Kaip pranešama, tyrimų instituto „S&P“ skaičiuojamas pirkimų vadybininkų indeksas (PMI) šį mėnesį padidėjo iki 54,1 punkto, palyginti su 52 punktais vasarį. Tai yra didžiausia šio rodiklio vertė per 10 mėnesių. Teigiama, kad PMI augimą paskatino paslaugų sektorius.

Bet kokia didesnė nei 50 punktų PMI vertė liudija ekonomikos augimą.

Pastaruoju metu Europoje slopsta nuogąstavimai dėl galimos recesijos, būgštavus dėl sudėtingos žiemos itin aukštų energijos kainų akivaizdoje. Nors infliacija vis dar gerokai viršija nustatytą 2 proc. tikslą, vartotojų kainų augimo tempas euro zonoje pastaraisiais mėnesiais lėtėja. Pikas buvo pasiektas spalį, kai infliacija bendros valiutos bloke sudarė 10,6 proc.

Tačiau pastarosiomis savaitėmis pasaulines akcijų rinkas sudrebino neramumai, pradėjus baimintis dėl galimos plataus masto krizės bankininkystės sektoriuje. Nepaisant to, verslas išliko optimistiškas.

Pasak „S&P“ vyriausiojo verslo ekonomisto Chriso Williamsono, naujausia PMI indekso vertė rodo, kad kovą euro zonos ekonomikos augimas veikiausiai pasiekė 0,5 proc. „Verslo pasitikėjimas kol kas taip pat demonstruoja vilčių teikiantį atsparumą, toliau didėjant palūkanų normoms ir stebint neapibrėžtumą, kurį sukūrė pastarosios įtampos bankininkystės sektoriuje“, – tvirtino ekonomistas.

„Oxford Economics“ ekonomistas Paolo Grignanis savo ruožtu taip pat pabrėžė, kad penktadienio duomenys leidžia manyti, jog Europos ekonomika artimiausiu metu rodys atsparumą. Tačiau jis pažymėjo, kad su verslo lūkesčiais susijęs silpnumas indikuoja, jog antros šių metų pusės perspektyvos išlieka sudėtingos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją