Pelnas prieš palūkanas, mokesčius ir nusidėvėjimą – EBITDA pagal LIFO metodiką – 2023 m. pirmąjį ketvirtį sudarė 131,4 mln. JAV dolerių. Lyginant su tuo pačiu ketvirčiu 2022-aisiais metais, finansiniai rodikliai šiek tiek susitraukė: pajamos sumažėjo 13 proc. (2022 m. I ketv. buvo 1,83 mlrd. JAV dol.), grynasis pelnas – 24 proc. (2022 m. I ketv. buvo 121,1 mln. JAV dol.), o EBITDA pagal LIFO metodiką – 4 proc. (2022 m. I ketv. šis rodiklis siekė 137,1 mln. JAV dol.).

Didžiausią įtaką finansinių rodiklių pokyčiui padarė pakeista perdirbamos žaliavos struktūra, eliminavus rusiškos kilmės naftą, taip pat mažesnė perdirbimo apimtis bei žemesnės produktų kainos pasaulinėje rinkoje.

2023 m. pirmąjį ketvirtį vienintelė Baltijos šalyse naftos perdirbimo produktų gamykla dirbo panaudodama 85 proc. savo pajėgumų ir perdirbo kiek daugiau nei 2,1 mln. tonų naftos žaliavos. Palyginus tuos pačius ketvirčius 2022 ir 2023 metais, bendrovei pavyko 2 proc. punktais padidinti šviesiųjų naftos produktų išeigą atitinkamai sumažinant sunkiųjų naftos produktų gamybą.

2023 metų pirmąjį ketvirtį į Ukrainos rinką buvo parduota 93 proc. daugiau produkcijos nei prasidėjus karui 2022 m. pirmąjį ketvirtį. Ženklus augimas stebimas ir vertinat bitumo eksporto kiekius. 2023 metų pirmąjį ketvirtį produktų pardavimas į kitas žemynines rinkas ūgtelėjo net 190 proc. didžiąją dalimi dėl bitumo eksporto į Skandinaviją.

„Geopolitinė situacija ir makroekonominės sąlygos pasaulyje nuolat kinta. Norėdami ne tik išlikti, bet ir stiprinti savo padėtį naftos rinkoje, privalome investuoti į plėtrą,“ – teigė „Orlen Lietuva“ generalinis direktorius Michalas Rudnickis. – „Žaliavos likučio konversijos įrenginys, kurio statybos nuo metų pradžios sparčiai įgauna pagreitį, yra svarbiausias plėtros projektas, į kurio įgyvendinimą koncentruojasi profesionali „Orlen Lietuva“ komanda.

Investicijos, įgyvendinus projektą, užtikrins efektyvesnį naftos perdirbimą, didins atsparumą makroekonominiams pokyčiams bei generuos ekonominę naudą regionui.“

Nuo 2006 m. PKN „Orlen“ išleido beveik 4 mlrd. JAV dolerių Mažeikių naftos perdirbimo produktų gamyklos įsigijimui ir tolesnėms investicijoms. „Orlen Lietuva“ neseniai tapo „PKN Orlen“ integruotos naftos chemijos grandinės dalimi.

„PKN Orlen“ yra pažangus kuro ir energijos rinkos dalyvis bei didžiausia įmonė Centrinėje ir Rytų Europoje, įtraukta į prestižinį „Fortune Global 500“ sąrašą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją