Testavimas – pačių įmonių reikalas

Gamuybos įmonės negali veikti nuotoliniu būdu, todėl įmonėse žmonės dirba su nuolatiniais kontaktais, o todėl ir auga rizika gamykloms tapti viruso židiniais.

„Norfa“ įmonių grupių savininkas Dainius Dundulis teigė, kad nors šiais metais situacija stabili, praėjusį rudenį susidūrus su pirmaisiais viruso atvejais pagalbos iš Sveikatos apsaugos ministerijos nesulaukė – testavimosi ėmėsi pati įmonė.

„Su didesnėmis problemomis susidūrėme spalio pabaigoje. Iš pat pradžių buvome pasimetę, todėl kreipėmes į SAM, tačiau ne tik negavome pagalbos, bet ir jokio atsakymo į mūsų rašytą raštą per du mėnesius. Pradėjome galvoti, ką patys galime padaryti. Susiradome laboratoriją, kuri ištestavo visą mūsų gamybos padalinį. Pradžioje skaičiai buvo labai baisūs ir nedžiugino, bet vakar pratestavus vieną iš padalinių nebebuvo nė vieno susirgusio, o kituose dviejuose padaliniuose – 6 besimptomiai atvejai“, – pasakojo D. Dundulis.

Sveikatos apsaugos viceministrės Živilės Simonaitytės teigimu, gamybos įmonėse kontaktų išvengti neįmanoma, tad svarbiausia – laikytis bendrų rekomendacijų.

„Visoms įmonėms galioja bendrosios rekomendacijos, susijusios su srautų valdymu ir pamainomis, atstumų išlaikymu ir apsaugos priemonių naudojimu. Vienintelis būdas išvengti viruso yra kontaktų nebuvimas – dėl to Lietuvoje ir įvestas toks griežtas karantinas.

Vis dėlto reikėtų diskutuoti, kodėl testai daromi tik įmonių iniciatyva ir jų lėšomis“, – kalbėjo viceministrė.

Ji pridūrė, kad šiuo metu programėlėje „Korona Stop“ kuriamos atskiros skiltys skirtingiems sektoriams, kuriems bus nurodyta visa svarbiausia informacija ir rekomendacijos.

Apie galimybę įsigyti vakciną rinkoje kalbėti dar anksti

Viceministrės teigimu, dabartiniai vakcinavimo tempai tiesiogiai priklauso nuo vienos patvirtintos vakcinos gamybos, todėl abejojama, ar pavyks paskiepyti didžiąją visuomenės dalį iki vasaros.

„Šiuo metu vakcinuojame žmones vienintele ES patvirtinta vakcina „Pfizer“, Europos vaistų agentūra pritarė ir kitai vakcinai – „Moderna“, taip pat ją turėtų patvirtinti ir Europos Komisija. Tada Lietuvoje bus dvi vakcinos, kuriomis bus galima skiepyti.

Vis dėlto pagal preliminarų grafiką, paskiepyti 70 procentų populiacijos iki liepos mėnesio, kaip buvo planuota anksčiau, nepavyks“, – tikino Ž. Simonaitytė.

Dėl vakcinos, pasak viceministrės, pasaulyje kovoja valstybės, tad apie privačių verslų galimybę jas pirkti pačioms kalbėti dar anksti: „Jei gamintojai pradės tiekti vakciną į rinką ir sudarys galimybes įsigyti privačiai verslams ir sveikatos priežiūros įstaigoms, tai, be abejo, mes tam pritariame. Tik klausimas, kada tai nutiks.“

Verslininkas D. Dundulis mano, kad šiuo metu svarbiausia – testų prieinamumas.

Prekybos tinklo „Norfa“ valdytojas Dainius Dundulis

„Jei mes patys nebūtume darę testų, nebūtume suradę tų besimptomių atvejų. Kita vertus, tada uždarė visą mūsų padalinį, nors kitų darbuotojų testai buvo neigiami. Tai taip išeina, kad tie, kurie kovoja su virusu ir deda pastangas ir pinigus, prieš mus pačius atsisuka sveikatos sistema.

Įmonės bijos daryti testus arba slėps. Iš patirties žinau, kad susirgimų neatsiranda saviizoliacijoje. Tai jei jaučiame, kad yra pavojus įmonėje, galime daryti testus kad ir kas tris dienas, o ne uždaryti visą padalinį“, – įsitikinęs D. Dundulis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)