Konkurencijos taryba buvo gavusi informacijos, kad Lietuvos parodų ir kongresų centras „Litexpo“ 2023 m. kovo 30–31 d. organizuoja didžiausią Lietuvoje mokymosi, žinių ir karjeros planavimo parodą „Karjera&Studijos“, kurioje gali dalyvauti tik Lietuvos universitetai, aukštosios mokyklos ir profesinio mokymo įstaigos. Institucijos gautais duomenimis, esą Lietuvos aukštosios mokyklos svarstė kelti sąlygas „Litexpo“, kad minėtoje parodoje dalyvautų tik tokiu atveju, jeigu renginyje nebūtų užsienio universitetų.

Konkurencijos taryba išsiuntė „Litexpo“, Lietuvos universitetų rektorių konferencijai bei Lietuvos kolegijų direktorių konferencijai įspėjamąjį raštą, kad tokie veiksmai (kolektyvinis boikotas) gali būti vertinamas kaip konkurenciją ribojantis susitarimas ir užtraukti atsakomybę. Rašte taip pat priminta, kad konkuruojantys ūkio subjektai turi laikytis sąžiningos konkurencijos principų ir savarankiškai spręsti dėl savo elgesio rinkoje, įskaitant ir tai, kokiose parodose ir kokiomis sąlygomis dalyvauti ar nedalyvauti.

Vykdydama prevencinę veiklą ir siųsdama ūkio subjektams įspėjimus apie įtariamus konkurencijos ribojimus, Konkurencijos taryba siekia atkreipti galimų pažeidėjų dėmesį, paskatinti juos įsivertinti ir prireikus pakeisti elgesį, kad kuo greičiau būtų pašalintas įtariamas Konkurencijos įstatymo pažeidimas.

Kokiu būdu spręsti konkurencijos problemas konkrečiu atveju – pradėti pažeidimo tyrimą, imtis prevencinių priemonių ar kitų veiksmų, Konkurencijos taryba sprendžia individualiai, atsižvelgdama į turimus įrodymus, galimo pažeidimo pobūdį, jo strateginę reikšmę ir kitus principus.

Dėl konkrečių ūkio subjektų veiksmų atitikties Konkurencijos įstatymo reikalavimams institucija sprendžia tik atlikusi tyrimą ir įvertinusi aplinkybių visumą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją