Respublikinės Panevėžio ligoninės vadovas Arvydas Skorupskas sako, kad šis sprendimas leis pagrindinei dviejų apskričių ligoninei tapti tryliktuoju akredituotu koronaviruso diagnostikos centru Lietuvoje.

Respublikinę Panevėžio ligoninę pasiekė nauja testavimo įranga

„Mūsų ligoninė yra viena iš penkių didžiųjų Lietuvos gydymo įstaigų tapusių kovos su pandemija centru – mums patikėta teisė ir deleguota pareiga imtis visų būtinų priemonių, padėsiančių vykdyti šalies gyventojų sveikatos ištyrimą. Šiandien, po sudėtingo ir tęstinio darbo tikime, kad galėsime pagreitinti tyrimus, centralizuotai ir operatyviai atlikti visą koronaviruso diagnostiką bei tokiu būdu svariai prisidėti prie šios ligos plitimo stabdymo bei gyvenimo mieste normalizavimo“, – teigia A. Skorupskas.

Šį sprendimą įgyvendinti pavyko tik jungtinėmis pastangomis, prie kurių prisidėjo miesto ligoninė, Panevėžyje veikianti bendrovė „Roquette Amilina“, LR Sveikatos apsaugos ministerija, Panevėžio savivaldybė,, „Ardeola“, Lietuvos biotechnologų asociacijos mokslininkai ir daugelis kitų. Panevėžio ligoninei mėginių paruošimo ir testavimo rinkinius pateikė biotechnologijų kompanija „Thermo Fisher Scientific“.

Respublikinę Panevėžio ligoninę pasiekė nauja testavimo įranga

Pasak A. Skorupsko, jau dabar, praėjus daugiau nei mėnesiui nuo karantino pradžios, galima drąsiai teigti, kad Panevėžio ir Utenos apskrityse yra nustatomi mažiausi užsikrėtimo ir mirtingumo statistiniai duomenys šalyje. Tačiau efektyvus testavimas – viena pagrindinių strategijų suvaldant COVID-19 plitimą.

Tikimasi, kad jau netrukus ligoninės personalas bus išsamiai supažindintas su visomis naujos įrangos galimybėmis, ir dėl to žymiai padidės atliktų tyrimų skaičius.

Pasakodamas apie ligoninės pasirengimą stabdyti viruso plitimą, A. Skorupskas teigia, kad ligoninėje veikia speciali infekcinių ligų klinika, kurioje gydomi virusu užsikrėtę pacientai. Oficialių tyrimų rezultatų laukiantiems žmonėms pritaikytas karantininis blokas, visą parą budi profesionali gydytojams ir jų artimiesiems pagalbą teikianti psichologų komanda. Galimybė vietoje tirti ligos atvejus reikšmingai sutrumpins rezultatų laukimo laiką, padės mažinti gyventojų ir jų artimųjų patiriamą įtampą bei panaikins poreikį mėginius siųsti į Vilnių arba Kauną.

Respublikinę Panevėžio ligoninę pasiekė nauja testavimo įranga

Panevėžyje veikianti bendrovė „Roquette Amilina“, jau ir anksčiau ieškojo būdų prisidėti stabdant viruso plitimą šalyje, sako jos Valdybos Pirmininkas ir bendrovės mokslinių tyrimų bei plėtros vadovas Dr. Danas Tvarijonavičius.

„Stebėdami padėtį pasaulyje ir Lietuvoje, kur veikia viena iš „Roquette“ įmonių, ir įvertinę, kad pandemija vis labiau paveikia sveikatos apsaugos sektoriaus darbuotojus, nusprendėme nelikti nuošalyje. Ėmėme svarstyti įvairias galimas pagalbos priemones ir bendradarbiauti su partneriais“, – pasakoja jis.

D. Tvarijonavičius teigia, kad remdamasi ilgamete tarptautine patirtimi ir žiniomis, „Roquette Amilina“ pertvarkė dalį savo mokslinės laboratorijos įrangos. Tikimasi, kad papildoma laboratorinė įranga leis ligoninei ištirti kone visus Panevėžio regione paimtus mėginius. D. Tvarijonavičius teigia, kad panaši praktika taikoma ir užsienio šalyse, tiriant laboratorijas laiku pasiekusius mėginius.

Pasiryžimas testuoti – svarbiausia

D. Tvarijonavičius taip pat pabrėžia, kad plataus masto testavimas yra kovos su COVID-19 pandemija strategijos dalis.

Jis priduria, kad Lietuva yra svarbi maisto produkcijos tiekėja kitoms pasaulio šalims. Bendrame pareiškime Pasaulio sveikatos organizacija, Pasaulio prekybos organizacija bei Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO) pabrėžia būtinybę apsaugoti maisto gamintojus bei šiame sektoriuje dirbančius žmones. Svarbu pašalinti viruso grėsmę tiek gamybos, tiek prekybos grandyse, nes priešingu atveju gali sutrikti pasaulinė maisto tiekimo grandinė. Taip testavimas užkerta kelią potencialiam maisto produktų stygiui rinkose.

Respublikinę Panevėžio ligoninę pasiekė nauja testavimo įranga

„Džiaugiamės galėdami prisidėdami prie pasaulinių pastangų ir nedelsiant mobilizuodami savo komandą. Kartu su kitomis bendrovėmis bei Lietuvos mokslininkais radome būdą kaip padidinti testavimo įrangos pajėgumus. Dėkojame kiekvienam, prisidėjusiam prie itin greito šio sprendimo įgyvendinimo. Turėdami reikiamas žinias ir ryšius visame pasaulyje, mes ir toliau darome viską, kad laboratorijos įranga padėtų kaip galima greičiau“, – pasakoja dr. D. Tvarijonavičius.

„Roquette“ ne pirmą kartą prisideda prie sveikatos apsaugos darbuotojų gerovės. Įgyvendinusi gamybinės linijos pokyčius Prancūzijos Lestremo mieste, bendrovė tiekia dezinfekcinį skystį vietos ligoninėms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)