Trys scenarijai

NT rinka ir pardavimai tikrai turi cikliškumą. Vasarą (kasmet) stebėdavome žemesnius nei kitais mėnesiais pardavimus. Taip pat vienas mėnuo yra per trumpas laikotarpis šioje industrijoje ir iš jo daryti prielaidų negalime“, – sakė D. Andrulionienė bei pridūrė, kad NT rinka yra ypač susijusi ir atspindi ekonomikos ciklus.

Anot laidos „Verslo požiūris“ pašnekovės, kol kas ekonomistai ir Lietuvos centrinis bankas neprognozuoja krizės ir nemato prielaidų 2008 metų situacijai. Laidos vedėjos klausiama, kokiomis nuotaikomis šiuo metu gyvena klientai, „Omberg Group“ vadovė sakė, kad būsto pirkimas nėra spontaniškas pirkinys, todėl paprastai stebint tokią situaciją dažniausiai vyksta būsto pirkimo atidėjimas bei savo poreikių perdėliojimas.

Dalia Andrulionienė

Paprastai gyventojai, jei tam leidžia sąlygos, perka planuotą būstą arba sumažina savo lūkesčius, o trečiuoju atveju taupoma didesnei pradinio įnašo daliai. Tačiau stebimos tendencijos rodo, kad nėra visiškai atsisakoma planų įsigyti naują ar pirmąjį būstą.

Gerėjanti situacija statybos sektoriuje

D. Andrulionienės teigimu, statybų rinkoje pastebima gerėjanti situacija, tačiau kol kas pašnekovė teigė kainų kritimui nematanti prielaidų. Tarptautinėse rinkose krinta žaliavų kainos, tačiau šią kainą sudaro daug dalių.

„Galime pasidžiaugti tuo, kad kainos stabilizuojasi ir su partneriais pavyksta pasirašyti kontraktus, kuriuose nurodoma galutinė kaina, o ne indeksuojama. Tokiu būdu galime žinoti, už kokią sumą galėsime pasiūlyti butus savo klientams.

Kitas svarbus aspektas – butų pasiūlos deficitas. <...> Tai, ką turime pasiūloje, yra neįprasta situacija. (Būstų rinkoje trūksta) dėl biurokratinių trikdžių. Pagrindinė priežastis yra labai ilgi procesai Vilniaus miesto savivaldybėje. Deja, bet tenka tik apgailestauti, kad ši situacija nesikeičia ir per pastaruosius devynerius metu sandėlio likutis niekaip nepasiekia 3000 butų“, – „Delfi TV“ laidoje pastebėjo D. Andrulionienė.

Kristina Ciparytė, Dalia Andrulionienė

Tiesa, nors pardavimai ir buvo sustabdyti dėl minėtų priežasčių, statybos nesustojo. Ir nors buvo planuojama daugiau statybų projektų, „Omberg Group“ vadovė sako, kad patys darbai statybų aikštelėse nesustoja ir yra sėkmingai vykdomi.

Paaiškino, kodėl kainos nekris

Laidos vedėjai pasiteiravus, ar galima išskirti pokyčius pirminėje ir antrinėje būsto rinkose, D. Andrulionienė pastebėjo, kad abiejose rinkose kainos kilo 26–28 proc. Kiek mažiau kainos kilo tik prestižinio būsto klasėje.

Dalia Andrulionienė

„Būsto kainos per visus metus kilo kiek daugiau, bet labai svarbu, kaip viskas dėliosis žiūrint į ateitį. Atlyginimai auga mažiau ir tai reiškia, kad tam tikros šeimos turės priimti kitus sprendimus, bet nepamirškime, kad Lietuvos bankas ir kiti bankai akcentuoja, jog Lietuvos gyventojai turi labai daug santaupų. Tai yra kita medalio pusė. Sąskaitose turime daugiau nei 20 mlrd eurų ir jie nuvertėja. Žmonėms reikia juos investuoti, o NT yra viena saugiausių investavimo alternatyvų“, – pabrėžė laidos „Verslo požiūris“ pašnekovė.

Nors sunku prognozuoti ateitį, D. Andrulionienė sakė, kad geriausia naujiena šiuo metu būtų stabilumas kalbant apie būstų kainas. Vis dėlto artimiausią pusmetį ji sakė nemananti galimybių būstų rinkai Vilniuje pasipildyti, nes šiuo metu matomas daugiau nei 2000 butų deficitas. Dar vienas aukštas kainas lemiantis rodiklis yra žaliavų kainos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)