Delfi TV laidoje „Verslo požiūris“ Lietuvos prekybos įmonių asociacijos pirmininkė Rūta Vainienė tikino, kad net praėjus pirminiam šokui po Vyriausybės griežto sprendimo toliau dalį prekybininkų laikyti uždarytus supratimas, kodėl taip pasielgta, neateina.

„Pirminis šokas jau praėjo. Žvelgiant atgal, įtikinamų argumentų mes vis dar nesuprantame. Taip, padaugėjo naujų atvejų skaičius, bet tą faktą, kad skaičius didėja jau kuris laikas, Vyriausybė žino. Kad naujų atvejų skaičius augs, Vyriausybė turėjo žinoti, turi duomenų analitiką, ir tai tikriausiai žinojo priešvelykinį penktadienį“, – kalbėjo laidos dalyvė.

Galvojo, kad nugalės sveikas protas

Po Velykų ilgojo savaitgalio pamačiusi naujų atvejų skaičius R. Vainienė teigė pagalvojusi, kad gal nebus palankus metas skelbti atlaisvinimo, bet tikėjosi, kad Vyriausybė laikysis savo planų, nes, pasak jos, prekyba nėra susijusi su sparčiu atvejų augimu. Be to, neatverta kol kas likusi nebe didelė prekybos dalis.

„Likę prekybos centrai, kurių nėra tiek daug. Juose veikia tinklinės parduotuvės ar pavieniai verslai, turintys prekybos tašką tik konkrečiame centre. Bendroje masėje tai nėra didelė dalis, bet bendrai toms įmonėms tai yra gyvybiškai svarbi dalis, todėl apie jas ir kalbame, – tęsė R. Vainienė. – Juk gal net geriau, kai žmonės iš Gedimino pr. išsiskaido, kur saugiau, pagal prekybos centrų pasiūlytas saugumo priemones. Galvojau, kad sveikas protas nugalės, bet gavome visai kitokį sprendimą – atlaisvinimą atidėti“.

Prekybininkus vienijančios asociacijos atstovei nesuprantamas ir argumentas, neva draudimas tęsiamas mažinti judrumui: „Bet judėjimas tarp savivaldybių buvo iš vakaro panaikintas“.

Penktadienį prieš Velykas užvirė darbai

R. Vainienė teigia, nesupratusi, kas įvyko, o uždarytos prekybos vietos ir toliau patiria nuostolius, augina savo skolas.

„Kaip matau, kantrybės taurė yra persipildžiusi ir pasitikėjimo kreditas jau baigiamas išnaudoti“, – tęsė ji.

Rūta Vainienė

R. Vainienė kalbėjo ir apie nuostolius, kuriuos patyrė uždarytas verslas, vien dėl paskleistos vilties, kad jiems bus leista atsiverti balandžio 12 d.

„Buvo rimtai įvardyta data, dar mums (red. prekybos įmonių atstovams) nepradėjus sakyti savo problemų. Pačioje pradžioje susitikimo (red. penktadienį prieš Velykas) buvo pasakytas planas ir atrodė viskas puikiai, – valdžios įpūstas viltis prisiminė laidos dalyvė. – Tą penktadienį įmonės išėjo užpildyti parduotuvių prekėmis, suskubo registruoti darbuotojus testuotis, nes kai kuriose savivaldybėse eilės ir kreipėsi į privačias klinikas, darbuotojai buvo informuoti. Visa suskubo padaryti, nes tai buvo paskutinė darbo diena prieš Velykas. Padarė būtinus sprendimus, kad procesas vyktų, o po trijų laisvų dienų dar savaitė viskam įgyvendinti“.

Skambina verkdami

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos žiniomis, kai kuriam verslui jau nebepavyks atnaujinti veiklos dėl per sunkių karantino kirčių. Pasak jos, tokių prekybos centrų klientų jau dabar gali būti apie 5–10 proc.

„Verkia žmonės: skambina vyresnio amžiaus ir verkia, sakydami, kad 30 metų puoselėjo verslą, o teks bankrutuoti. Tai yra klaiku. Turime girdėti ir tuos žmones, kurie netenka savo veiklos, savo pajamų šaltinių. Žmonės jaučiasi kalto ir prašytojo vietoje, nieko negali padaryti“, – jausmingai kalbėjo R. Vainienė.

Pasak jos, verslas jau neberanda gero ūpo, o per ilgi uždarymai lems tai, kad užsidarius verslams ir pati valstybė nebegalės tikėtis atidėtų mokesčių; pajamų netekę gyventojai taps pašalpų gavėjais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (220)