„Sulaukėme konstruktyvių siūlymų paketo tobulinimui, kuriuos atsakingai analizuosime bei vertinsime. Dabar tęsiame suplanuotas diskusijas su socialiniais ir ekonominiais partneriais, kurių metu galime tiesiogiai atsakyti į klausimus ir paaiškinti siūlomų pakeitimų logiką. Išanalizavus bei įvertinus tiek raštu gautus pasiūlymus, tiek pristatymų metu išgirstas pastabas, atnaujintą mokestinių pasiūlymų paketą pristatysime per artimiausią mėnesį“, – sakė finansų viceministrė, mokesčių darbo grupės vadovė Rūta Bilkštytė.

Šiuo metu dėl pirminio mokestinių pasiūlymų paketo tęsiami iš anksto suplanuoti susitikimai su socialiniais bei ekonominiais parteriais: Lietuvos ūkininkų sąjunga, Lietuvos profesine sąjunga „Solidarumas“, Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacija bei kitais.
Susitikimai išsamioms diskusijoms jau įvyko su Lietuvos savivaldybių asociacija, Žemės ūkio rūmais, Trišale taryba, Lietuvos Advokatūros ir Notarų rūmų atstovais, asociacija „Investors' Forum“, Lietuvos verslo konfederacija, Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo taryba, Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacija, Lietuvos pramonininkų konfederacija, kūrybininkų asociacijomis LATGA ir AGATA, Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmais.

Mokestinių pasiūlymų paketas įtrauktas į Seimo Pavasario sesiją.

Vyriausybės pristatytoje mokesčių reformoje numatoma peržiūrėti pajamų mokesčio tarifus perskirstant mokesčio naštą tarp su darbo santykiais susijusių pajamų ir kitų rūšių aukštesnių pajamų, keisti individualios veiklos apmokestinimo sąlygas, peržiūrėti mokesčių lengvatas, keisti individualios veiklos įsigijus verslo liudijimą apmokestinimo tvarką.

Taip pat siūloma peržiūrėti smulkiojo verslo apmokestinimo kriterijus, suteikti visam verslui teisę taikyti momentinį tam tikro ilgalaikio turto nusidėvėjimą, pratęsti papildomiems 5 metams pelno mokesčio lengvatas investiciniams projektams ir filmų gamybai. Taip pat norima nustatyti teisingesnį pelno mokesčio apskaičiavimą.

Siūloma sukurti investicinės sąskaitos priemonę, smulkiojo verslininko sąskaitą, numatyti automatinį pajamų mokesčio deklaracijos pateikimą, padidinti registravimosi pridėtinės vertės mokesčio mokėtojais ribą nuo 45 tūkst. iki 55 tūkst. eurų.

Vyriausybė taip pat siekia savarankiškai dirbantiems asmenims užtikrinti didesnes socialines garantijas, plėsti nedarbo socialinio draudimo sistemos aprėptį, nustatyti minimalią nedarbo socialinio draudimo išmoką, pakeisti maksimalų nedarbo socialinio draudimo išmokų dydį. Jau anksčiau pristatyti pasiūlymai dėl žaliųjų akcizų ir nekilnojamojo turto mokesčio.