Laiko galvoti nebuvo

Prisimindamas karo Ukrainoje pradžią, ten dirbantis verslininkas L. Mališka sako, kad dar praėjusį trečiadienį negalvojo, jog situacija tokia įtempta. Tačiau ketvirtadienį kiek prieš 5 valandą ryto jį pažadino ne žadintuvas, o Boryspolio oro uosto bombardavimas bei nuo apšaudymo virpantys langai.

Pašnekovas prisimena, jog nebuvo daug laiko pasiruošti, todėl susidėjęs svarbiausius daiktus, tokius kaip pasas ir pinigai, drauge su kolegomis penkiese – keturi lietuviai ir viena ukrainietė – automobiliu išvyko iš Kijevo.

Kalbėdamas apie savo veiklą Ukrainoje, L. Mališka pasakoja, kad šioje šalyje vysto net kelis verslus.

Pirmiausia pradėjo dirbti personalo atrankos srityje. Jo įmonė organizuoja atrankas ir mokymus ukrainiečių elektrikams ir suvirintojams bei padeda sutvarkyti jiems reikalingus dokumentus darbui Europoje.

Linas Mališka

Delfi TV laidos svečias sako, kad kiek vėliau veikti pradėjo Marijampolės metalo gamybos įmonės padalinys Ukrainoje, kur gaminamos detalės automobilių pramonei. O pastaruosius dvejus metus dirbo ir lietuviško maisto gamintojus vienijanti asociacija. Ji padėdavo gerai žinomiems prekių vardams įsilieti į Ukrainos rinką, taip pat suteikdavo logistikos, sandėliavimo ir darbuotojų atrankos paslaugas.

Verslininkas pasakoja, kad Ukrainos rinka lietuviams buvo palanki. „Po 2014 m., kai pasikeitė Ukrainos politinė kryptis, lietuviai ukrainiečių buvo labai mylimi ir priimami. O lietuviškos prekės pirkėjus surasdavo ir dėl to, kad Ukrainoje veikia vienas didžiausių lietuviško kapitalo prekybos tinklų „Novus“. Šio tinklo išskirtinumas, jog jame parduodamos lietuviškos prekės“, – laidoje „Verslo požiūris“ kalba pašnekovas.

Nesitikėjo, kad bus atakuojama ir sostinė

Bendrovės „Pontic Trading“ vadovas sako, kad per ilgus konflikto metus ukrainiečiai prie karo jau spėjo priprasti ir jiems tai nėra naujovė. Todėl įsiveržus Rusijai reagavo gana ramiai. Tačiau niekas nesitikėjo, kad bus bombarduojami ir tokie miestai, kaip Kijevas ar Charkivas.

Kristina Ciparytė, Linas Mališka

„Savo svečius visada nusivesdavau prie Kijevo Michailovskio auksinių kupolų soboro, kur ant sienos iškabintos visų nuo konflikto pradžios žuvusiųjų nuotraukos. Ukrainos vakaruose – Lvive, Kijeve ar Odesoje – karo nesijautė. Konfliktas ukrainiečių pajėgų buvo įšaldytas Donecke ir Luhanske, kurie nuo Kijevo nutolę 600–700 km. Tuomet prasidėjus kariniam konfliktui žiniasklaidos dėmesys buvo didelis, o po to viskas aprimo. Tačiau kai matai, kad kasmet žūsta 400–700 žmonių, tik tada supranti, kad vyksta karas“, – teigia L. Mališka.

Laidos „Verslo požiūris“ vedėjai pasiteiravus, ar verslas ruošėsi galimai Rusijos agresijai, pašnekovas sako, kad kai atėjo JAV prognozuota įsiveržimo diena ir nieko neįvyko, žmonės kiek atsipalaidavo. Be to, net ir karui prasidėjus įvairūs verslai reaguoja skirtingai.

„Vienas iš mūsų verslų gamybinis, tad staklių, kurios sveria 5–7 tonas negalime per vieną dieną išsivežti susidėję į rankinę. Turime tik galimybę išsaugoti darbuotojus ir jų gyvybes, todėl tai ir stengiamės daryti. Visiems darbuotojams pasiūlėme išvažiuoti į Europą. Siunčiame automobilius, o mūsų autobusai veža surinktą paramą, pavyzdžiui, šiltus drabužius ar patalynę, nes trūksta visko. Žmonės iš namų išėjo taip, kaip stovi. Taigi, stengiamės nuvežti visko ko trūksta ir paimti žmones, kurie perėjo sieną“, – apie pagalbą nukentėjusiesiems pasakoja pašnekovas.

Ima stigti kai kurių produktų

Laidoje „Verslo požiūris“ prakalbus apie dabartinę Ukrainos ekonominę situaciją, L. Mališka teigia, kad kol kas verslai stengiasi dirbti. Pasak jo, veikia ir dauguma lietuviško prekybos tinklo „Novus“ parduotuvių, o kolega dirbantis degalų kolonėlių tinkle papasakojo, kad iš 230 valdomų kolonėlių kol kas nedirba 76. Verslininko teigimu, į darbus einantys žmonės rizikuoja savo gyvybe, todėl nusipelnė pagarbos.

„Jaučiama ukrainiečių vienybė. Jie dirba, nes neturi kito kelio. Mūsų gamybinės įmonės sustabdytos, o personalo specialistus pasistengėme pervežti kuo toliau nuo karo fronto. Tačiau kiti žmonės didvyriškai eina į darbą ir padeda savo tautiečiams“, – Delfi TV eteryje tikina „Pontic Trading“ vadovas.

Linas Mališka

Laidos svečias pasakoja, kad Ukraina susiduria ir su tiekimo grandinių strigimu. Kadangi toje šalies pusėje, kur yra puolamas Charkivas itin išvystyta žemdirbystė, todėl visos gamybinės įmonės ten sustojo ir į kitas šalies vietas nebeatvažiuoja maisto produktai. Todėl ukrainietiškų įmonių pasiūlą reikia užpildyti Europos produkcija.

„Lietuvos įmonių gaminių vežimą šiandien organizuoja prekybos tinklas „Novus“. Prašome įmonių reikalingiausius produktus, tokius kaip duona, skirti neatlygintinai ar už priimtiną kainą. Produktai surenkami Vilniuje ir nukeliauja iki visų paskirstymo taškų, kur yra išdalijami kaip labdara ar parduodami kaip prekės. Svarbiausia šiuo metu ne pelnas, o tai, kad žmonės turėtų, ką valgyti, nes gauname žinių, kad ėmė trūkti duonos“, – pažymi pašnekovas.

Vertina lietuvių paramą

Delfi TV laidos vedėjai paklausus, ar L. Mališką pasiekia informacija apie situaciją Kijeve, verslininkas pasakoja, jog iš darbuotojo, kuris šiuo metu saugo savo rajoną, kaip tik (antradienio dieną – red.) gavo vaizdo įrašą, kuriame šalia gyvenamųjų namų matyti nušautų rusų karių kūnai. Pašnekovas teigia, kad iš 64 jo darbuotojų 7 šiuo metu kariauja, o vienas buvęs kolektyvo narys yra sužeistas.

Linas Mališka

„Stengiamės savo darbuotojus palaikyti. Išmokėjome jiems atlyginimus, kad galėtų pragyventi, nes Ukrainos viduje bankų sistema veikia. Mokėti pinigų nėra galimybės tik iš Ukrainos į užsienį“, – sako Ukrainoje dirbantis lietuvis.

Bendrovės „Pontic Trading“ vadovas nenori spėlioti kaip situacija klostytis toliau ir kokia gali būti jo verslo ateitis. Tačiau jis tikisi, kad kariniai susirėmimai baigsis ir žmonių gyvybei nebegrės pavojus. Verslininkas pažymi, kad Ukrainai padėti svarbu dėl to, jog agresorius nepasiektų ir Lietuvos.
„Visa kita yra tik daiktai, o pinigai tik popierius, kurį galima uždirbti. Tačiau ne taip paprasta pagimdyti, užauginti, išauklėti dorą ir sąžiningą žmogų, o taip pat išmokyti jį būti geru specialistu“, – „Verslo požiūryje“ pastebi L. Mališka. Jis priduria, kad ukrainiečiai labai džiaugiasi lietuvių parama ir tiki, kad net ir mažas indėlis gali padėti atsilaikyti prieš Rusijos agresiją.

Dėl informacijos apie reikalingą pavežimą kviečiama kreiptis į įmonės „Sprintline“ atstovą Aleksandrą tel. +37067039281

Dėl ukrainiečiams reikalingų maisto (konservuoti produktai, duona, šokoladas ir kt.), higienos ir kitų prekių pasiūlos kviečiama kreiptis į įmonės „Baltic Gastronomy Leaders“ atstovą Romą Apulską tel. +37068665563.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją