Nuo gegužės 1 d. visiems Lietuvos energijos išteklių rinkos dalyviams, eksploatuojantiems biokurą naudojančius įrenginius, kurių bendroji vardinė šiluminė galia yra 20 MW ar daugiau, arba dalyvaujantiems apyvartinių taršos leidimų (ATL) sistemoje, bus galima naudoti tik tvarų biokurą.

Šis reikalavimas yra numatytas Europinėje direktyvoje „RED II“ (angl. Renewable energy directive).

Šios direktyvos įpareigojimai biokuro naudotojams yra žinoti deginamo biokuro žaliavas ir kilmę bei iš tiekėjų reikalauti ir įsitikinti, kad žaliavos išgautos laikantis taikomų tvarumo reikalavimų. Taip pat apskaičiuoti su biokuro deginimu susijusias ŠESD emisijas.

„RED II“ – pagrindinė ES priemonė, kuria siekiama skatinti naudoti atsinaujinančiųjų išteklių energiją. Pagal šią direktyvą reikalaujama, kad iki 2030 m. 32 proc. Europos Sąjungoje suvartojamos energijos būtų atsinaujinanti. Šis tikslas yra sutelktas tarp valstybių narių.

„Daugumai rinkos dalyvių tai itin svarbus įvykis. Pastaruoju metu aktyviai ruošėmės nacionalinės schemos įgyvendinimui, edukavome įmones. Esu tikras, kad visi supranta naujų reikalavimų svarbą. Be to, kad naudodami tvarų biokurą prisidėsime prie šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) kiekio mažinimo ir šioje srityje sieksime bendrų ES tikslų, kartu didinsime ir visuomenės bei nevyriausybinių organizacijų pasitikėjimą sektoriumi. Kadangi kiekvienas visuomenės dalyvis galės bet kuriuo metu matyti tikslią informaciją, iš ko yra faktiškai pagamintas šilumos tiekimo įmonių deginamas biokuras. Iki šiol apie tai būdavo kuriama daug mitų”, - sako „Baltpool“ bendrovės vadovas Andrius Smaliukas.

Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pakeitimu 2022 metais „Baltpool“, kaip energijos išteklių biržos operatorius, buvo paskirtas sukurti RED II direktyvos įgyvendinimui Lietuvoje biomasės kuro atitikties tvarumo ir ŠESD kiekio sumažėjimo kriterijams vertinimo savanorišką nacionalinę schemą „RED BP“.

„Kuriant „RED BP“ schemą buvo siekiama duomenis rinkti su minimalia administracine našta biokuro biržos dalyviams, surinktų duomenų patikimumą užtikrinant jau esamų valstybinių institucijų valdomų registrų pagrindu” - sako „Baltpool“ bendrovės vadovas.

„Baltpool“ jau kurį laiką rinkos dalyvius supažindina su būsimais pokyčiais ir techninėmis detalėmis.

„RED BP“ žyma nuo šiol privaloma visam tvariam biokurui, tiek pagamintam Lietuvoje, tiek importuotam iš užsienio, jeigu pirkėjas reikalaus pristatyti biokurą pagal „RED BP“ schemą.

Biokuras yra laikomas tvariu, jei jis atitinka tvarumo kriterijus, pavyzdžiui, yra pagamintas laikantis galiojančių teisės aktų ir reglamentų dėl miškų apsaugos, biologinės įvairovės ir dirvožemio kokybės, nuimamas ir surenkamas tausojant aplinką. Biokuras neturi būti kilęs iš vietovių, turinčių didelę biologinės įvairovės vertę.

Šioje schemoje galės dalyvauti visi esami energijos išteklių biržos dalyviai ir bus surenkama visa informacija apie biokuro atitiktį tvarumo ir ŠESD kiekio sumažėjimo kriterijams įvykdymą, o surenkama informacija valstybės bus perduodama Europos Komisijai.

„Lietuvoje galiojantys reikalavimai biokurui ir iki šiol veikė atitikdami „RED II“ direktyvą, tačiau trūko aiškios apskaitos sistemos. „RED BP“ paskatins surinkti ir susisteminti visą informaciją apie naudojamą biokurą, jo kilmę, žaliavas, atitiktį tvarumo principams. Rinkos dalyviams schema atneš daugiau aiškumo. Po Vilniaus kogeneracinės jėgainės paleidimo Lietuvoje reikšmingai išaugs biokuro sunaudojimas. Daugiau nei 80 proc. šilumos pasigaminsime iš biokuro. Mūsų tikslas, kad tiek tvaraus biokuro, tiek biokuro be tvarumo dokumentų kainos nesiskirtų arba skirtųsi labai nežymiai“, - teigia A. Smaliukas.

„Baltpool“ energijos išteklių biržoje parduodama ir nuperkama daugiau kaip 96 proc. viso centralizuoto šilumos tiekimo sistemose sunaudojamo biokuro.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją