„Netikiu, kad pavasarį kokie nors pateikti mokestiniai pasiūlymai prisidėtų prie teisingesnio mūsų mokesčių sistemos pertvarkymo”, – ketvirtadienį Seime žurnalistams teigė R. Bugbergytė.

Parlamentarė tikino, kad socialdemokratai dar nekvietė finansų ministrės Gintarės Skaistės pristatyti mokesčių reformą frakcijoje, tačiau toks ketinimas yra. Bet, anot jos, gero rezultato nėra tikimasi, nes Vyriausybė stagnuoja ir tas matoma iš Seimui pateiktos pavasario darbų programos.

„Mes dar tikrai nekvietėme, bet turime ketinimą, kad reiktų išgirsti nelaukiant gegužės mėnesio, nes reikia tam pasiruošti. Esu įsitikinusi, kad nieko doro taip ir nesulauktumėme, nes Vyriausybė stagnuoja, apskritai, tas matyti iš Seimui pateiktos darbų programos, kadangi yra galybė neregistruotų teisės aktų projektų ir taip pat stagnuoja dėl mokesčių pertvarkos”, – sakė socialdemokratė.

R. Bubergytė pažymi, kad langas, kuris palankus mokestiniams pakeitimams, užsidaro ir tai labai blogas signalas Lietuvai.
„Esant tokiai infliacijai, palūkanoms, žmonės yra apsupti nerimo ir sulaukti pritarimo mokestiniams pakeitimams bus be galo sunku, net ir suprantant, kad mums reikia padidinti mūsų biudžeto pajamos. Skolintis negalime visą laiką, nes jis tampa labai brangus net ir valstybei“, – tvirtino Seimo narė.

ELTA primena, kad Vyriausybė kovo pradžioje patvirtino artimiausios Seimo pavasario sesijos darbų programą, kurioje įvardyta mokesčių sistemos peržiūra.

Gegužės mėnesį Seime numatoma svarstyti mokesčių sistemos peržiūros įstatymų projektų paketą. Jame bus persvarstytos mokestiniuose įstatymuose nustatytos neterminuotos lengvatos ir kitos specialios apmokestinimo sąlygos, taip pat siekiama prisidėti prie savivaldybių finansinio savarankiškumo didinimo, nelygybės mažinimo, pažangių investicijų skatinimo ir užtikrinti mokesčių sistemos efektyvumą ir prognozuojamumą.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė yra tvirtinusi, jog pasiūlymai mokesčių reformai jau yra pristatyti koalicijos partnerių frakcijose ir pasibaigus savivaldos rinkimams turėtų būti užbaigtos diskusijos dėl jos formos. Pasak jos, mokesčių reforma Seime tikrai turėtų atsirasti parlamento pavasario sesijos pirmoje pusėje.

Pernai lapkritį Lietuvoje viešėjo Pasaulio banko atstovai, pabrėžę šalies mokesčių sistemos spragas: daugiau nei dvigubai už Europos Sąjungos vidurkį didesnį Lietuvos surenkamo pridėtinės vertės mokesčio atotrūkį bei pajamų nelygybę.

Institucija siūlo visus pajamų šaltinius apmokestinti vienodai, nepriklausomai nuo gaunamų pajamų būdo, taip pat pajamas apmokestinti progresyviu tarifu, sumažinant mokestinę naštą uždirbantiems mažiau.
Pasaulio bankas taip pat suskaičiavo, kad Lietuvoje galioja 72 skirtingi apmokestinimo režimai.