Pasak „Invegos “Priemonių valdymo skyriaus vyresniosios projektų vadovės Sigitos Rutkauskaitės, viena didžiausių problemų plėtrą planuojančioms smulkiojo ir vidutinio (SVV) verslo įmonėms – bankų atsargumas suteikiant finansavimą.

„Išorinio – bankų ar kitų finansų įstaigų – finansavimo prireikia įmonėms, norinčioms įsigyti gamybos įrangą, technologines linijas, IT verslo valdymo sistemą ir t. t. Mūsų patirtis rodo, kad tai ypač sudėtinga užduotis regionuose veikiančioms SVV bendrovėms, nes vien tik šabloniškai įvertinus jų situaciją ir neatsižvelgus į kontekstą finansų įstaigoms gali pasirodyti rizikinga jas finansuoti“, – sako S. Rutkauskaitė.

2017 metais pradėta įgyvendinti finansinė priemonė „Portfelinės garantijos lizingo sandoriams“, skirta palengvinti finansavimo gavimą smulkiajam ir vidutiniam verslui.

Dažniausiai šia priemone naudojasi įmonės, užsiimančios statybų veikla bei žmonių sveikatos priežiūra. „Tai tokio tipo bendrovės, kurių veiklai reikia brangios technikos ar įrenginių, tačiau turimo bei įsigyjamo turto likvidacinė vertė yra nepakankama tam, kad būtų suteiktas finansavimas“, – teigia S. Rutkauskaitė.

Šiuo metu didžiausia vienos garantijos suma – kiek daugiau kaip 600 tūkst. eurų, o didžiausia bendra garantijų suma vienai įmonei – apie 1,2 mln. eurų. Vidutinė vieno lizingo sandorio suma 61,2 tūkst. eurų, o vidutinė garantijos suma – 49 tūkst. eurų.

Šiemet tikimasi, jog atsiras dar didesnis susidomėjimas portfelinių garantijų priemonėmis, nes JAV bei Europos centriniams bankams didinant palūkanų normas, įkandin auga ir skolinimosi kaštai verslui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją