Investuok Lietuvoje“ vadovas E. Čivilis teigia, kad pandemija ypač suaktyvino investicijų rinką. Pasak jo, dėl tiekimo grandinių sutrikimų daug gamintojų svarstė keisti veiklos lokacijas ir judėti arčiau savo gimtinių.

Vertinti santykių su Kinija pasekmes dar anksti

Kalbėdamas apie pablogėjusių Lietuvos ir Kinijos santykių įtaką mūsų šalies verslui, pašnekovas pažymi, kad tokios šalys kaip Kinija gali daryti ekonominį poveikį tiesiogiai ar per partnerius. Kol kas susiklosčiusi situacija karšta, todėl galimas pasekmes parodys laikas.

Kiek anksčiau Vilniaus pramonės ir verslo asociacijos prezidentas S. Besagirskas teigė, kad dėl Lietuvos vykdomos užsienio politikos, pasigirsta vis daugiau kalbų apie užsienio investuotojų nenorą bendradarbiauti su mūsų šalimi, rimčiau vertina šalies politinę riziką.

Laidos „Verslo požiūris“ vedėjai pasiteiravus, ar jau turime aiškių signalų, kad investuotojų akyse Lietuva tapo padidėjusios rizikos šalimi, E. Čivilis konstatavo, kad verslai nėra tokie spontaniški ir nekeičia veiklos vietos ar tiekimo grandinių dėl kiekvieno politinio sprendimo.

Elijus Čivilis

„Verslai yra labiau inertiški ir atidžiai stebi tai, kas vyksta. Įvairių indikacijų ir kalbų Lietuvos padangėje yra netgi daugiau nei tarptautinėje arenoje. Politinis stabilumas išties yra vienas iš kriterijų, kurį vertina veiklos lokacijas besirenkančios kompanijos. Kalbant apie investicijas, pagal šį kriterijų Lietuva tikriausiai nukentės. Tačiau informacija, kad kažkas visiškai nebesvarstytų galimybių investuoti Lietuvoje, manęs nepasiekė“, – mintis dėsto „Investuok Lietuvoje“ vadovas.

Poveikis verslams skiriasi

Aptardamas Lietuvos įvaizdį investuotojų akyse, E. Čivilis sako, kad verslai labai atidžiai ir atsargiai vertina galimas veiklos lokacijas, todėl šis procesas kartais trunka net keletą metų. Pašnekovas taip pat pažymi, kad pablogėję santykiai su Kinija labiau veikia gamybos tipo įmones. Tuo tarpu į mūšų šalį ateinantys pažangių technologijų, paslaugų sektoriaus investuotojai, su kuriais daugiausiai dirba „Investuok Lietuvoje“, dėl šios situacijos diskomforto nejaučia.

Laidos „Verslo požiūris“ vedėjai paklausus, ar dėl geopolitinės situacijos mūsų šalyje veikiančios užsienio įmonės nesvarsto apie pasitraukimą, E. Čivilias pabrėžia, kad jei verslai priimtų tokius sprendimus, jie pateiktų tai aiškiai pagrindžiančius argumentus. Pasak jo, verslas vengia neapibrėžtų viešų svarstymų. Priešingai nei politikai, verslai nėra linkę spekuliuoti ir nenori atskleisti galimų silpnybių, nes tai turi tiesioginę įtaką jų akcijų rinkai.

„Įmonės, kurios vienaip ar kitaip susiduria su Kinija, ieško išeities taškų. Tačiau Lietuvoje turbūt nėra nė vienos gamyklos, kuri 100 proc. savo produktus eksportuotų tik į Kiniją. Faktas, kad poveikis yra: vieniems jis didesnis, o kitiems – mažesnis“, – sako laidos „Verslo požiūris“ svečias.

Kalbėdamas apie 2021 m. į Lietuvą pritrauktas investicijas, E. Čivilis teigia, kad turimi rezultatai, kurie viešai bus paskelbti kitų metų sausio mėnesį, pranoko jo vadovaujamos agentūros lūkesčius.

Vertindamas 2022 m. galimybes pašnekovas prognozuoja, kad investicijų prasme turėsime ne ką prastesnius metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)