Paskutinį metų ketvirtį išaugusi investicijų vertė lėmė, kad „Invaldos INVL“ veikla pernai buvo pelninga – gauta 16,67 mln. eurų grynojo pelno. 2021-aisiais bendrovės grynasis pelnas siekė 37,45 mln. eurų.

Grupės įmonių valdomas klientų turtas 2022 m. gruodžio 31 d. sudarė 1,9 mlrd. eurų ir buvo 18,3 proc. didesnis nei prieš metus (1,6 mlrd. eurų), nors investicijų vertė per metus sumažėjo 92,3 mln. eurų. Klientų skaičius, patikėjusių savo lėšas „Invaldos INVL“ grupei, padidėjo 16,6 proc. iki 303,9 tūkst., pažymima pranešime.

Investicijų valdymo ir gyvybės draudimo verslas

„Invaldos INVL“ pajamos iš investicijų valdymo verslo operacinės dalies, t. y., klientų patikėtų lėšų valdymo, pernai sudarė 15,18 mln. eurų ir, palyginti su 2021 m., sumažėjo 4,1 proc.

Investicijų valdymo ir gyvybės draudimo verslas, įskaitant investicijų dalį į INVL valdomus kolektyvinio investavimo subjektus, 2022 m. uždirbo 13,5 mln. eurų ikimokestinio pelno, kai 2021-aisiais buvo gauta 13,8 mln. eurų ikimokestinio pelno.

2022 m. „Invalda INVL“ turėjo reikšmingų sandorių turto valdymo srityje. Liepos pradžioje užbaigtas „Mandatum Life“ gyvybės draudimo verslo Baltijos šalyse įsigijimas, o praėjusių metų pabaigoje pasirašyta sutartis dėl dalies „Invaldos INVL“ ir Šiaulių banko mažmeninių verslų sujungimo, rašoma pranešime.

INVL grupės valdomi privataus kapitalo, alternatyvūs ir realaus turto fondai sėkmingai kūrė vertę investuotojams, tęsė įsigijimus ir lėšų pritraukimą. Pirmaujantis Baltijos šalyse privataus kapitalo fondas „INVL Baltic Sea Growth Fund“ portfelį papildė dviem bendrovėmis Lietuvoje ir viena Latvijoje, o per portfelio įmones investavo Čekijoje ir Lenkijoje.

Sėkminga daugumos fondo valdomų bendrovių veikla lėmė gerus fondo rezultatus ir vertės augimą. „INVL Baltic Sea Growth Fund“ portfelio įmonėse dirba apie 8 tūkst. žmonių, neaudituotais duomenimis, konsoliduotos pajamos pernai viršijo 500 mln. eurų, EBITDA siekė 55 mln. eurų. Fondas ir toliau aktyviai ieško galimybių investuoti į verslus Baltijos šalyse, Lenkijoje ir kitose aplinkinėse rinkose.

Antrasis tvariai mišką ir žemę valdantis fondas „INVL Sustainable Timberland and Farmland Fund II“ jau pritraukė daugiau kaip 81 mln. eurų investuotojų lėšų, didino valdomus plotus Latvijoje. Šiuo metu į atsinaujinančios energetikos projektus Lenkijoje ir Rumunijoje investuojantis ir 52,9 mln. eurų iš investuotojų pritraukęs fondas „INVL Renewable Energy Fund I“ vystomų saulės parkų projektų portfelį išaugino iki 475 megavatų galios. Buvo tęsiama investicinė veikla ir vystomos jau turimos investicijos nekilnojamo turto, privačios skolos, informacinių technologijų srityse, skelbiama pranešime.

Daug dėmesio skirta finansuojančių fondų veiklai. 2021 m. pabaigoje buvo įsteigtas į pasaulinio lygio ilgamečio valdytojo infrastruktūros objektų fondą investuojantis „INVL Partner Global Infrastructure Fund I“, o 2023 m. pradžioje – „INVL Partner Private Equity Fund I“, investuojantis į vienos didžiausių pasaulyje privataus kapitalo investicijų bendrovių EQT įsteigtą 20 mlrd. eurų tikslinio dydžio fondą EQT X. Fondai sėkmingai įdarbina investuotojų lėšas už namų regiono ribų ir suteikia daugiau galimybių diversifikuoti investicijų riziką. INVL grupės klientams bus teikiama dar daugiau sprendimų investavimui į lyderiaujančius pasaulinius produktus.

Nuosavos investicijos

Kitos „Invaldos INVL” nuosavos investicijos, neapimančios investicijų valdymo ir gyvybės draudimo verslo, generavo 3,8 mln. eurų ikimokestinio pelno. Teigiamą (3,9 mln. eurų) įtaką „Invaldos INVL“ investicijų vertei turėjo pelninga vienos didžiausių Lietuvoje žemės ūkio verslo grupės „Litagra“ veikla.

Neigiamą įtaką „Invaldos INVL“ investicijų vertei turėjo investicijų į bankus vertės sumažėjimas (1,8 mln. eurų), atspindintis bendrą rinkose kotiruojamų bankų vertės kritimą, pažymima pranešime.

„2022-ieji buvo rekordiniai metai ir Šiaulių bankui, ir didžiausiam Moldovos bankui „Moldova-Agroindbank“ (maib). Nors abiejų bankų veiklos rezultatai buvo puikūs, dėl neįprastos situacijos rinkose tai neatsispindėjo akcijų kainos augime. Manome, kad stiprūs, sėkmingai veikiantys ir aukštą grąžą generuojantys bei sparčiai augantys bankai turės būti įvertinti rinkoje“, – sako D. Šulnis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją