Pagrindinis pakeitimas – nuo 2023 m. kovo 1 d. pateikus paraišką palūkanų kompensavimui gali būti kompensuojama iki 50 proc. sumokėtų palūkanų už investicines paskolas ar finansinės nuomos (lizingo) sandorius, pagal kuriuos dėl palūkanų kompensacijos su paraiška kreipiamasi ne vėliau kaip per 1 metus nuo atitinkamo sandorio sutarties pasirašymo dienos.

„Palūkanos verslams kompensuojamos iš Lietuvos valstybės biudžeto lėšų. Tai reiškia, kad valstybė privalo ne tik efektyviai įdarbinti mokesčių mokėtojų pinigus, bet ir užtikrinti, kad kompensacijomis galėtų pasinaudoti didesnis verslų, planuojančių investicinius projektus, skaičius“, – apie pakeitimus kalba „Invegos“ generalinio direktoriaus pavaduotoja, Verslo plėtros direktorė Inga Beiliūnienė.

Atsižvelgus į esamą geopolitinę situaciją, nuo šiol priemone galės pasinaudoti ir verslai, veikiantys ginklų ir šaudmenų gamyboje. Visgi, kaip ir prieš tai, išlieka ribojimas ginklų ir šaudmenų prekybai. Taip pat dėl kompensacijos negalės kreiptis tie verslai, kurie užsiima elektros energijos gamyba, perdavimu ir paskirstymo veikla. Tarp atnaujintų sąlygų ir dar vienas reikalavimas – priemone nebus galima pasinaudoti, jei paskolos lėšos bus skirtos elektros energiją gaminančių elektrinių ir elektros energijos gamybos įrenginių statybai, įrengimui ir modernizavimui, siekiant parduoti ar kitu būdu perleisti kitiems asmenims, o ne naudoti investicinės paskolos ar lizingo sandorio gavėjo veikloje.

Nepaisant to, kad sumažėjo palūkanų kompensacijos maksimalus dydis, pasak I. Beiliūnienės, išlieka galimybė pasinaudoti ir kitomis priemonėmis, lengvinančiomis finansinę naštą, pavyzdžiui, „Invegos“ teikiamomis individualiomis ir portfelinėmis garantijomis, kuriomis gali būti garantuojamos įvairios finansavimo formos: kredito linijos, paskolos ir finansinės nuomos (lizingo) sandoriai, taip pat įvairiomis paskolomis, rizikos kapitalo investicijomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją