Teisėjų kolegija atmetė S. Mačiulskio apeliacinį skundą ir konstatavo, kad Vilniaus apygardos administracinio teismo (VAAT) 2022 m. birželį paskelbtas sprendimas yra pagrįstas ir teisėtas, todėl nėra pagrindų jį naikinti ar keisti.

VAAT buvo pripažinęs, kad Konkurencijos tarybos prašymas minėtos įmonės vadovui apriboti teisę 3 metus užimti vadovaujančias pareigas yra proporcingas. Teismas sutiko, kad Konkurencijos taryba, prašydama taikyti sankciją, teisiškai tinkamai įvertino vadovo veiksmus dėl prisidėjimo prie sudaryto draudžiamo konkurentų susitarimo ir atsakomybės mastą.

Priminsime, jog Konkurencijos taryba 2019 m. birželį paskelbė, kad bendrovės „Pasvalio melioracija“, „Jadrana“, „Panevėžio melioracija“ ir „Biržų ranga“, užuot konkuravusios, susitarė, kokias darbų kainas siūlyti Pasvalio, Panevėžio ir Biržų rajono savivaldybių 2012–2017 m. organizuotuose 25 viešuosiuose pirkimuose kelių ir gatvių remonto bei melioracijos darbams pirkti. Taip įmonės sudarydavo sąlygas viena kitai laimėti skirtingose teritorijose: Panevėžio rajone – „Panevėžio melioracijai“, Biržų rajone – „Biržų rangai“, Pasvalio rajone – tų pačių akcininkų valdomoms bendrovėms „Pasvalio melioracija“ arba „Jadrana“.

LVAT jau anksčiau buvo konstatavęs, kad „Biržų rangai“ 368 tūkst. Eur bauda, o „Panevėžio melioracijai“ – 209.800 Eur bauda buvo skirta pagrįstai. Teismas taip pat patvirtino Konkurencijos tarybos ir bendrovių „Jadrana“ bei „Pasvalio melioracija“ sudarytas taikos sutartis, kuriose pažeidėjoms numatytos individualios – atitinkamai 18.720 Eur ir 151.430 Eur – baudos už kartelinį susitarimą.

Konkurencijos įstatymas numato, kad vadovui, prisidėjusiam prie bendrovės sudaryto draudžiamo konkurentų susitarimo ar piktnaudžiavimo dominuojančia padėtimi, gali būti apribojama teisė iki penkerių metų eiti viešojo ir (arba) privataus juridinio asmens vadovo pareigas, būti viešojo ir (arba) privataus juridinio asmens kolegialaus priežiūros ir (arba) valdymo organo nariu. Papildomai taip pat gali būti skiriama bauda iki 14 481 Eur. Atsakomybė gresia ir tiems vadovams, kurie nutraukė darbo santykius su įstatymą pažeidusiomis įmonėmis, tačiau yra prisidėję prie pažeidimo. Minėtas sankcijas ūkio subjektų vadovams Konkurencijos tarybos motyvuotu prašymu taiko teismas.

Vadovaujantis Konkurencijos įstatymu, visų ūkio subjektų vadovų, kuriems galioja teismų paskirtos sankcijos, sąrašas skelbiamas Konkurencijos tarybos interneto svetainėje. Pagal Konkurencijos tarybos asmens duomenų tvarkymo taisykles ši informacija skelbiama iki teismo paskirtų sankcijų galiojimo pabaigos.