Jei mums seksis, turėsime iš ko padėti Ukrainai

Kalbėdamas apie situaciją Ukrainoje, „Bitė Lietuva“ korporatyvinės komunikacijos vadovas J. Špakauskas sako, kad nors visi jautėme kylančią grėsmę ir tam ruošėmės, tačiau tikėjomės, kad nieko neįvyks. Todėl prasidėjęs karas daugelį šokiravo. Kita vertus, pasak pašnekovo, praėjus keletui dienų, imame galvoti, kaip turėtume gyventi toliau.

„Labai svarbi aplinkybė, kad jei mus ištiktų ankstyva ekonominė krizė, o ji gali ištikti, niekas to gerai nežino, tai būtų dar viena dovana diktatoriui. Mūsų organizacija taip pat viešai pasakė, kad diktatoriui jokių dovanų nedovanos. Todėl dabar dirbti ir veikti turime dar didesniu pajėgumu. Gyvenimas tęsiasi ir jeigu mums seksis, turėsime iš ko padėti ir Ukrainos žmonėms“, – sako Delfi TV laidos svečias.

J. Špakauskas taip pat pastebi, kad pirmosiomis karo dienomis buvo nemažai suirutės ir pakrikimo. Tuo metu žmonėms labiau rūpėjo jų pačių ir šeimos narių saugumas, todėl verslams komunikuoti apie geriausius pasiūlymus ir įvairias paslaugas nebuvo pats geriausias laikas.

Tačiau, pasak pašnekovo, darbus reikia tęsti tam, jog nepasiduotume siaubui ir patys sau neišsikastume ekonominės duobės. Jo teigimu, nuo finansinių lūkesčių priklauso tai, ar rinksimės vartoti, ar taupyti. O ekonominė elgsena turi didelių pasekmių, todėl svarbu nepanikuoti ir išlikti ramiems.

Verslas ir politika šiuo metu neatsiejami

Delfi TV studijoje viešėjusio „Bitė Lietuva“ atstovo teigimu, šiandien verslo komunikacija turėtų būti persmelkta ne gedulo, o palaikymo nuotaikomis. Taip į padėtį sureagavo daugybė verslų.

Jaunius Špakauskas

„Komunikacinis intensyvumas sumažėjo, o informacinis – padidėjo, kadangi sprendžiame, kas šiuo metu vyksta Ukrainoje ir kas gali laukti mūsų. Taip pat dalį laisvo eterio užpildė informacija apie įvairias verslų ar atskirų žmonių pagalbos formas, jų kvietimai prisidėti“, – apie pokyčius kalba pašnekovas, kurį ypač nustebino Lietuvos susitelkimas ir per tokį trumpą laiką ukrainiečiams suteikta pagalba.

J. Špakauskas pasakoja, kad paramą karo niokojamai Ukrainai ir jos gyventojams „Bitė Lietuva“ teikia įvairiomis priemonėmis – nuo skirtingų paslaugų ir įrangos iki finansinės paramos. Įmonės prioritetas – padėti lengviau įsikurti antrus namus Lietuvoje suradusiems ukrainiečiams. Visgi, pasak jo, geri darbai patys už save nekalba. O pasiekti paramos gavėjus kitaip nei per masinės komunikacijos priemones neįmanoma.

„Verslo požiūrio“ svečio teigimu, šiuo metu frazė, jog politiką derėtų atskirti nuo verslo, nebegali egzistuoti. „Tai gali nuskambėti kaip lozungas, bet dabartinė situacija yra unikali, taip dar niekada nėra buvę. Lietuva kovoja savo karą, o žaidimo taisyklės taip pasikeitė, kad tokio politkorektiškumo, kurį galėjome sau leisti prieš mėnesį, dabar nebegalime“, – kalba „Bitė Lietuva“ korporatyvinės komunikacijos vadovas, neabejojantis, kad karą laimės Ukraina.

Jis priduria, kad net ir organizacijos viduje darbuotojams buvo aiškiai ištransliuota žinutė, kad jei jie abejoja, ar karą Ukrainoje sukėlė V. Putinas, komandos nariai bus kviečiami pasikalbėti.

Tikisi, kad prie karo nepriprasime

Svarstydamas apie tai, ar aiškiai poziciją karo atžvilgiu turėtų išreikšti visi verslininkai, J. Špakauskas sako, kad tai kiekvieno žmogaus santykio su klientais, partneriais, valstybe ir pačiu savimi klausimas. Jo nuomone, tokių įmonių išskirtinai gėdinti nereikia, nes su jomis išsiaiškins pati istorija. Be to, pašnekovo teigimu, privačių ir viešų organizacijų, kuriomis galima didžiuotis, yra žymiai daugiau.

Jaunius Špakauskas

„Paprastai žmonės skaičiuoja, kas jiems naudingiau, ir renkasi vertybinės pozicijos neužimti. Dabartinė situacija tuo, kaip svarbu užimti moralinę poziciją, primena ir kitus kontekstus. Pavyzdžiui, kai moteris patiria seksualinę prievartą, atsiranda gudručių, kurie mano, kad jos sijonas buvo per trumpas. Ukrainos padėtis, nors ir tūkstančius kartų baisesnė, yra tokia pati, nes yra sakančių, kad galbūt ji pati prisiprašė. Prabangos tokiems pasisakymams neturime“, – sako komunikacijos ekspertas.

Tuo tarpu kalbėdamas apie ateities prognozes, J. Špakauskas įžvelgia panašumus tarp dabartinės situacijos ir COVID-19 sukeltų sunkumų. Jo teigimu, pandemijos pradžioje baiminomės dėl savo ir artimųjų sveikatos, vėliau dėl ekonominės gerovės, o galiausiai viskas išvirto į protestus ir riaušes dėl nepasitenkinimo suvaržymais. Todėl labiausiai pašnekovas baiminasi, kad prie karo tiesiog priprasime.

„Kad ir kaip tai būtų baisu, bet prie visko galima priprasti – siaubingai susprogdintų daugiabučių, bažnyčių ar net mirštančių vaikų. Žmogus yra adaptyvi būtybė. Bijau, kad karas mums netaptų tolimu nepatogumu. (...) Norisi palinkėti, kad dėl nuovargio neprarastume šios begalinės vienybės, kurią šiandieną demonstruojame“, – Delfi TV studijoje mintimis dalijasi „Bitė Lietuva“ korporatyvinės komunikacijos vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)