Lietuvos bankas nuoširdžiai dėkoja visiems gyventojams, įmonėms, pirkusiems kolekcinę 10 eurų sidabro monetą, skirtą Ukrainos kovai už laisvę. Kiekvieno, kuris pirko kolekcinę monetą, pagalba Ukrainai buvo 70 Eur. Pridėjus pridėtinės vertės mokestį ir monetos nominalo kainą, bendra monetos kaina siekė 96,80 Eur.

Monetas daugiausia pirko Lietuvos gyventojai, daugelis įsigijo po vieną monetą, bet buvo perkančių ir 10 monetų. Lietuvos banko išleista kolekcinė moneta ir galimybė padėti Ukrainai sudomino ir užsienio pirkėjus – monetų įsigijo pirkėjai iš Lenkijos, Latvijos, Ukrainos, Estijos, Vokietijos, Nyderlandų, Slovakijos.

Lietuvos bankas taip pat informuoja, kad kovo 16 d. bus išleista nauja proginė 2 eurų moneta „Kartu su Ukraina“. Įsigyjant šią monetą numizmatinėje pakuotėje taip pat bus galima padėti Ukrainai.

„Deja, žiaurus karas Europoje, šalia mūsų tęsiasi jau beveik metus, todėl ir mūsų pagalba nuo karo kenčiančiai Ukrainai negali sustoti. Jau nuo kovo 9 d. pradėsime platinti naują proginę 2 eurų monetą „Kartu su Ukraina“. Įsigydami šią monetą numizmatinėje pakuotėje ne tik prisidėsime prie finansinės pagalbos Ukrainai, tačiau ir dar kartą patvirtinsime, kad Ukraina nėra viena šiame kare. Svarbu ir tai, kad didžioji dalis tiražo bus įprastos apyvartinės 2 eurų monetos, naudojamos atsiskaitymams, ir jos tiek mums, tiek europiečiams neleis pamiršti – esame KARTU SU UKRAINA“, – sako Gediminas Šimkus, Lietuvos banko valdybos pirmininkas.

Proginės monetos nacionalinės pusės, kurią sukūrė dailininkė Eglė Žemaitė, centre – stilizuota saulėgrąža, kurios žiedlapiai – tarsi žmonių siluetai, susikibę rankomis, apsikabinę, saugantys vienas kitą, įkūnijantys vienybę, palaikymą, buvimo kartu stiprybę.

Saulėgrąža meninėmis priemonėmis komponuojama tarsi kylanti saulė – naujos pradžios viltis, paukščiai – tai laisvė, viltis ir drąsa, tai tarsi žmonės, pakylantys virš aplinkybių, niekada nesitaikstantys su primesta valia. Kartu tai ir aliuzija į žmones, paaukojusius gyvybes, išskrendančias jų sielas. Monetos bendroji pusė tokia pati, kaip apyvartinių 2 eurų monetų, jos autorius – Luc Luycx, rašoma pranešime.

Didžioji už monetas numizmatinėje pakuotėje gautų lėšų dalis (išskyrus nominalą ir pridėtinės vertės mokestį) bus skirta padėti Ukrainai. Kiekvieno asmens, perkančio monetą, pagalba – 10 Eur, bendra monetos kaina – 14,52 Eur. Lėšos bus pervestos į Ukrainos nacionalinio banko atidarytą sąskaitą humanitarinei pagalbai rinkti.

Moneta „Kartu su Ukraina“ bus nukaldinta pusės milijono vienetų tiražu, iš jų BU kokybės monetų specialioje numizmatinėje pakuotėje pradinis tiražas – 15 000 vnt., maksimalus galimas tiražas – iki 50 000 vnt. Monetas nukaldins Lietuvos monetų kalykla. Padėti Ukrainai bus galima perkant būtent monetas numizmatinėje pakuotėje, o apyvartinės monetos bus keičiamos už nominaliąją vertę, skelbiama pranešime.

Proginėmis 2 eurų monetomis galima atsiskaityti visose euro zonos šalyse.