Apie tai, ar valdžios atstovai turi veiksmų planą ir kaip kovotų su ekonomikos krize bei padėtų verslui, laidoje „Verslo požiūris“ kalbėtasi su Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininku Mykolu Majausku.

Parama – labiausiai pažeidžiamiems

Kalbėdamas apie valdžios institucijų ir verslo dialogą, M. Majauskas teigia, kad tiesioginę komunikaciją įgyvendina Vyriausybė ir atsakingos ministerijos. Tuo tarpu Seimo ir verslininkų santykiai visada turėjo daugiau jautrių taškų, todėl svarbu, kad bendraujama būtų skaidriai.

„Ne paslaptis, kad stambus verslas buvo linkęs pasitvarkyti įstatymus pagal savo poreikius, o smulkus verslas susidurdamas su krizėmis eidavo į šešėlį. Komunikacija svarbus elementas, tačiau turime paisyti ir viešojo intereso. Turime užtikrinti, kad būtų apsaugoti labiausiai pažeidžiami visuomenės nariai. Ypač aukštos infliacijos kontekste, kad žmonių perkamoji galia nemažėtų“, – kalba „Delfi TV“ laidos svečias.

Komentuodamas verslininkų pasisakymus apie tai, kad dėl COVID-19 ir karo Ukrainoje jie susiduria su iššūkiais, politikas pritaria, kad tam tikri verslo segmentai, pavyzdžiui, viešbučiai, išgyvena sunkius laikus.

„Turime priimti sprendimus ir užtikrinti, kad mokestinė aplinka viešbučiams išliktų palanki. Dauguma ES šalių, išskyrus Daniją, viešbučiams taiko pridėtinės vertės mokesčių (PVM) lengvatą. Esu įsitikinęs, kad Lietuvoje ji turi galioti ir toliau“.

Mykolas Majauskas

„Verslo požiūryje“ viešėjęs M. Majauskas sako nesutinkantis su Europos centrinio banko požiūriu, jog viešbučiams lengvatų nereikia. Todėl jis pažymi, kad reaguodamas į susidariusią situaciją kartu su Ekonomikos komiteto primininku registruos įstatymų pataisas, kurios garantuos, kad Lietuvoje taikoma mokestinė nuolaida viešbučiams galiotų nuolat.

Neatsisako planų

M. Majauskas mano, kad Seime taip pat kils diskusijos dėl panašių PVM lengvatų maitinimo sektoriui bei būtiniausiems maisto produktams. Pasak jo, didelė dalis ES šalių taiko PVM lengvatą maisto produktams. „Tai jie daro ne dėl ekonominių paskatų, o filosofinio požiūrio, kad neturėtume apmokestini būtiniausių produktų siekdami užtikrinti nepertraukiamą jų tiekimą už prieinamą kainą“, – komentuoja pašnekovas.

Visgi jis atkreipia dėmesį, kad jei mokestinė lengvata taikoma rinkoje, kur kaina reguliuojama, tada naudą tiesiogiai pajunta vartotojai. Tačiau nereguliuojamoje rinkoje nauda atitenka verslams. Taigi PVM lengvata maistui būtų naudingesnė ne pirkėjams, o prekybos tinklams.

Tuo tarpu „Verslo požiūrio“ vedėjai pasiteiravus, ar šiuo metu optimistiškos lietuvių nuotaikos dėl ekonominės ateities nėra nepamatuotos, politikas teigia, kad tai geras ženklas, tačiau reikia būti pasiruošusiems. „Atsarga gėdos nedaro. Svarbu pabrėžti, kad Lietuvos skola yra viena mažiausių ES, todėl galime pigiai skolintis. Esame pasiruošę tą daryti siekdami suvaldyti infliacijos padarinius“, – tikina pašnekovas.

M. Majauskas sako, kad valdantieji neatsisako planų didinti minimalią mėnesinę algą, o kartu ir šio sprendimo pasekmes verslui sušvelninantį neapmokestinamą pajamų dydį. Taip pat numatoma didinti bazinį dydį, nuo kurio priklauso viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimai.

Be to, nors Lietuva yra nepriklausoma nuo Rusijos dujų tiekimo, tačiau karas Ukrainoje veikia energetinių išteklių kainas. Todėl, „Delfi TV“ studijos svečio teigimu, turės būti priimami ir papildomi veiksmai, kurie artėjančio šildymo sezono metu sumažins kainų šoką vartotojams.

Geros sąlygos skolintis

„Verslo požiūryje“ M. Majauskas teigia, kad jei kilus dar vienai COVID-19 susirgimų bangai būtų ir vėl nuspręsta riboti verslų veiklą, jie sulauktų pilno pagalbos paketo. Tai įgyvendinti padėtų ir šiam tikslui galimai įsteigtas Nacionalinis plėtros bankas. Pašnekovo teigimu, didesnė parama turėtų būti skiriama ir šeimoms. Politiko nuomone, galėtų būti didinamos tiesioginės išmokos, vaiko pinigai ar taikoma PVM lengvata.

Mykolas Majauskas

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas tikina, kad šalies biudžetas tvarus, tačiau pastebi ir spragų. „Dažnai finansiniu požiūriu atrodo, kad stovime ant vienos kojos, neišnaudodami savivaldybių potencialo. (...) Rudenį planuojame priimti Fiskalinės politikos drausmės įstatymo pakeitimus, kurie atlaisvins galimybes savivaldybėms skolintis bei investuoti ir taip stiprinti savivaldą“, – sako „Delfi TV“ laidos pašnekovas.

Jis neabejoja, kad Vyriausybei pavyks susitvarkyti su bet kokiais finansiniais iššūkiais. Pasak jo, prireikus bus skolinamasi, nes tam yra geros sąlygos. „Nėra poreikio skolintis daug ir laikyti pinigus banke su neigiamomis palūkanomis. Šiuo metu turime fiskalinį deficitą, t. y. išleidžiame daugiau nei surenkame, todėl skolinamės. Tai atsakingai daro Finansų ministerija.“

Prakalbus apie dabartinės situacijos ir 2008 m. ekonominės krizės panašumus, M. Majauskas tikina, kad šiandien esame pasiruošę geriau. „Tuo metu neturėjome euro ir galimybės skolintis. Todėl vienintelis kelias buvo arba devalvuoti litą, arba mažinti išlaidas karpant atlyginimus ir pensijas. Šįkart to daryti nereikės“, – sako politikas bei priduria, kad neplanuojami ir jokie nauji visuotiniai mokesčiai ar jų didinimas.

2008-ųjų krizė neturėtų pasikartoti

„Verslo požiūrio“ svečias sako, kad šiuo metu šalies biudžeto surinkimo tendencijos yra geros. „Žinoma, prie to prisideda ir infliacija, nes dėl didėjančių kainų surenkami didesni mokesčiai. Tačiau svarbu, kad šias infliacines pajamas grąžintume atgal į ekonomiką, didindami atlyginimus ir užtikrindami, kad nemažėtų žmonių perkamoji galia“, – sako politikas.

Mykolas Majauskas

Kalbėdamas apie ateities ekonomines prognozes, M. Majauskas sako kad gali laukti ne vienas iššūkis. Tarp jų ir COVID-19, didelė infliacija ar nedidelis nedarbo augimas. Todėl, pašnekovo teigimu, svarbu užtikrinti įvairių verslo sektorių, tokių kaip kino teatrai ar sporto klubai, mokestinį stabilumą.

„Jau turėjome pagalbos instrumentų pavyzdžius, kurie efektyviai veikė. Buvo atidedami mokesčiai, kurie sudarė prielaidas įmonėms turėti papildomų apyvartinių lėšų. Taip pat turėjome subsidijas dėl prastovų bei Vyriausybės agentūrų teikiamas lengvatines paskolas. Visos priemonės esant poreikiui ir toliau būtų taikomos“, – apie paramą verslams kalba Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas.
Komentuodamas Lietuvos pasirengimą galimam sunkmečiui jis užtikrina, kad net jei ir prireiktų bristi į gilią recesiją, šiandien susiveržti diržų taip, kaip 2008 m. nereikėtų. „Turime fiskalinį buferį. (...) Jei prireiktų, galime susitvarkyti su didesniu fiskaliniu deficitu. Bet tai tikrai nebūtų tokios dramatiškos problemos, kurias matėme ES pietinėse valstybėse“, – mintimis dalijasi M. Majauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją