiek vaikus, tiek ir suaugusius“, – aiškina gydytojas.

Kad šis modernus aparatas, kurio kaina rinkoje siekia 200 tūkst. eurų, pasiektų Santaros klinikas, tarpininkavo medicinine įranga prekiaujanti bendrovė „Sorimpeksas“.

„Žinojome apie „Norfos“ labdaros ir paramos fondą bei jų daromus gerus darbus, todėl, kai jų vadybininkas kreipėsi į mus su užklausa, dėl pardavimo susitarėme vos per vieną dieną, o praėjusią savaitę, penktadienį, tiesiogiai iš gamintojo sandėlių Olandijoje, aparatas jau buvo pasiekęs Santaras. Kai įranga atvyko į Lietuvą, paklausiau: „gal reikia nufotografuoti, galbūt yra noras kažkaip iškilmingai perduoti ją medikams ir panašiai“, bet „Norfos“ įmonių grupės savininkas Dainius Dundulis tiesiog pasakė: „vežkit tiesiai į ligoninę“. Didelė pagarba šiam žmogui ir visiems, kurie prisidėjo prie šios iniciatyvos“, – sako „Sorimpeksas“ projektų vadovas Rolanas Širmonaitis.

„Sorimpeksas“

„Pašnekovo pasiteiravus, ar jį nustebino, kad taip greitai pavyko rasti bendrą kalbą su „Norfa mažmena“, R. Širmonaitis sako, kad šiais laikais būti socialiai atsakingu nėra mada – tai vertybė.

„Jei anksčiau labdara daug kam sukeldavo įvairių įtarimų, pripažinsiu, ir pats anksčiau galvodavau, kad verslas padeda tik tada, kai ieško naudos sau, tai dabar matau, jog tiek verslininkai, tiek paprasti žmonės solidarizuojasi su visuomene dėl bendros gerovės ir neatlyginamai aukoja ligoninėms, slaugos namams ir pan. Manau, kad dabartinė situacija suartino visus šalies gyventojus ir parodė, kad esame socialiai atsakingi“, – teigia R. Širmonaitis.

„Norfos mažmena“ nuo pat koronaviruso pandemijos pradžios teikia paramą šalies gydymo įstaigoms. Iki šiol bendrovė suteikė Lietuvos medikams paramos beveik už 400 tūkst. eurų. „Norfa“ aprūpino įvairių šalies miestų ligonines apsaugos priemonėmis: antbačiais, veido kaukėmis, rankų dezinfekciniais skysčiais, medicininiais kombinezonais, respiratoriais, o balandžio mėnesio pirmomis dienomis Santaros klinikoms padovanojo dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatą „Bellavista 1000“.