Ekonomikos ir inovacijų viceministras Karolis Žemaitis „Delfi TV“ laidoje „Verslo požiūris“ paaiškino, kokią naudą Lietuvos verslui jau artimiausiu metu atneš Azijos rinkos dėmesys bei kas verslininkų laukia šiuo sudėtingu laikotarpiu.

Atveria duris eksportui

Dar rugsėjį pradėjęs eiti ekonomikos ir inovacijų viceministro pareigas K. Žemaitis laidoje pastebėjo, kad bene svarbiausias pastarųjų mėnesių akcentas buvo verslo plėtra Indijos ir Ramiojo vandenyno regione. Jis kartu su Lietuvos delegacija ne kartą lankėsi Taivane ir užsiminė, jog šis bendradarbiavimas atneš tiek trumpalaikę, tiek ir ilgalaikę naudas.

K. Žemaitis pasakojo, kad itin svarbus žingsnis žengtas kalbant apie eksportą. Mūsų šalies verslininkai gavo maisto leidimus eksportui.

„Kai kurios šalys laukia metų metais, kad gautų tokią galimybę (eksportuoti). Šiuo atveju jau turime leidimus žuvies, pieno produktams ir kiaušiniams. Žinoma, yra ir ilgalaikiai projektai. Tai ir mūsų bendradarbiavimas puslaidininkių pramonėje. Džiaugiamės, kad Lietuvos įmonė „Teltonika“ bendradarbiauja su Taivanu gaminant puslaidininkius.

Karolis Žemaitis

Taip pat perspektyvi yra ir mūsų lazerių industrija, kur mes pagaliau turime pirmąją 3,5 mln. investiciją iš Taivano. Atrodo, jog galbūt tai nėra didelė suma, tačiau tai suteikia įmonei galimybę pritraukti papildomas investicijas. Dirbant su Taivanu mūsų prioritetas yra aukštosios technologijos“, – eilės vizitų į naudas vardijo „Delfi TV“ laidos svečias bei pridūrė, kad visi procesai užtrunka, nes ir temos nėra lengvos, o kaip greitai pavyks pastatyti Lietuvos puslaidininkių gamyklą taip pat sunku prognozuoti.

Vadina turizmu

Tiesa, kritikai tokius politikų vizitus į Taivaną vadina politiniu turizmu. Tačiau K. Žemaitis atkerta, jog svarbiausia yra tai, kad yra aiškiai žinomi vizitų tikslai.

„Yra tam tikros rinkos, kuriose politikų dalyvavimas nėra aktualus ir pačių verslų santykiai yra susiklostę pakankamai dinamiškai. Tačiau jei kalbame apie Azijos šalis, dažnai prireikia, kad šalia būtų žmonės iš Vyriausybės, kurie padėtų. Mūsų tikslas yra atverti duris.<...> Turbūt paklausus bet kurio į šias misijas važiuojančio verslininko, kiek susitikimų ir darbo reikalauja tokie vizitai, būtų akivaizdu, kad mieliau būtų nusipirkti bilietą ir kur nors paatostogauti, o ne vykti į verslo misiją“, – sakė politikas.

Ekonomikos ir inovacijų viceministro pasiteiravus, kiek iš tiesų Lietuva yra įdomi ir reikalinga Taivanui, jis nedvejodamas atsakė, kad labiausiai taivaniečius domina mūsų šalies lazerių industrija, kuri yra pranašesnė ir už Taivano.

„Nepaisant to, kad pripažįstame, jog Taivanas dominuoja aukštųjų technologijų rinkoje, galime didžiuotis ir džiaugtis savo lazerių rinka. Taip pat įdomus yra biotechnologijų sektorius. Lietuva turi daug stiprių įmonių, kurios taivaniečiams yra įdomios. Kalbamės kaip lygiaverčiai partneriai“, – sakė laidos „Verslo požiūris“ svečias.

Karolis Žemaitis

K. Žemaitis pastebėjo, kad Lietuva jau dabar sulaukia susidomėjimo iš Japonijos, Singapūro, Korėjos, Australijos ir kitų Azijos šalių.

Karo akivaizdoje investicijų nemažėja

Laidoje „Verslo požiūris“ užsiminta ir apie karą Ukrainoje. K. Žemaitis sakė, kad nors karas regione ir apsunkina investicijų paiešką bei tenka įdėti daugiau pastangų norint partnerius įtikinti, kad Lietuva yra saugi bei nuspėjama šalis, realių užsienio investicijų skaičius pastaruoju metu tik išaugo.

Tačiau ne tokios optimistiškos nuotaikos, pasak viceministro, kalbant apie Ukrainos startuolius, kurie mieliau pasirinko Lenkijos rinką, nors Lietuvoje buvo siūloma finansinė paskata tiek norinčioms čia persikelti įmonėms, tiek ir žmonėms.

„<...> Gyvybiškai svarbu prisitraukti aukštos kvalifikacijos specialistus iš užsienio šalių. Tačiau kyla klausimas, kaip sukurti tam tikrus mechanizmus, kurie padėtų žmonėms saugiai ir lengvai atvykti į Lietuvą, čia dirbti, mokėti mokesčius bei saugiai gyventi. Ilgus dešimtmečius mūsų migracijos politika buvo labai konservatyvi, bet jei Lietuva nori būti konkurencinga, turime ieškoti būdų atsiverti ir darbo jėgai iš užsienio. Šiuo atveju tikrai yra supaprastintos procedūros aukštos kvalifikacijos specialistams“, – pastebėjo laidos svečias.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją