Pasisakymas – tik socialinė provokacija

Komentuodamas skirtingų reakcijų sulaukusį savo pasisakymą Seime, S. Paulauskas sako, kad tai tebuvo socialinė provokacija. Energijos iš Baltarusijos jo vadovaujamas verslas taip pat neplanuoja įsigyti. „Tai buvo iššūkis, kad kaip nors reaguotų valdžios institucijos dėl to, kur keliaujame. Be abejo, kad iš tiesų taip nemanau.

Esame nuėję ilgą kelią, Lietuvos ekonomika yra konkurencinga, visi remiame Ukrainą, tačiau įsivaizduokite tokį dalyką, kad staiga netenkame šio konkurencingumo. 10 m. investavome, diegėme inovacijas, o ką veikė valdžios institucijos, užtikrindamos valstybės stabilumą per energetikos, šilumos ir vandens tiekimą, nieko nežinojome. Staiga esame ten, kur esame. Todėl norėjosi, kad visi sujudėtų ir pagalvotų, ką darome toliau, kad išliktume konkurencingi“, – „Verslo požiūryje“ teigia pašnekovas.

Pasak jo, teorijos apie tai, kaip gyvensime 2030 m., verslui netinka. S. Paulauskas Lietuvoje pasigenda aiškios strategijos, kaip išlikti konkurencingiems ir tvariems, daug gaminti ir parduoti. „Šiuo metu visi sujudo ir pradėjo kaltinti vieni kitus. Iš tiesų, Energetikos ministro pasakymas, apie tai, kokie verslai neinvestavo į atsinaujinančią energetiką, atrodė keistas. Tačiau kita jo mintis, kad visi turime susikaupti ir kad Vyriausybė ieškos galimybių suteikti kreditus tiems, kurie turi parengę projektus ir galėtų juos įgyvendinti, yra puiki žinia.“

Sigitas Paulauskas

„Delfi TV“ laidos svečias siūlo, kad šiuo metu Energetikos ministerija turėtų priimti įmonių užklausas dėl atsinaujinančios energetikos projektų ir teirautis, kokios pagalbos reikia, kad jie būtų įgyvendinti. Jo teigimu, sprendimus priimti reikia neatidėliojant. „Vakarų medienos grupės“ įmonės taip pat turi ne vieną paruoštą, bet dar neužbaigtą projektą. Jei juos realizuotų, jau 2025 m. visa bendrovių gamyba būtų paremta atsinaujinančia energetika.

Būtina valstybės parama

„Verslo požiūrio“ vedėjai pasiteiravus, kaip „Vakarų medienos grupei“ sekasi tvarkytis su energetinės krizės iššūkiais, pašnekovas teigia, kad įmonės, neturinčios fiksuotų elektros kainų, kenčia labiau. Jos kuria ilgalaikius planus ir svarsto, kaip stabiliai tvaria energija apsirūpinti ateityje. Tačiau S. Paulauskas pažymi, kad tai neturėtų būti pagrindinis verslo rūpestis.

„Mūsų klasteris rūpinasi pramonės produktų kūrimu, o mūsų pastangos nukreiptos į tai, kad būtų kuriami konkurencingi projektai ir būtume konkurencingi lyginant su skandinavais ar lenkais. (...) Visas mūsų sektorius kuria 10 proc. BVP, 12 proc. šalies eksporto ir sunaudoja beveik 5 proc. visos Lietuvos elektros. Tai didžiuliai skaičiai. Todėl nė viena įmonė negalėtų išgyventi, jei už elektros kilovatą reikėtų mokėti po 50–70 centų“, – kalba verslininkas.

Jis pažymi, kad verslo užsiauginti raumenys neatsiejami ir nuo įsipareigojimų. „Vakarų medienos grupės“ įmonės investavo į moderniausias technologijas ir procesų automatizaciją, tačiau visa tai atliko naudodamosi kreditais.

Sigitas Paulauskas

„Šiuo metu negalime įkurti 100 proc. atsinaujinančios energetikos parko, nes mums reikėtų investuoti 60 mln. eurų. Be Vyriausybės paramos, supratimo ir ilgalaikių kreditų to nepadarysime. Verslas toks rinkos žaidėjas, kuris greitai susiorientuoja situacijoje. Šiuo atveju situacija moko, kad turime kaip pramonė išlikti ir drąsiai investuoti“, – mintimis „Delfi TV“ studijoje dalijasi S. Paulauskas.

Reikia ieškoti bendrų sprendimų

„Verslo požiūryje“ prakalbus apie visai neseniai įvykusį „Vakarų medienos grupės“ ir „Ikea“ atstovų susitikimą, S. Paulauskas teigia, kad įmonių bendradarbiavimas trunka jau 25 m. Pasak jo, pagal pardavimo apimtis Lietuvos gamintojai yra treti pagal svarbą „Ikea“ partneriai visame pasaulyje. Pašnekovas pasakoja, jog šis verslas padarė didelę įtaką ir jo vadovaujamai įmonių grupei.

„Ikea“ įnešė didelį indėlį formuodama supratimą apie tai, kas yra konkurencingumas, kaip reikia kurti tvarius produktus ir palaikyti atsakingus santykius su darbuotojais. (...) Rikiuodami naujus gamybos pajėgumus tiek dideliuose, tiek mažuose miestuose taip pat laikomės aukščiausių standartų. Požiūris į darbuotojus ir jų atlyginimai nesiskiria pagal tai, ar jie dirba Klaipėdoje, ar Akmenėje. Svarbus požiūris ir į gamybos kultūrą ir medžiagas, kurios tausoja planetą ir gamtą“, – kalba pašnekovas.

Tuo metu kalbėdamas apie Lietuvos verslo galimybes susitvarkyti su energetikos krize, verslininkas pastebi, kad visi sektoriai šiuo metu susiduria su panašiomis problemomis. „Norėtųsi, kad baigtųsi įvairūs demaršai ir interpeliacijos, nes kiekvienas turi daryti savo darbą. Kas pasikeis, jei Energetikos ministrui pritaikysime interpeliaciją? Juk problemos staiga neišsispręs, o naujas žmogus susidurs su dar didesniais iššūkiais.

Kristina Ciparytė, Sigitas Paulauskas

Energetikos ministras turi savo planą, tad ir pramonė turi tampriai dirbti su šia ministerija, rikiuodami iniciatyvas tiek iš jos, tiek iš verslo pusės. Žiūriu į tai pozityviai. Vietoj to, kad draskytumėmės, rėktume ir kaltintume vienas kitą dėl to, ko nepadarėme, darykime tai dabar ir į priekį. (...) Verslo žmonės yra savo srities profesionalai. Jiems reikia ne politikų pagalbos, kaip planuoti veiklą, bet institucijų atsakomybės būti partneriais“, – dėsto S. Paulauskas.

Optimistiški ateities planai

Kalbėdamas apie „Vakarų medienos grupės“ ateitį, S. Paulauskas pažymi, kad turi ambicingų planų. Verslas ne tik dar šiais metais atidarys dvi naujas gamyklas, bet ir kitų metų pirmajame ketvirtyje pagal naują technologiją Lietuvoje pradės gaminti laminuoto lukšto medieną. Pašnekovo teigimu, tai ypač svarbi naujovė, nes jau netrukus 50 proc. naujai statomų pastatų turės sudaryti atsinaujinančios medžiagos. Kitu atveju pastatas nebus pripažintas tvariu ir negalės gauti banko paskolos.

„Verslo požiūrio“ pašnekovas tikisi, kad naujai kuriama laminuoto lukšto mediena tiek mažaaukštėje, tiek daugiaaukštėje statyboje ims keisti gelžbetonio ir metalo perdengimus. Ši technologija jau naudojama statybose Vokietijoje, Austrijoje ir Skandinavijoje.

„Medžiagas gaminsime ne tik naujų pastatų statybai, bet ir pramoninei pastatų renovacijai. Aplinkos ministerijai planuojame pateikti taip išdirbtą technologiją, kad renovuoti pastatai taptų A+ kategorijos. Atliekame didelį tiriamąjį, organizacinį ir industrinį darbą“, – teigia laidos svečias.

Prakalbus apie ateities ekonomines perspektyvas, jis sako, kad sunkumai turėtų visus dar labiau sutelkti. „Kiekvienoje šeimoje, kolektyve ar valstybėje negali būti perteklinio kaltinimo. Visada reikia ieškoti racionalaus prado. Visą gyvenimą gyvenau tokia optimistine gaidele (...) ir visada tikiu gėriu ir sveiku žmogaus protu. Tikiu, kad pragyvensime šią šaltą žiemą ir sutarsime, kaip toliau keliaujame. Mažiau erzelio, o daugiau sveiko proto ir gėrio“, – „Delfi TV“ studijoje kalba „Vakarų medienos grupės“ savininkas S. Paulauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją