Nors teigiama, kad tai atneštų naudą mažiesiems prekybininkams, verslo atstovai įžvelgia ne vieną minusą. „Delfi TV“ laidoje „Verslo požiūris“ šia tema diskutavo Seimo narys Andrius Kupčinskas, Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovė Rūta Vainienė ir „Norfa“ įmonių grupės savininkas Dainius Dundulis.

Įžvelgia ne vieną minusą

Seimo narys A. Kupčinskas sako, kad didžiųjų parduotuvių uždarymas sekmadieniais ir švenčių dienomis nėra nauja praktika Europoje, o kitų šalių patirtis rodo, kad šis sprendimas yra naudingas bei ilgainiui išmoko planuoti tiek prekybininkus, tiek ir pačią visuomenę.

„Pirmiausiai matome, kad tokia iniciatyva yra paplitusi nemažai Europos Sąjungos šalių. Prieš keletą metų net ir mūsų artimiausi kaimynai Lenkijoje žengė šiuo keliu. Matome, kad tokie ribojimai duoda naudą smulkiajam ir vidutiniam verslui. Reikia pripažinti, kad didieji prekybos centrai užima tam tikrą dominuojančią padėtį. Galbūt ji nėra piktnaudžiaujanti, bet dominuoja vidutinio ir smulkiojo verslo sąskaita“, – sakė A. Kupčinskas bei pabrėžė, kad Lenkijoje sekmadieniais taip pat ribojama visų didžiųjų prekybos centrų veikla.

Andrius Kupčinskas

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovė Rūta Vainienė pripažino, jog toks siūlymas nėra pirmasis, todėl buvo atliktas ir išsamus tyrimas, kuris parodė, kad tai nėra vien taškinis poveikis bei į tai reikėtų pažiūrėti plačiau.

Anot laidos „Verslo požiūris“ pašnekovės, čia svarbu atsižvelgti ir į santykį su tiekėjais, nes vieną dieną parduotuvė nedirbs ir nebus išparduoti, pavyzdžiui, greitai gendantys produktai. Tokį maistą gali tekti ir utilizuoti ar atiduoti.

„Tiesa, studija buvo atlikta iki pandemijos. Per pandemiją įvykę tektoniniai lūžiai ir virsmai, elektroninė prekyba vėl gali perdėlioti visą šachmatų lentą. Jei nedirbs didelio asortimento parduotuvės sekmadienį, žmonės galbūt to ieškos ne mažose parduotuvėse, o elektroninėse“, – pastebėjo R. Vainienė.

Tuo tarpu 12–15 parduotuvių, kurios būtų didesnės nei 500 kvadratinių metrų, savo versle skaičiuojantis „Norfa“ įmonių grupės savininkas D. Dundulis sako, kad daugelis jų veikia mažuose miesteliuose. „Pasirinkti turėtų visuomenė. Faktas, kad darbuotojai nori sekmadienį nedirbti ir gauti laisvadienį. Jiems tai yra pliusas. Sumažėtų dalis elektros sąnaudų. Pačių darbuotojų skaičius taip pat jau būtų reikalingas šiek tiek mažesnis. Labai nedaug, bet kažkiek sumažėtų.

Minusai tokie, kad pirkėjams būtų nepatogumas. Gali taip atsitikti, kad lapkričio 1 ir 2 dienomis bus laisvadieniai, kurie gali būti ir penktadienį bei šeštadienį, o sekmadienį vėl būtų laisvadienis. Aš abejoju, kad visuomenė galės ištverti trijų iš eilės nedarbo dienų skaičių. Reikia pripažinti, kad beveik visas ar net visas maistas yra perkamas parduotuvėje. Taip pat egzistuoja ir trumpo galiojimo prekių problema“, – „Delfi TV“ kalbėjo D. Dundulis.

Mokysimės planuoti ir taupyti?

A. Kupčinskas laidoje neslėpė, kad tikėjosi, jog verslas į tokius pakeitimus turėtų reaguoti neutraliai, tačiau Seimo narys neseniai pastebėjo, kad vis dėlto jie niekada nebuvo patenkinti tokia iniciatyva, nes kiekvieno verslo siekiamybė yra didesnis pelnas ir apyvartos.

„Nepaisant to, kad statistika rodo, jog vėliau srautai pasiskirsto ir didžiųjų prekybos centrų apyvarta išauga kitomis dalimis, dalis pelno atitenka smulkiajam ir vidutiniam verslui, kuris galėtų prekiauti savaitgaliais ar švenčių dienomis. Šioje vietoje pajamos kiek persiskirstytų, bet reikia kalbėti apie visuomenės įpročius ir Žaliąjį kursą, nes daugelis prikaupia maisto atsargų, prekių, kurių galiojimui pasibaigus jos yra išmetamos. Man atrodo, kad inventorizuoti savo maisto atsargas sekmadieniais yra patrauklu ir reikalinga. <...> Tikėtina, jog sumažėtų ir pirkėjų išlaidos“, – komentavo parlamentaras.

Tačiau remdamasi anksčiau atlikta studija Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovė sakė, kad didieji naudos gavėjai gali būti degalinės, kurios tomis dienomis galėtų dirbti, kita prekyba ir apie pusė (apsipirkimų) nukeliautų į kitas dienas bei apie 30 proc. yra matomi kaip praradimas visose grandinėse.

Atsakydamas į A. Kupčinsko siūlymą „Norfa“ įmonių grupės savininkas D. Dundulis tai pavadino populizmu

„Verslui reikia aiškumo. Tikrai esu už tai, kad sekmadieniais ateity nedirbti, bet ir man reikalingas aiškumas. Iš politinės pusės pradėčiau nuo to, kad būtų sutrumpintas darbo laikas sekmadieniais, bet ne visas sekmadienis. Sekantis žingsnis galbūt galėtų būti ir atsisakymas sekmadienio. Tačiau galinčios išpulti visos trys nedarbo dienos yra didelė problema ir manau, kad visuomenė politikams šito neatleis“, – pastebėjo verslininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)