Praėjusieji 2022-ieji metai buvo sudėtingi daugeliui verslų: aukšta infliacija, augančios palūkanų normos, nestabilios elektros kainos, gresianti recesija – metai buvo neįprastai neramūs, tačiau „Lietuvos draudimo“ veiklos rodikliai išliko stabilūs.

Pernai „Lietuvos draudimo“ (kartu su Estijos filialu) pajamos siekė 337,7 mln. EUR ir buvo 24 proc. didesnės nei 2021 metais. Bendrovės pasirašytos įmokos Lietuvoje 2022 metais augo 24,6 proc., tuo metu įmonės Estijos filialas pasirašė 22,3 proc. daugiau įmokų. Patirtos žalos grynąja verte išaugo 18,2 proc. iki 181,5 mln. EUR, o draudimo sąnaudos – 18,7 proc. (iki 88,2 mln. EUR, kai 2021 metais jos siekė 74,4 mln. EUR).

2022 metais „Lietuvos draudimas“ abiejose savo rinkose ne tik augino įmokas, tačiau ir dirbo pelningai. Audituotais duomenimis, grynasis „Lietuvos draudimo“ pelnas, įskaitant ir Estijos filialo rezultatą, 2022 metais siekė 24,9 mln. EUR

„Pagal turimą draudimo rinkos šalyje dalį ir 2022 metų rezultatus, esame neabejotinas rinkos lyderis. Praėjusiais metais Lietuvoje rūpinomės daugiau nei 652 tūkst. klientų saugumu, matome, kad šis skaičius augs ir šiemet. Didžioji jų dalis yra individualūs klientai, o tai reiškia, kad Lietuvos gyventojai savo draudiku pirmiausia renkasi „Lietuvos draudimą“. Daugybę metų šalies gyventojai mus vertina palankiausiai ir laiko pačiu patikimiausiu draudimo sektoriaus prekės ženklu,“ – sako „Lietuvos draudimo“ generalinis direktorius Kęstutis Šerpytis.

Kęstutis Šerpytis

Sparčiausias augimas sveikatos, komercinio turto ir privataus transporto privalomojo civilinės atsakomybės draudimo rinkoje

Per 2022 metus privačių klientų skaičius sparčiausiai augo transporto, asmens ir kelionių draudimo produktų srityse. Juridinių klientų segmente didžiausias augimas buvo fiksuotas sveikatos, transporto ir turto draudimo srityse.

„Lietuvos draudimu“ pasitiki tiek privatūs, tiek juridiniai klientai. 2022 metais sparčiausiai rinkoje augo sveikatos draudimo apimtys – 38,5 proc. „Lietuvos draudimo“ apyvarta šioje draudimo srityje augo net 40 proc. Bendrovė taip pat sėkmingai didino savo rinkos dalį privačių klientų transporto privalomojo civilinės atsakomybės draudimo rūšyje, kurioje rinkos dalis sudarė net 35,4 proc., ir komercinio turto draudime, kur pasiekėme 3,3 proc. punktų rinkos dalies didėjimą, iki 27,4 proc.“, – pabrėžia Kęstutis Šerpytis.

Anot jo, rinkos dalies didėjimą lemia ir skaitmenizacijos projektai, kuriems bendrovė skiria išskirtinį dėmesį – ypač žalų administravimo procesuose. 2021-aisiais viena trečioji Lietuvos gyventojų įvertino, kad „Lietuvos draudimas“ paprasčiausiai ir sklandžiausiai tvarko žalas, objektyviausiai įvertina nuostolius bei greičiausiai už juos atlygina. Skaitmenizacija, naujų platformų diegimas, kad klientui būtų dar patogiau ir greičiau – tai vienas esminių prioritetų, kuriais bendrovė vadovausis ir 2023-aisiais.

Saugi kapitalo pozicija

„Lietuvos draudimo“ vertė matuojama kasmet augančiomis pasirašytomis įmokomis – metinio augimo koeficientas CAGR 2015–2022 m. siekia 12,2 proc., o teigiamų finansinių rezultatų dėka nuosavo kapitalo pelningumo rodiklis (RoE) siekia 18,1 proc. Bendrovė taip pat pasižymi stabilia ir saugia kapitalo pozicija – mokumo rodiklis 2022 metais išliko aukštas ir stabilus – 151,3 proc., nepaisant neigiamos aukštos infliacijos bei kylančių palūkanų normų įtakos investicinio portfelio vertei.

2022 metais bendrovė tęsė konservatyvią investavimo politiką, koncentruodama investicijas į Europos vyriausybių skolos bei saugius stiprių įmonių vertybinius popierius.

„Finansų rinkoms patiriant svyravimų dėl energetinės krizės, karo Ukrainoje ir didelės infliacijos šalyje, investicinių portfelių vertės mažėjo ir daugumai rinkos dalyvių pridarė žalos. Tačiau „Lietuvos draudimas“ užtikrino finansinį stabilumą, o tinkamas finansinių rizikų vertinimas leido ir toliau išlaikyti saugią ir aukštą kapitalo poziciją bei laikytis dividendų išmokėjimo akcininkams plano“, – sako įmonės generalinis direktorius.

„Lietuvos draudimas“ už 2021 metus pernai metais išmokėjo 13,5 mln. EUR dividendų. Už 2022 metus Valdyba šiemet rekomenduoja išmokėti 8 mln. EUR. Galutinė dividendų suma bus nustatyta remiantis Stebėtojų tarybos siūlymu ir Visuotinio akcininkų susirinkimo sprendimu.

Ir ateinantiems metams bendrovė tęs dar 2021 metais patvirtintą strategiją

2021-ųjų metų pabaigoje įmonė patvirtino naują strategiją 2022–2024 metams. Joje bendrovė įsivardino savo tikslus, susiedama juos su akcininko „PZU SA“ veiklos kryptimis.

„Bendrovėje nuolat kalbame apie modernizaciją – šios krypties laikysimės ir šiais metais. Toliau vykdysime nuoseklią veiklą, siekdami stabilaus augimo bei geriausios klientų patirties. Taikysime tvarios ir saugios gyvensenos principus tiek savo veikloje, tiek ir organizacijos kultūroje. Kartu kursime šiuolaikišką ir atsakingą organizaciją, puoselėjančią bendrystę su tvarumą palaikančiais partneriais. Reikia pripažinti, jog šie metai visiems rinkos dalyviams išliks sudėtingi dėl makroekonominės situacijos neapibrėžtumo, tačiau mes ir toliau rūpinsimės, kad mūsų apdraustų žmonių ateitis būtų saugi ir rami,” – užbaigia Kęstutis Šerpytis.

AB „Lietuvos draudimas“ priklauso Lenkijos ir Vidurio bei Rytų Europos draudimo grupei „Powszechny Zakład Ubezpieczen Spółka Akcyjna“ (PZU SA), kuri 2022 metais valdė 100 proc. AB „Lietuvos draudimo“ akcijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją