„Matome, kad bendras ekonomikos paveikslas nėra blogas ir skirtingai nei kažkas bando pripaišyti, kad reikia gaivinti ekonomiką. Lietuvos banko duomenimis, ateinančiais metais ekonomika planuoja augti net 5 proc. Tai reiškia, kad vietoje gaivinimo mes turėtume prisisegti diržus ir žiūrėti, kad neišlėktume posūkyje, nes rizikų yra nemažai“, – įsitikinęs M. Majauskas.

Pagalba labiausiai nukentėjusiems sektoriams

Kalbėdamas apie šias rizikas jis pažymėjo bankuose augančius indėlius bei tuo pat metu esančią ribotą prekių ir paslaugų pasiūlą. Tai, politiko teigimu, rodo augančią infliaciją. „Atsargūs turime būti ir su tuo, kad nors indėlių skaičius ir auga, bet gali būti taip, kad turtingi tampa dar turtingesniais, o viduriniosios klasės situacija nesikeičia. Tuo metu labiausiai pažeidžiamų žmonių situacija blogėja. Turime matyti iššūkius nepaisant tokio giedrėjančio dangaus“, – kalbėjo Seimo Finansų ir biudžeto komiteto pirmininkas.

Kalbėdamas apie konkrečius pakeitimus Delfi TV laidos svečias užsiminė apie paramą labiausiai pandemijos metu nukentėjusiems sektoriams. Pagalbos galėtų tikėtis maitinimo, renginių organizavimo, kultūros ir sporto paslaugų teikimo sektorių atstovai.

Tokia pagalba būtų teikiama pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos pavidalu jau nuo šių metų liepos 1 d. Ji galiotų iki 2023 metų. „Tai keli sprendimai ir vietoje subsidijų, dovanų suteikiame galimybę labiausiai nukentėjusiems sektoriams atlaisvinus karantiną užsidirbti pinigų ir padaryti taip, kaip daro daugelis Europos Sąjungos šalių.

Mykolas Majauskas

Taip pat planuojame pratęsti Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) taikomas mokesčių atidėjimo iki rugpjūčio 31 d. priemones. Taip labiausiai nukentėjęs verslas galėtų atidėti mokesčius, kuriuos turėtų sumokėti VMI ir „Sodrai“. Ir taip pat bus eilė pagalbos paketų, administruojamų Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Tai ir subsidijos, ir darbo paieškos priemonės. Taip pat ir Ekonomikos ir inovacijų ministerijos priemonės, kuriomis subsidijos teikiamos labiausiai nukentėjusiems sektoriams“, – kalbėjo laidos „Verslo požiūris“ svečias.

M. Majauskas taip pat keletą kartų pabrėžė, jog šiuo metu negali būti kalbama apie mokestinių lengvatų naikinimą. „Turime užtikrinti, kad ekonomika atsistotų ant kojų ir bet koks mokesčių didinimas gali turėti priešingą efektą – didinti nedarbą, lėtinti ekonomikos augimą, todėl tokių priemonių neplanuojame imtis bent jau šiuo metu“, – tikino politikas.

Paramos įmonėms pakanka?

Pasiteiravus apie akcizo mokestį M. Majauskas taip pat buvo konkretus. Jei jis ir bus didinamas, tai tik pagal anksčiau parengtą ilgametį planą. Jo teigimu, akcizai turėtų būti didinami atsargiai, suprantant, kad Lietuva turi atsižvelgti ir į savo padėtį tarp Rytų ir Vakarų.

„Esame tranzitinė šalis. Per Lietuvą tikrai keliauja dideli kiekiai kontrabandos. Nors karantino metu, panašu, kontrabandos ir sumažėjo, tačiau ji išlieka, todėl kalbėdami apie akcizo augimą turime būti labai atsargūs“, – laidoje sakė politikas.

Pasak jo, vertėtų atkreipti dėmesį ir į bankuose susitraukusius paskolų portfelius. Tai rodo, kad įmonės gauna pakankamai daug paramos iš valstybės. „(Paramos gaunama) tiek, kad kai kurioms jų nereikia ir paskolų iš bankų. Pagal bankų paskolų portfelių susitraukimą Lietuva išsiskiria visoje Europos Sąjungoje“, – paaiškino M. Majauskas.

Nepaisant to, kad fiskalinis postūmis ekonomikai yra pakankamai didelis, tačiau tai reiškia, kad Lietuvos skola auga ir jau viršija 50 proc. nuo bendrojo vidaus produkto. Šią skolą anksčiau ar vėliau vis tiek reikės grąžinti.

Mykolas Majauskas

Tai, kad šiuo metu priimami sprendimai didina skolos augimą, o šiuo metu biudžetas ir taip yra deficitinis, pripažinęs politikas sakė, kad išleisdami pinigus turime juos ir atsargiai skaičiuoti. Kita vertus, vykdomo pajamų surinkimo jis nepavadino netinkamu. „Surinkta ne tik daugiau nei planavome (250 mln. eurų daugiau nei buvo planuota) per šį ketvirtį, bet tai ir leidžia priimti kelias svarbias priemones, kuriomis padėtume atsistoti ne tik visai ekonomikai, bet ir labiausiai nukentėjusiam sektoriui“, – pastebėjo Seimo Finansų ir biudžeto komiteto pirmininkas.

Ragina atsisakyti atlyginimo mokėjimo grynaisiais

Laidoje paliesta ir dar viena aktuali tema. Įvertinus VMI, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos bei Valstybinės darbo inspekcijos surinktą informaciją nuspręsta atsisakyti atlyginimų mokėjimo grynaisiais.

„Pagal darbo santykius šiandien dar neretai Lietuvoje atlyginimai yra mokami vokeliuose. Toks mokėjimo būdas skatina šešėlį, darbuotojų išnaudojimą ir neužtikrina socialinių garantijų. Tam turėtų būti užtikrintas platus bankomatų tinklas visoje Lietuvoje. Galbūt reikėtų kalbėti apie kasos aparatų įsigijimą ir kompensavimą smulkiausioms įmonėms ar spausti Lietuvos banką, kad būtų didinama konkurencija bankinių paslaugų sektoriuje.

Lietuvos bankas šiai idėjai pritarė, kaip ir Vyriausybė bei visos institucijos. Girdime tik kai kurių vežėjų dvejones. Verslas sako, kad neva bus sunku atlikti kai kuriuos sezoninius darbus miškuose ar žemės ūkyje, bet atkreipkite dėmesį, kad mes nenorime apriboti atsiskaitymo grynaisiais pinigais už prekes ir paslaugas. Tiesiog sakome, kad vokeliuose mokamas atlyginimas turėtų būti nelegalus“, – laidoje sakė M. Majauskas.

Pabaigoje Seimo narys trumpai apžvelgė, kad valstybės skola dar augs, nes apie 300 mln. dar reikės skirti sveikatos apsaugos sektoriui (100 mln. vakcinavimui, 100 mln. testavimui ir laboratorijoms, 100 mln. atlyginimų didinimui) ir taip pat 300 mln. socialinės apsaugos sektoriui (subsidijoms, darbo paieškoms ir įvairioms pagalbos priemonėms).

Prie augančios skolos prisidės ir sumos, kurių biudžetas neteks dėl pridėtinės vertės mokesčio lengvatos, daugiausiai dėl pandemijos nukentėjusiems sektoriams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (107)