„2022-ieji buvo didžiulio sukrėtimo metai. Mūsų bendrovei pavyko išsaugoti stabilias gamybos apimtis ir pagerinti pardavimų rezultatą, nepaisant tokių neigiamų veiksnių kaip energetinių išteklių krizė ir brangusios žaliavos. Išlikti stabiliai „Mars Lietuva“ padeda ilgalaikės investicijos į tvarią plėtrą bei gamybos efektyvinimą, taip pat pamatiniai įmonės vertybiniai principai, palaikantys komandos dvasią net ir sudėtingais laikotarpiais“, – pažymi „Mars Lietuva“ generalinė direktorė Aušra Žemaitienė.

Bendrovės pelnas prieš mokesčius buvo 8,9 mln. eurų arba 4,3 proc. mažesnis nei 2021-aisiais. Bendrovės vadovybės teigimu, pelno mažėjimą lėmė smarkiai išaugusios žaliavų bei energijos išteklių kainos, išaugusios didėjusio darbuotojų atlyginimo išlaidos, padidėję logistikos kaštai bei neigiama valiutų svyravimų įtaka.

Bendrovė skaičiuoja, kad per keletą pastarųjų metų įdiegti energijos taupymo sprendimai įmonei jau leido sutaupyti apie 645 tūkst. eurų. Investicijos į ilgalaikį materialųjį turtą 2022 metais siekė 22,3 mln. eurų, didžioji šių investicijų dalis skiriama gamybos linijų efektyvinimui ir automatizavimo projektams.

Iš pagrindinės veiklos – maisto gyvūnams augintiniams gamybos – „Mars Lietuva“ pernai gavo 190,9 mln. eurų pajamų. Be pagrindinės veiklos, bendrovė vykdė ir kitą įstatuose numatytą veiklą, iš kurios gavo 27,4 mln. eurų arba 12,5 proc. visų pajamų. Didelę kitų pajamų dalį sudarė pajamos iš didmeninės prekybos Lietuvoje įvežtine „Mars, Incorporated“ produkcija.

2022 m. „Mars Lietuva“ pagamino daugiau nei 102 tūkst. tonų produkcijos. Bendrovės produkcija pernai buvo parduodama į 20 ES šalių, taip pat į Jungtinę Karalystę, Šveicariją, Norvegiją, Turkiją, Ukrainą ir Australiją. Didžiausios pardavimo apimtys – į Jungtinę Karalystę – sudarė 26 proc. visų pardavimų. Lyginant su 2021 m. labiausiai pardavimai augo į Vokietiją ir Prancūziją, o labiausiai sumažėjo į Ukrainą – 34 proc.

Vienas svarbiausių įmonės projektų artimiausiu laikotarpiu – atskiro pirminės pakuotės gamybos pastato statybos. „Mars Lietuva“ yra pagrindinė pirminės pakuotės gamintoja visai „Mars“ korporacijai, todėl, plečiantis tiek pagrindinės veiklos pajėgumams, tiek maišelių gamybos apimtims, kilo poreikis plėsti gamybos plotą. Į naujojo pastato statybas planuojama investuoti daugiau nei 11 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją