Šis mechanizmas atsirado 2019 metais, siekiant padėti gausioms ir neįgaliuosius auginančioms šeimoms.

Kortelė priklauso 3 ir daugiau vaikų, įvaikių ar globotinių auginančioms šeimoms bei toms, kuriose auga ar yra slaugomi neįgalūs vaikai. Norint ją gauti reikia pateikti prašymą spis.lt sistemoje arba užpildyti prašymą raštu ir pateikti jį Socialinių paslaugų priežiūros departamentui atvykus gyvai ar atsiuntus paštu.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija anksčiau skelbė, kad teisę į šeimos kortelę šiuo metu turi 43 tūkst. šeimų, pirmąja kortele naudojasi beveik 30 tūkst., t.y. 69 proc. teisę į šią kortelę turinčių šeimų.

Šeimos korteles turintiems žmonėms lengvatas ir nuolaidas suteikia privataus ir viešojo sektoriaus partneriai. Jų teikiamos nuolaidos gali būti vienkartinės, trunkančios ne trumpiau nei 3 arba 6 mėnesius.

Nuolaidos ir jogos studijose, ir kino teatruose

Nuolaidas šiuo metu siūlo 300 partnerių, jos teikiamos įvairioms prekėms ir paslaugoms – nuo drabužių iki pramogų ar maitinimo.

Jos siekia nuo 5 iki 50 proc., tiesa, yra ir tokių, kurie paslaugas šeimos kortelės turėtojui siūlo suteikti nemokamai. Viena nekilnojamojo turto brokerė nurodo, kad nekilnojamojo turto klausimais šeimą pakonsultuos už dyką.

Kai kurie partneriai nenurodo konkretaus nuolaidos dydžio, tik informuoja, kad ji gali būti taikoma visoms prekėms ar paslaugoms, o teirautis dėl jos reikėtų atskirai. Yra ir nurodančių specialių sąlygų – pavyzdžiui, pavežėjas informuoja, kad šeima galės nemokamai pasinaudoti pavežėjimo paslauga, jei prieš tai keliavo 11 kartų.

Pavyzdžiui, šeimos gali gauti 10 proc. nuolaidą viename iš drabužių prekybos tinklų, 30 proc. nuolaidą įvairioms prekėms ir paslaugoms optikoje. Siūloma pasinaudoti 10 proc. nuolaida sanatorijoje. Viena įmonė netgi siūlo suteikti 10 proc. nuolaidą paminklams.

Vaikų darželis

Iš didžiųjų prekybos tinklų nuolaidų siūlo „Rimi“ ir „Iki“ – suteikiama 5 proc. nuolaida apsiperkant.

Nuolaidų siūlo ir butikai, automobilių plovyklos, programavimo įmonės, finansų konsultantai, privatūs darželiai, viešbučiai ir restoranai, kino teatrai, krovinių gabenimo paslaugas teikiančios įmonės, jogos studijos.

Visą partnerių sąrašą galima rasti čia. Prekes ar paslaugas su šios kortelės naudomis galima įsigyti maždaug 3 tūkstančiuose vietų.

Tarp ne miestų savivaldybių aktyviai naudojasi Visaginas, Pagėgiai

Kaip anksčiau skelbė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, daugiausia šeimos kortelės turėtojų iš ne didžiųjų miestų savivaldybių yra Visagino savivaldybėje (čia kortele naudojasi 86 proc. tokią teisę turinčių šeimų), Pagėgių (85 proc.), Marijampolės (71 proc.), Neringos (69 proc.), Šalčininkų rajono (69 proc.) ir Elektrėnų savivaldybėse (68 proc.).

Tarp didžiųjų miestų savivaldybių pirmauja Vilniaus miestas (84 proc.), Vilniaus rajonas (70 proc.); Kauno miestas (80 proc.), Kauno rajonas (69 proc.); Klaipėdos miestas (81 proc.), Klaipėdos rajonas (68 proc.) Šiaulių miestas (72 proc.), Šiaulių rajonas (55 proc.).

Mažiausias procentas Šeimos kortelę turinčių šeimų yra Pakruojo rajono savivaldybėje – 41 proc., Kelmės rajono– 43 proc., Biržų rajono – 47 proc., Radviliškio rajono – 49 proc. šeimų.