Pasak Delfi TV laidoje „Verslo požiūris“ dalyvavusio buvusio premjero Sauliaus Skvernelio nacionalinio saugumo patarėjo Arnoldo Pikžirnio, kibernetinio saugumo situacija negerės, jei nebus investuojama į įrankių kūrimą ir suvokimą, kiek daug žalos gali padaryti atsitiktinė žmogaus klaida.

Valstybinis kibernetinis saugumas – vis dar nepakankamai stiprus

A. Pikžirnio teigimu, nors prie praėjusios Vyriausybės Lietuvos kibernetinio saugumo reitingas itin pakilo, situacija šiandien nėra gera, be to, kritiškai vertinamas ir naujosios Vyriausybės atsisakymas tęsti suplanuotus darbus.

„Mūsų kadencijos pradžioje situacija valstybiniame sektoriuje atrodė tiesiog tragiška. Pagal tarptautinius vertinimus buvome 57 indekso vietoje, o atlikus būtinuosius darbus ir sustiprinus bazinio kibernetinio saugumo centrą, pakilome į 4 vietą ir valstybiniame sektoriuje situacija gerokai pasikeitė. Vis dėlto labai gaila, kad ši Vyriausybė nebepratęsė informacinės kampanijos, kuri buvo skirta visuomenę šviesti apie naujuosius iššūkius, su kuriais susiduriame kibernetinėje erdvėje“, – kalbėjo specialistas.

Arnoldas Pikžirnis

Anot A. Pikžirnio, šiandieninės Vyriausybės pagrindinis uždavinys – vientisas požiūris į kibernetinį saugumą ir darbų tęstinumas.

„Būdami pakankamai geroje vietoje reitinguose, po kelerių metų neinvestavimo į tai mes galime atsidurti labai prastoje situacijoje ir sukurti didelį pavojų mūsų valstybės gyventojų duomenims. Šiandieninis raginimas dabartinei Vyriausybei yra susitelkti į šiuos klausimus“, – tvirtino pašnekovas.

Verslui reikalingi ne tik griežtesni reikalavimai, bet ir pagalbos įrankiai

Pasak A. Pikžirnio, verslui Vyriausybė turi padėti kelti jų kibernetinio saugumo lygį – vis dėlto tai reikėtų daryti ne tik griežtinant reikalavimus, bet ir sukuriant tinkamus įrankius.

„Tik glaudi Vyriausybės, institucijų sinergija su verslu ir pagalba jam gali iš esmės pakeisti situaciją. Nuoširdus raginimas dabartiniams valdantiesiems būtų ieškoti to balanso tarp baudžiamųjų priemonių ir įrankių, kaip paskatinti atsakomybę. Į visus incidentus reikėtų reaguoti rimtai, parodant, kad valstybės prioritetas yra apsaugoti jos piliečių duomenis, nepaisant kokiomis sistemomis buvo naudotasi – kiniškomis, amerikietiškomis“, – įsitikinęs pašnekovas.

Jis primena, kad 2019 ir 2020 m. buvo išleistas patarimų gidas verslo vadovams, kaip tvarkytis su iššūkiais ir Nacionalinis kibernetinio saugumo centras yra pasiruošęs konsultuoti įmones, kurios patiria kibernetinio saugumo iššūkių.

Jo manymu, būtina investuoti į verslo švietimą ir pagalbinių įrankių kūrimą, pavyzdžiui, įmonių svetainių automatizuotą patikrą, įvairius atnaujinimus.

Vis dėlto, remtis tik valstybės pagalba nereikėtų – A. Pikžirnio teigimu, kiekvienos įmonės, nepriklausomai nuo dydžio, atsakomybė – tvarkyti duomenis ir juos saugoti.

„Įrankių valstybė suteikia, bet tikėtis, kad ji ateis ir pasirūpins – to daryti nederėtų, resursai yra riboti, o ir valstybinis sektorius dar nėra visiškai apsaugotas. Svarbu, investuoti į darbuotojų sąmoningumą ir suvokimą, kiek daug žalos gali padaryti jų atsitiktinė klaida. Tai pagrindinė higiena, kuri yra būtina“, – teigė A. Pikžirnis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)