Pasak profsąjungos, konfliktas dėl NMA vadovo pozicijos gali sutrikdyti agentūros veikla, kas neigiamai atsilieps žemės ūkio ir žuvininkystėms sektoriams.

Jau metus vykstančiose kovose dėl agentūros vadovo posto įtampa padidėjo šių metų pirmąjį mėnesį, teigiama pranešime spaudai. NMA profesinė sąjunga ir darbo taryba parengė peticiją, kurią pasirašė beveik pusė NMA darbuotojų.

Peticijoje reiškiamas nuogąstavimas dėl Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) ir ministro veiksmų, kurie destabilizavo įstaigos veiklą – vienašališkas NMA nuostatų keitimas, vertinimo terminų trumpinimas be derinimo, neproporcingai išaugęs kiekis ŽŪM užklausų bei ministro pavedimų, kuriais prašoma pateikti didelės apimties informaciją bei duomenis, kurių pateikimas reikalavo atitraukti darbuotojus nuo tiesioginių pareigų atlikimo.

NMA yra vienintelė akredituota institucija Lietuvoje, administruojanti ES ir Lietuvos valstybės paramos priemones, kuri yra atsakinga už žemės ūkio ir žuvininkystės fondų paramos lėšų mokėjimą. Kasmet per agentūrą yra išmokama apie 1 mlrd. Eur paramos.

Oficialiai NMA direktoriaus pareigas eina Aleksandras Muzikevičius, į šias pareigas paskirtas 2019 m. spalį. Iki šių metų sausio vidurio vis dar vyko teismo procesas dėl iki A. Muzikevičiaus buvusio NMA vadovo Eriko Bėronto atleidimo. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas šiemet galutinai konstatavo, kad E. Bėronto atleidimas buvo teisėtas.

A. Muzikevičiui susirgus NMA laikinuoju vadovu turėjo tapti jo pavaduotojas. Tačiau žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas skubos tvarka, vienašališkai, neinformavęs NMA kolektyvo, pakeitė NMA nuostatus, kuriuose numatė, kad nesant įstaigos direktoriui, jį pavaduoja žemės ūkio ministro paskirtas valstybės tarnautojas.

Laikinuoju vadovu ministras paskyrė buvusį ankstesniojo NMA vadovo bendražygį, NMA Paramos administravimo skyriaus vedėją Eivydą Kaziliūną.

Ši žinia sukėlė įtampą įstaigos viduje. Darbuotojai nesuprato, kodėl, laikinojo vadovo pareigas galėjęs eiti, direktoriaus pavaduotojas tapo netinkamas pareigoms ir iš įstaigos darbuotojų buvo pasirinktas ne vienas iš 10 departamentų direktorių ar 3 nepriklausomų skyrių vedėjų, bet vienas iš daugelio skyrių vedėjų. Pasak jų, taip keliamos abejonės dėl NMA dirbančių aukštesnės grandies vadovų kompetencijų bei sukeliamas nesaugumo jausmas darbuotojams.

NMA situacija praėjusią savaitę buvo nagrinėta Seimo Kaimo reikalų komitete. NMA profsąjungos pirmininkė Beata Naruševič-Sevruk atkreipė parlamentarų dėmesį į tai, kad įtampa agentūroje gali sutrikdyti ES paramos skirstymą, pranešė apie neteisėtą spaudimą profsąjungai ir laikinojo vadovo nekompetenciją.

Lietuvos žemės ūkio darbuotojų profesinių sąjungų federacija (LŽŪDPF) palaiko teisėtus NMA darbo kolektyvo lūkesčius.

„Dėl vienoje ar kitoje institucijoje vykstančių „sostų karų“ neturėtų kentėti nei darbuotojai, nei atskiri ūkio sektoriai, nei juolab valstybės biudžetas. O tokios „sostų kovos“ išties reikalauja nemažai ir žmogiškųjų ir finansinių resursų“,- sako LŽŪDPSF pirmininkas Audrius Gelžinis.

LŽŪDPF tikisi, kad aukščiausius šalies vadovai tinkamai įvertins susiklosčiusią situaciją, dėl kurios gali nukentėti Lietuvos žemės ūkio ir žuvininkystės sektorius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją