„Luminor“ bankas didina terminuotų indėlių palūkanas

Kaip rašoma pranešime žiniasklaidai, už 24 mėn. indėlį bankas mokės 2,5 proc., už 12 mėnesių – 2 procentus, už 9 mėnesių – 1,5 proc., o už 6 mėn. – 1 proc. metinių palūkanų. Nors „Luminor“ banko likvidumas išlieka labai aukštas, palūkanos didinamos siekiant subalansuoti klientų lėšų pasiūlą bei paklausą. Be to, vidutinio laikotarpio indėlis nemažai daliai klientų tampa saugia užuovėja rinkose vyraujant neapibrėžtumui.

„Indėlis banke yra vienas iš taupymo instrumentų, tačiau jis pastaraisiais metais buvo praradęs aktualumą dėl nulinių palūkanų aplinkos, formavusios naujus kapitalo kaupimo ir investavimo modelius. Realybė sparčiai pasikeitė ir bankų klientai vėl domisi indėlių palūkanomis. Tiesa, kol kas tas dėmesys labai atsargus, labiau primena temperatūros matavimą prieš nustatant diagnozę, – sako „Luminor“ banko kasdienės bankininkystės produktų skyriaus vadovė Aušrinė Mincienė.

„Luminor“ banko kovo mėnesį atlikta apklausa patvirtina, kad gyventojai kol kas labai atsargiai vertina besikeičiančias sąlygas. Daugiau nei 50 proc. apklaustųjų Lietuvos gyventojų neplanuoja terminuotojo indėlio, o tuos, kurie svarsto apie tokią galimybę, labiausiai domina vienerių metų terminas – apie tokį laiką svarsto šiek tiek daugiau kaip pusė respondentų Lietuvoje. Trejų metų terminą rinktųsi 16 proc. apklausos dalyvių. Apklausos duomenys rodo, kad nemaža dalis gyventojų vis dar neatideda lėšų nenumatytoms išlaidoms.

Luminor

„Apklausos dalyviai nurodo įvairias priežastis – vieniems nepakanka lėšų atidėti, kiti neišsiugdė įpročio taupyti. Tačiau tiems, kurie vis dėlto nusprendė taupyti, terminuotuosius indėlius siūlome naudoti kaip priemonę konkrečiam tikslui įgyvendinti – pavyzdžiui, pradinio įnašo būstui kaupimui“, – pataria A. Mincienė.

Šiaulių bankas ir toliau gerina taupymo sąlygas

Nuo balandžio 3 d. Šiaulių bankas pakėlė visų terminų indėlių palūkanų normas.

„Pastebime, kad klientų susidomėjimas indėliais pastaruoju metu vis auga, todėl nesustojame ir toliau geriname taupymo sąlygas“, – teigė Šiaulių banko taupymo ir investavimo projektų grupės vadovė Aušrinė Vilimavičiūtė.

6 mėn. trukmės indėlio „Plius“ (neatšaukiamo) fiksuotos palūkanos padidintos iki 2,25 proc., 1 metų trukmės indėlių norma dabar siekia 3 proc., o sudarant indėlį 3 metų ir ilgesniam laikotarpiui – 3,5 proc. Sudarius standartinio terminuotojo indėlio sutartį 3 mėn. bus mokamos 1,5 proc. fiksuotos palūkanos, už 6 mėn. – 2 proc. Už populiariausio 1 metų trukmės indėlius Šiaulių bankas mokės 2,5 proc. fiksuotas palūkanas, o už 2 metų ir ilgesnio termino indėlius – 3 proc. (mažiausia indėlio suma 100 Eur, klientams suteikiama galimybė rinktis palūkanų išmokėjimo periodiškumą ir tai neturi įtakos palūkanų normų dydžiui).

Be to, už terminuotuosius indėlius ir indėlius „Plius“ sudaromus interneto banke, kurių trukmė 1 metai ir daugiau, Šiaulių bankas taikys 0,05 proc. fiksuotų palūkanų priedą. Už terminuotuosius indėlius sudaromus padalinyje, senjorams nuo 65 metų bus taikomas 0,10 proc. fiksuotų palūkanų priedas.

Pasak finansų ekspertės, vis daugiau gyventojų supranta, kad ilguoju laikotarpiu laikant laisvas lėšas einamojoje sąskaitoje nuostolis neišvengiamas, nes pinigai nuvertėja. „Gyvename dviženklės infliacijos laikotarpiu, todėl ypač svarbu pasirinkti tinkamus taupymo ir investavimo įrankius lėšoms sukaupti, užauginti ar įdarbinti. Terminuotasis indėlis yra patogi ir saugi priemonė klientams, kurie visiškai nelinkę prisiimti jokios rizikos“, – pabrėžė A. Vilimavičiūtė.

„Citadele“ padidino terminuotųjų indėlių palūkanų normas

„Citadele“ jau penktą kartą nuo Europos centrinio banko (ECB) sprendimo didinti bazines palūkanų normas savo klientams kelia terminuotųjų indėlių palūkanas visose Baltijos šalyse.

Fiziniams ir juridiniams asmenims renkantis terminuotąjį indėlį eurais nuo 12 mėnesių iki 5 metų laikotarpiui, metinė indėlio palūkanų norma yra 2,5 proc. (buvo 2 proc.). Padidintos ir trumpesnių terminų indėlių metinės palūkanos: 6 mėn. – nuo 1 proc. iki 1,5 proc. ir 9 mėn. – nuo 1,1 proc. iki 1,5 proc. Minimali indėlio suma – 150 eurų. Atnaujintos palūkanų normos taikomos jau nuo kovo 24 d. ir šiuo metu yra vienos didžiausių bankinio sektoriaus mokamų palūkanų už terminuotuosius indėlius. Terminuotojo indėlio sąskaitos atidarymas ir tvarkymas yra nemokamas.

„Metų pradžioje atlikta gyventojų apklausa parodė, kad vienas populiariausių 2023 m. finansinių tikslų visose Baltijos šalyse yra taupymas. Augančios indėlių palūkanos yra puiki paskata šiam tikslui įgyvendinti, nes kuo didesnė indėlių grąža, tuo daugiau klientai linkę taupyti. ECB bazinės palūkanų normos didinimas turi įtakos gyventojų kredito mokėjimams, tačiau terminuotųjų indėlių palūkanų normų kėlimas turės tam teigiamos įtakos ir bus tam tikra atsvara išaugusioms kredito įmokoms“, – sako „Citadele“ banko valdybos narė, atsakinga už Baltijos šalių mažmeninę bankininkystę, Rūta Ežerskienė.

„Citadele“ bankas Vilniuje atvėrė naujos būstinės duris

Nepaisant pasaulinių įvykių įtakos, privačių asmenų santaupos visų tipų indėlių pavidalu turi tendenciją didėti. Nors dėl didelės infliacijos pastaraisiais metais stebime lėtėjantį privačių klientų indėlių augimo tempą, augimas vis tiek išlieka – indėlių eurais augimas šių metų vasario pabaigoje buvo 5,2 proc. didesnis nei prieš metus ir siekė beveik 21,1 mlrd. eurų, rašoma pranešime žiniasklaidai. Įmonių indėlių apimtis per metus išaugo 13,4 proc. ir siekė beveik 10,2 mlrd. eurų.

Kol kas populiariausias būdas laikyti pinigus banke yra sąskaitos iki pareikalavimo ir einamosios sąskaitos – sudaro 92,9 proc. privačių asmenų laikomų lėšų banke, tačiau, atsižvelgdami į palūkanų normų augimą, galima tikėtis didesnio susidomėjimo pervesti santaupas į pelningesnes priemones – terminuotuosius indėlius ar taupomąsias sąskaitas. Taip pat gyventojai galėtų svarstyti kitas didesnę grąžą duodančias priemones, tokias kaip obligacijos ar investiciniai fondai.

„Nemaža dalis Lietuvos gyventojų turi pakankamai santaupų, kad galėtų ne tik užsitikrinti finansinę pagalvę, bet ir kitiems ilgalaikiams finansiniams tikslams, pavyzdžiui, taupyti vaikų mokslams ir panašiai“, – sako R. Ežerskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją