18-metė Polina ir 20-metė Oléna atvyko į Krezą kartu su pirmąja pabėgėlių banga. Praėjo jau kone dveji metai. Metai, praleisti toli nuo savo šeimų. Metai, skirti susikurti naują gyvenimą Toulx-Sainte-Croix miestelyje. Adaptuotis šioje vietoje joms padėjo pasiūlytas darbas restorane, skelbia portalas francetvinfo.fr.

„Man labai patinka šis darbas, – džiaugiasi Polina. – Iš pradžių buvo sunku, nes nekalbėjau nei prancūziškai, nei angliškai, bet po truputį mums pavyko geriau suprasti vieniems kitus Œ– ir tai dėl kalbos kursų, kuriuos lankėme. Iš pradžių tai buvo tik kelių valandų kursai, o dabar kiekvieną savaitę vyksta šešių valandų intensyvios pamokos.“
Prancūzijos imigracijos ir integracijos biuro generalinio direktoriaus duomenimis, karo pradžioje Prancūzijoje apsigyveno daugiau kaip 106 000 Ukrainos pabėgėlių (duomenys iki 2022 m. pabaigos). Jiems dažnai kyla sunkumų ieškant darbo, tačiau šios dvi merginos su tuo nesusidūrė.

Polina kiekvieną kartą matydama vaizdus iš fronto, baiminasi dėl savo artimųjų. „Mano šeima gyvena labai arti sienos su Rusija, – sielvartauja ji. – Nemačiau jų jau seniai, bet kasdien pavyksta susiskambinti su mama. Šiuo metu jai viskas gerai.”
Šioms dviem 18 ir 20 metų gyventojoms iš Ukrainos nebuvo lengva adaptuotis Prancūzijos miestelyje. Toulx-Sainte-Croix miestelis ir 250 jo gyventojų yra 30 minučių kelio nutolę nuo didesnių miestų Montluçon arba Guéret. Miestelio gyventojai ir darbuotojai padėjo vieni kitiems, dalinosi automobiliais ir taip po truputį gyvenimas tvarkėsi.

„Noriu čia pasilikti, – sako Oléna. – Man patinka ši vieta, man patinka šis darbas, žmonės čia nuostabūs. Mano šeima niekada čia neatvažiuos, jie nori likti Ukrainoje, tikiuosi, kad karas greitai pasibaigs.“
„Kalbamės apie įvairiausius dalykus, – sako Émeline Sperandio, viena iš restorano „Chalet des Pierres Jaumâtres“ vadovių. – Kai pasiteirauju apie karą jų šalyje arba apie tai, kaip sekasi jų šeimoms, jos per daug nedetalizuoja. Merginos tikina, kad jiems viskas gerai. Tai labai jaudinantis santūrumas.“

Polina ir Oléna pasirašė neterminuotą darbo sutartį. Jų tikslas – toliau dirbti ir gyventi Prancūzijoje. Kai karas Ukrainoje pasibaigs, merginos namo grįžti neketina.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)