Atsiliepė į visuomenės siunčiamą žinutę

„Pagrindinis mūsų pasiūlymo motyvas – išnaudoti visas priemones, padedančias sumažinti užsikrėtimo riziką visoje šalyje. Pastaruoju metu į mus kreipiasi ir pagalbos prašo įvairios įmonės ir tarnybos, kur kontaktas su daugeliu žmonių yra neišvengiamas ir kurios privalo dirbti visų mūsų labui, nes teikia pagalbą arba tenkina būtinuosius žmonių poreikius. Esame pasiryžę teikti nemokamas darbo drabužių skalbimo paslaugas tokioms visuomenei svarbią veiklą vykdančioms organizacijoms“, – sako bendrovės „Šiaurės banga“ vadovas Egidijus Rimas.

Anot įmonės vadovo, bendrovė teikia profesionalias darbo drabužių nuomos ir priežiūros paslaugas, turi ilgametę patirtį higienos ir dezinfekcijos srityje, todėl, įvertinus situaciją, buvo priimtas sprendimas maksimaliai prisidėti prie užsikrėtimo grėsmės mažinimo.

Praėjusią savaitę papildomos darbo drabužių skalbimo paslaugos, netaikant atskiro mokesčio, buvo pasiūlytos ir esamiems bendrovės klientams visoje Lietuvoje. Akciją numatoma vykdyti iki balandžio 17 dienos, o prireikus – ją pratęsti.

Dažniau skalbsime – mažiau rizikuosime

Pasak įmonės vadovo, dažnesnis ir profesionalus darbo drabužių skalbimas – viena iš priemonių, padedanti palaikyti būtiną higieną, plintant virusui.

„Kaip žinome, viena viruso savybių – tam tikrą laikotarpį išlikti gyvam ant paviršių bei drabužių. Remiantis plačiai paviešintais mokslo tyrimais, ant tam tikrų paviršių koronavirusas išsilaiko iki 9 dienų. Dažnesnis skalbimas ir dezinfekcija neabejotinai sumažina viruso plitimo riziką. Suprantame, kad užkratas gali atsiliepti ne tik organizacijų darbuotojams, jų šeimoms bei aplinkiniams, bet ir organizacijai – bent vienam darbuotojui susirgus, kokios nors visuomenei svarbios tarnybos veikla gali būti suparalyžiuota ilgam laikui“, – aiškina E. Rimas.

Bendrovės atstovo žodžiais, didelė dalis įmonės klientų yra medicinos ir maisto pramonės sektoriaus organizacijos, o skirtingiems segmentams naudojamos atskirus higienos pasus atitinkančios priemonės ir temperatūriniai režimai, jie užtikrina virusų ir bakterijų sunaikinimą. Iš medicinos įstaigų, kaip iš kitų organizacijų, priimami tik darbo drabužiai, o švarūs ir nešvarūs drabužiai neturi jokio sąlyčio vieni su kitais – jiems taikomos skirtingos izoliuotos patalpos bei atskiros logistikos sistemos.

Papildomų skalbimo priemonių ar režimų pakeitimų koronaviruso plitimo sąlygomis, taikant skalbimo technologijas, įmonei neprireikė net ir skalbiant medicinos įstaigų drabužius – jų skalbimui ir iki šiol buvo taikomi itin griežti reikalavimai.

Medicinos įstaigų skalbiniams – ypatinga atida

„Medicinos įstaigų darbuotojų darbo drabužiai ypatingi tuo, kad jų priežiūrai yra nustatyti griežti reikalavimai. Juos nustato Lietuvos higienos norma HN 47-1:2012 „Sveikatos priežiūros įstaigos. Infekcijų kontrolės reikalavimai“. Skalbiniai turi būti tvarkomi (skalbiami, džiovinami, lyginami, lankstomi, pakuojami, laikinai saugomi) skalbyklose, atitinkančiose reikalavimus, nustatytus skalbykloms, skalbiančioms sveikatos priežiūros įstaigų skalbinius“, – atkreipia dėmesį Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Ingrida Skridailienė.

Pasak jos, sveikatos priežiūros įstaigų skalbiniai turi būti skalbiami naudojant šiluminę dezinfekciją arba šiluminę-cheminę dezinfekciją. Ambulatorinių asmens sveikatos priežiūros įstaigų skalbiniai gali būti skalbiami, atliekant šiluminę (ar šiluminę-cheminę) skalbinių dezinfekciją, skalbyklėse, įrengtose atskirose skalbiniams skalbti skirtose patalpose ar zonose. Operacinių skalbiniai turi būti sterilizuojami. Be to, medicinos įstaigoms renkantis darbo rūbus reikia atsižvelgti į audinio kokybę, ar audinys atsparus karščiui, dezinfekcijos priemonėms.

Į skundus reaguoja nedelsiant

„Ypatingų padėčių, kaip pavyzdžiui, koronoviruso plitimo grėsmės, atvejais sveikatos priežiūros įstaigų higienos, įskaitant ir darbo drabužių priežiūros, kontrolė vykdoma gavus skundų, į kuriuos reaguojama nedelsiant, vertinant skunde pateiktą informaciją“, – pastebi Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė.

Anot I. Skridailienės, sveikatos priežiūros įstaigų patikrinimai atliekami periodiškai – beveik kasmet – ir pagal skundus, pranešimus. Asmens sveikatos priežiūros įstaigose pasitaiko pažeidimų, susijusių su nešvarių skalbinių rinkimui taikomų reikalavimų nesilaikymu.

„Teikdami darbo drabužių skalbimo paslaugas šiuo ypatingu laikotarpiu, užtikriname sklandžią ir higienišką logistiką bei rūpinamės saugia drabužių surinkimo ir pristatymo veiklą vykdančių darbuotojų elgsena paslaugų užsakovų aplinkoje. Padėsime visuomenei svarbią veiklą vykdančioms organizacijoms ir savo klientams tiek, kiek leis mūsų pajėgumai“, – aiškina darbo drabužių nuomos ir priežiūros paslaugas teikiančios įmonės vadovas.

E. Rimas taip pat atkreipia dėmesį, kad profesionalaus darbo drabužių skalbimo rezultatas yra ne vien tobula skalbinių švara – svarbu yra ir tinkamai juos išskalauti. Įmonėje laikomasi reikalavimo, kad po skalavimo neliktų skalbimo priemonių likučių, nes netinkamai išskalautam drabužiui kontaktuojant su oda tai gali sukelti alerginę reakciją. Dėl to kiekviena išskalbtų drabužių partija yra patikrinama specialiu indikatoriumi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)