Kokia Jūsų pozicija koronaviruso plitimo prevencijos atžvilgiu?

Šiandien ypač svarbu parodyti susitelkimą, sąmoningumą, savo pilietinę poziciją. Norėčiau padėkoti visiems neabejingiems žmonėmis, kurie patys ėmėsi socialinių iniciatyvų, įsteigė paramos fondus ir prisideda prie visų būtinų apsaugos priemonių, reikiamos įrangos parūpinimo medicinos įstaigoms.

Savanoriai tiesiogiai bendrauja su ligoninėmis ir socialinėmis organizacijomis. Įmonės operatyviai perorientuoja savo gamybą, kad galėtų kiek įmanoma prisidėti prie kovos su koronavirusu.

Šiuo sudėtingu laikotarpiu ypač aktuali B. Paskalio išsakyta mintis: „Mūsų protui būdinga tikėti, o valiai – norėti, todėl jei neatsiranda tikėjimo ir noro vertų objektų, neišvengiamai protas ir valia siekia nevertų.“

Pandemija palietė kiekvieną šalį, įmonę, kiekvieną iš mūsų. Jau nėra prasmės kalbėti apie krizę. Reikia dirbti, kad užkirstume jai kelią, kad ją įveiktume. Koronaviruso poveikis verslui priklauso nuo trijų veiksnių. Visų pirma – nuo viruso paplitimo masto, antra – nuo karantino laiko tęstinumo, trečia – nuo Valstybės ekonomikos (įskaitant smulkiojo ir vidutinio verslo įmones) paramos politikos.

Lietuvos Vyriausybė priėmė sprendimą skirti ženklią pinigų sumą kovai su pandemijos padariniais. Tai turi būti atskaitos taškas ir kitais atvejais. Kalbant apie kryptingą paramą, dėmesys turi būti skirtas ne vien tik pandemijos prevencijai. Turime žvelgti plačiau, kad dabartinė krizė nesukeltų ekonominių padarinių. Kaip verslo bendruomenės atstovas, noriu pasakyti, kad ir mes galime ištiesti pagalbos ranką, palaikyti verslą sunkiomis dienomis.

Idrakas Dadašovas

Savo paskutiniame pranešime „Penki kontinentai“ paskelbė, kad dalį verslo organizacijų atleido nuo tam tikrų finansinių įsipareigojimų. Ar apie tokią pagalbą kalbate?

Visi matome, kokia sudėtinga šiuo metu mokslo įstaigų, muziejų ir meno galerijų, sporto klubų padėtis, nes jie dėl karantino negali vykdyti savo veiklos. Tad visoms šioms organizacijoms, taip pat ir medicinos įstaigoms, norime pasiūlyti savo pagalbą.

80 proc. viso Lietuvos verslo sudaro smulkiosios ir vidutinės įmonės, kurių verslas dėl pandemijos gali atsidurti ties kritine riba. Manau, kad atsižvelgiant į dabartinę padėtį, būtina peržiūrėti savo susitarimus su partneriais, pirmiesiems ištiesti jiems pagalbos ranką, t. y., suderinti kitokias veiklos sąlygas karantino laikotarpiu, be teismo institucijų įsikišimo.

Žmonių solidarumas, įmonių savitarpio pagalba turi tapti tolimesnės verslo plėtros pagrindu, nes ateityje visa tai turės didžiulės įtakos Lietuvos ekonomikai. Esu įsitikinęs, kad sėkmingai įveiksime šią situaciją ir tapsime dar stipresni, labiau užsigrūdinę ir gyvybingesni.

Jūsų įmonių grupė neseniai skyrė ženklią sumą įvairiems fondams. Kokias dar iniciatyvas vykdote?

Neapsiribojame vien finansine parama, nes manome, kad turime prisidėti ir prie kitų socialinių projektų, įskaitant ir mūsų teikiamų paslaugas, įgyvendinimo. Jei karantino laikotarpis užsitęstų, planuojame vykdyti ir daugiau rėmimo ar lojalumo skatinimo veiklų.

Pastarosiomis dienomis mūsų specialistai gauna daug užklausų dėl nuotolinės prieigos priemonių diegimo įmonių darbuotojams dirbant iš namų. Be to, išaugo ir didesnės interneto ryšio spartos poreikis. Pastebime ir kompiuterinės debesijos paslaugų populiarėjimą tarp maisto pristatymo bei nuotolinio mokymo organizacijų. Mokyklose, gimnazijose ir universitetuose laikinai sustabdytas tiesioginis mokymasis, taigi jis vyksta nuotoliniu būdu. Mūsų techninės priežiūros tarnyba atsižvelgia į klientų poreikius, teikia išteklių plėtimo paslaugas.

„Penki Kontinentai“ nuotr.

Bemaž visos prekių pristatymo tarnybos šiuo metu rekomenduoja vengti grynųjų pinigų ir atsiskaityti mokėjimo kortelėmis, taip siekiant sumažinti užsikrėtimo galimybę. Tai didina atsiskaitymo sistemų apkrovą, tačiau tokiai situacijai jau esame pasirengę.

Šiandien rūpinamės ir mažiau vartotojams pastebimais, tačiau karantino metu prevenciškai svarbiais dalykais, tokias kaip bankomatų funkcinių klavišų ir ekranų, taip pat elektroninių mokėjimo terminalų valymas dezinfekciniais skysčiais. Daugelis mūsų kasdien naudojasi šiais įrenginiais, todėl stengiamės, kad jų paviršiai būtų kuo saugesni, užkertant kelią viruso plitimui.

Galima pasidžiaugti, kad beveik visose šalyse, kuriose veikia mūsų įmonių grupė, esame įdiegę šiuo metu vieną saugiausių bekontakčio atsiskaitymo galimybę, o tai irgi prisideda prie viruso prevencijos. Esu įsitikinęs, kad aktyviai bendradarbiaudamos IT įmonės gali sušvelninti negatyvią koronaviruso įtaką verslui.

Atsižvelgiant į Jūsų įmonės patirtį užsakomųjų IT paslaugų srityje, norėtųsi paprašyti keleto patarimų, kaip paruošti IT infrastruktūrą nuotoliniam darbui?

Visų pirma, būtina atlikti infrastruktūros analizę ir paruošti visas būtinas technologines priemones darbui iš namų (nuo nešiojamųjų kompiuterių iki prieigos sistemų, VPN (angl. Virtual Privat Network) technologijos, taikomųjų programų). Antra, būtina užtikrinti stabilų internetinį ryšį tarp kompiuterio ir įmonės išteklių, kuriems būtina naudoti VPN. Ir trečia, įdiegus elektroninį dokumentacijos valdymą, atsakingiems darbuotojams suteikiama galimybė nuotoliniu būdu atlikti darbą, kuris jiems yra priskirtas ir būtinas, siekiant užtikrinti tinkamus darbo procesus.

„Penkių kontinentų“ grupė įsteigusi įmones 8-iose šalyse. Kaip pavyksta koordinuoti jų veiklą karantino metu?

Šiuo metu skiriame daug lėšų savo darbuotojų saugumui. Visos antrinės įmonės karantino metu perėjo prie nuotolinio darbo režimo (nuotoliniu būdu dirbančiųjų skaičius siekia 70 proc.). Be to, dedame visas pastangas, kad būtų laikomasi visų sutarčių įsipareigojimų ir kad dėl pandemijos įtakos kiek įmanoma mažiau nukentėtų aukšta mūsų teikiamų paslaugų kokybė.