Rizika išaugo daugiau nei trečdalio statybų sektoriaus įmonių, taip pat ir 30 proc. apdirbamosios gamybos bei Informacijos ir ryšių srities įmonių. Tačiau augančios rizikos įmonių yra mažiau nei mažėjančios, o prie to prisideda ir pozityvūs praėjusių metų finansiniai rezultatai, atsispindintys įmonių pateikiamose 2022 m. finansinėse ataskaitose – augo ir apyvartos, ir pelnai.

„Kredito rizikos lygis kol kas nerodo didelių nerimo ženklų, tačiau rinkoje girdime ir apie lėtėjančius užsakymus, ir apie sustabdytas investicijas. Tad verslui būtina atkreipti dėmesį į klientų ir partnerių įmonių rodiklius ir atidžiau vertinti atskirus veiklos duomenis, aktyviai rūpintis vėluojančiais mokėjimais ir atitinkamai persvarstyti bendradarbiavimo sąlygas, užfiksavus pirmus mažėjančio kreditingumo ženklus, – sako „Scorify“ verslo sprendimų vadovė Jurga Tamašauskaitė. – Tikėtina, kad ryškesnius įmonių kreditingumo pokyčius pamatysime vasarą, tačiau greičiausiai tiktai atskiruose sektoriuose, kuriuose jau dabar fiksuojamas darbuotojų skaičiaus mažėjimas“.

Pramonėje ir žemės ūkyje mažėja darbuotojų

Žemės ūkyje ir apdirbamojoje pramonėje darbuotojų balandį dirbo 4 proc. mažiau nei pernai, 1 proc. mažiau darbino ir didmeninės prekybos ir transporto remonto įmonės. Tiesa, bendri įmonių duomenys rodo darbo rinkos stabilumą – darbuotojų balandžio mėn. Lietuvos įmonėse dirbo 1,1 proc. daugiau nei pernai.

Kiti sektoriai balandį dar padidino savo darbuotojų skaičių – IT sektoriuje dirbo 9 proc. daugiau, transporto įmonėse – 7 proc. Taip pat augo darbuotojų skaičius administracines paslaugas teikiančiose įmonėse – 5 proc., finansų bei NT vystymo įmonėse – 4 proc. daugiau, apgyvendinimo ir maitinimo įmonėse – 2 proc.

Likviduojama trečdaliu daugiau

Įmonių būklių rodikliai taip pat ženkliai nesiskiria nuo pirmojo ketvirčio vidurkių – balandžio mėn. bankrutuojančiomis paskelbtos 86 įmonės, teismuose bankroto bylos iškeltos 105 įmonėms, o likviduojama 1320 įmonių. Tiesa, likviduojamų įmonių skaičius šiais metais yra išaugęs trečdaliu, palyginti su pernai metais, o įmonės likviduojamos daugiausiai „Sodros“ arba VMI iniciatyva.

„Sodros“ skolos vis dar dengiamos įprastu tempu, tačiau balandžio pabaigoje skolingų įmonių skaičius šiek tiek išaugo iki 38 tūkst.

„Kadangi skolingų įmonių skaičius svyruoja kiekvieną mėnesį, kol kas toks skolininkų padidėjimas nesudaro prielaidų nerimu“, – sako J. Tamašauskaitė. – Tačiau aiškūs nerimo ženklai tam tikruose sektoriuose mažina bendrus verslo lūkesčius, o tokiu būdu susidaro sąlygos lėtėjimo virusui įsimesti ir į kitus sektorius“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją