Išrinkta geriausia jaunoji bendrovė

Dar gruodį vykusios mugės „Mažoms ir didelėms Kalėdoms: „eXpo“ 2023“ nugalėtojai „RooMates“ iš Kauno „Saulės“ gimnazijos (mokytoja Sandra Paštuolytė) pelnė pirmos vietos apdovanojimą ir šįkart. Mokinių mokomoji bendrovė tarp mentorių jau praminta sparčiai augančiu startuoliu, nes kuria rinkoje geidžiamą produktą. Nugalėtojai kuria internetinę platformą, padėsiančią greitai ir patogiai susirasti kambarioką.

„Pastebime, jog augant nekilnojamojo turto kainoms, vis daugiau studentų, jaunuolių nusprendžia gyventi ne vieni, tačiau susirasti kambarioką nėra lengva: norisi, jog sutaptų požiūris, gyvenimo kultūra, įpročiai, todėl kuriame sprendimą, kuris padės visus šiuos iššūkius įveikti“ – kuriamą platformą pristato komandos prezidentė Deimantė Kilkytė.

„eXpo“: I vietos nugalėtojai „RooMates“

Pirmos vietos apdovanojimą įsteigusios Kauno miesto savivaldybės atstovai sako, jog mokiniai stebina savo pasiruošimu.

„Mokomieji mokinių verslai kasmet tampa vis stipresni, o konkurencija tarp jų auganti. Mokiniai kaskart (mokinių mokomųjų bendrovių mugės Kauno mieste organizuojamos nuo 2007 metų) stebina vis platesniu požiūriu, gilesnėmis žiniomis bei praktiniais gebėjimais: jie jau turi sukūrę marketingo strategiją, žino savo verslo modelio pliusus ir minusus, o pačios idėjos atliepia aplinkosaugos, socialines ar kitas šiandien aktualias globalias problemas. Kaune daugelyje sričių drąsiai auginama antreprenerystės dvasia; mokyklose – per kultūrą, komandinį darbą, savanorystę ir verslo plėtrą.

Tai, kad tarptautinė „eXpo“ vėl įvyko Kaune, tik patvirtina verslumo dvasią, neatsiejamą nuo socialinės ir ekonominės atsakomybės. Labai smagu į atsinaujinantį miestą priimti drąsius, ambicingus ateities verslininkus ir suteikti jiems realias galimybes mokytis verslumo bei antreprenerystės“, – pasakoja Kauno miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Vilija Adaškevičienė.

„eXpo“: komanda „RooMates“

Apdovanojimai įteikti ir geriausioms Kauno bei Vilniaus regionų ir geriausiai 5–8 klasių kategorijos mokinių mokomosioms bendrovėms. Geriausia Kauno regiono mokinių mokomąja bendrove tapo „TALKI'S“ (Kauno „Saulės“ gimnazija), o Vilniaus – „ZERO EAT“ (Vilniaus Simono Daukanto gimnazija). 5–8 klasių kategorijoje stipriausiais tapo „BIO MERRA“ (Panevėžio „Saulėtekio“ progimnazija).

Pastebėta ir drąsiausia idėja

Be pirmos–trečios vietos nugalėtojų „eXpo“ įteikta ir 13 vardinių apdovanojimų už inovacijų diegimą, finansines žinias, marketingo sprendimus ar net drąsą kurti netradicinius verslus. Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų Verslo vadovų klubo įsteigtą nominaciją „Drąsiausia verslo idėja“ pelnė ukrainiečių komanda „Vepro“ (VšĮ „Gravitas“), dalyvaujanti UPLIFT YOUTH projekte, kurį „Lietuvos Junior Achievement“ įgyvendina kartu su UNICEF. Jaunoji bendrovė kuria internetinę platformą, sujungiančią savanorius su renginių organizatoriais. Jaunuoliai siekia sukurti patogesnį būdą, kaip aktyviems moksleiviams, studentams atrasti savanorystės galimybių, o organizatoriams palengvinti savanorių paieškas.

Bulgarų rankose – 5 apdovanojimai

„eXpo“: bulgarų komanda „GCoffee“

Tarptautinėje „eXpo“ šįkart ypatinga sėkmė šypsojosi iš Bulgarijos atvykusiems svečiams. Visos „eXpo“ metu sulaukę didžiulio susidomėjimo bei stebinę netradiciniais marketingo būdais (dainomis ir šokiais), bulgarai pelnė net penkis apdovanojimus. Bulgarų mokinių mokomoji bendrovė

„Plantum“, užsiimanti natūralaus organinio dirvožemio pakaitalo kūrimu, gamyba ir pardavimu, pelnė 3 vietos apdovanojimą bei geriausio marketingo sprendimo nominaciją. Komanda „CY Power“, optimizuojanti įrenginių pakrovimo procesą, laimėjo didžiausio prekybos potencialo apdovanojimą. Komanda „GCoffee“, gaminanti biologiškai skaidžias kavos kapsules, nuominuota kaip „Youth Empowered“ komanda, o bendrovės prezidentui įteikta ir „Junior Achievement Alumni“ nominacija „Alumni lyderystė“.

„eXpo“: mokinių mokomoji bendrovė „Platinum“ iš Bulgarijos

Festivalį tęs regioninėse „eXpo“

Kaune prasidėjusį antreprenerystės festivalį „Lietuvos Junior Achievement“ tęs 8 regioninėse mokomųjų mokinių bendrovių „eXpo“ skirtinguose Lietuvos regionuose: Dzūkijoje, Marijampolėje, Ukmergėje, Šiauliuose, Mažeikiuose, Panevėžyje, Klaipėdos mieste ir rajone.

Organizacijos vadovė Andželika Rusteikienė teigia, jog regioninės „eXpo“ suvienija vietos bendruomenę. „eXpo“ – mėgstamiausia ir paveikiausia mokomųjų mokinių bendrovių „accelerator_x“ programos dalis, todėl siekiame kuo daugiau moksleivių suteikti galimybę jose sudalyvauti. Regionuose vykstančios verslumo parodos pritraukia švietimo bei verslo bendruomenę, o kartu tampa ir puikia erdve moksleiviams atrasti bendraminčių, su kuriais galėtų kurti bendrus projektus, apsvarstyti drąsias karjeros galimybes. Be to, pastebime, kad regioninės „eXpo“ sudomina ir gyventojus, paskatina juos domėtis antrepreneryste, o tai svarbus žingsnis, keliant bendrą šalies verslumo, finansinio raštingumo lygį“.

Andželika Rusteikienė (Monos Avik nuotr.)
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją