Delfi TV laidoje „Atsakingas požiūris“ verslininkai diskutavo, kaip verslo pasaulis atrodys po dešimties metų, kokios investicijos labiausiai pasiteisins ir kaip suderinti žmogiškuosius išteklius su robotizacija.

Verslo sėkmės paslaptis – investavimas į technologijas

Pasak SBA grupės valdybos nario Kęstučio Bagnodavičiaus, šviesi ateitis laukia tų verslų, kurie investuos ne tik į revoliucines technologijas, bet ir į edukaciją.

„Technologijos yra ta kryptis, į kurią reikia investuoti. Septynios šiuo metu turtingiausios bendrovės investuoja į dirbtinį intelektą, mašininį mokymą, robotiką, debesų kompiuterija, duomenis. Tai padeda įmonėms jau šiandien dirbti efektyviau ir prisitaikyti prie kintančios aplinkos.

Taip pat labai svarbu investuoti ir į edukaciją – tai visa ko pagrindas. Šiandien gimę vaikai gali gyventi 100-110 metų, tad iškyla antros profesijos klausimas – žmonės visą gyvenimą nedirbs vieno darbo“, – tikino K. Bagdonavičius.

Kęstutis Bagdonavičius

Avia Solutions Group“ direktorių valdybos narys Vygaudas Ušackas antrina išsakytai nuomonei teigdamas, kad bendrovė jau kurį laiką investuoja į robotiką.

„Pernai įsigijome robotikos įmonę Stokholme, kuri yra viena iš trijų pasaulio robotikos įmonių, teikiančių paslaugas plaunant lėktuvus automatiškai, vietoj šešių žmonių pasitelkiant tik vieną specialistą. Per artimiausius du-tris mėnesius ruošiame naują robotų versiją, kuri naudos sausą plovimą, nenaudojant jokių skysčių – tai draugiškas aplinkai būdas, kuris galės būti taikomas tiek civiliniams lėktuvams, tiek kariniams“, – apie naujoves pasakojo V. Ušackas.

Anot K. Bagdonavičiaus, kiekviena verslo šaka turėtų žiūrėti į naujas technologijas ir siekti jas panaudoti savo srityje.

„Šalia Miuncheno stovi 3D spausdintuvu pagamintas namas, neseniai išėjo pranešimas, kad vienoje iš Kinijos valstybinių ligoninių pacientams sąskaitos buvo išsiųstos blokų grandinės pagalba. Išimčių nėra – kiekviena ūkio šaka turi stebėti aplinką, kiek įtakos technologijos joms turi“, – kalbėjo verslininkas.

Robotai darbuotojų nepakeis

Nors kalbant apie ateitį dažnai nuogąstaujama dėl neigiamo robotizacijos poveikio darbo vietų skaičiui, K. Bagnodavičiaus nuomone, situacija turėtų tik gerėti.

„Reikėtų nuraminti visus skeptikus, kurie sako, kad robotai atima darbą iš žmonių. Jie keičia žmones monotoniškame, fiziškai sunkiame darbe – pavyzdžiui, nukraunant ar perkeliant gaminius nuo linijos. Darbuotojai kels kvalifikaciją ir imsis valdyti robotizuotas darbo vietas. Kita dalis darbuotojų išliks reikalingi, augant gamybos apimtims.

Pavydžiui, SBA grupėje kasmet įdiegiame po keliolika naujų robotų, šiandien jų turime 60, planuojame dar 10 įsigyti. Nepaisant to, 2018 m. mūsų grupėje dirbo 2900 žmonių, o 2021 m. sausį – dviem šimtais daugiau. Investuojant į technologijas, galima atsakingai kurti darbo vietas“, – įsitikinęs pašnekovas.

Jo teigimu, robotizacija skatins žmones ugdyti naujus įgūdžius ir sukurs nauj darbo vietų – vien per pastaruosius dvylika metų Europoje dėl robotizacijos išaugo 23 milijonai naujų darbo vietų.

„Sritis, kurioje ateityje galime tikėtis proveržio, yra robotika. Tad įmonės, kurios investuos į technologijas transformacijos laikotarpiu, turės unikalią galimybę garantuoti sau sėkmę“, – teigė K. Bagdonavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)