Ar ant prarajos krašto esantis "Ekranas" sugebės atsiskaityti su savo darbuotojais, priklausys ir nuo to, kaip seksis parduoti įmonės sandėliuose užsigulėjusius kineskopus, penktadienį rašo dienraštis "Lietuvos žinios".

Tikimasi, kad Garantinis fondas atsiskaityti su darbuotojais skirs 4,5 mln. litų. Iš šio fondo bankrutuojančios įmonės darbuotojams išmokama suma negali viršyti dviejų minimalių atlyginimų. Kadangi išeitinės kompensacijos skaičiuojamos nuo vidutinio darbo užmokesčio, kuris "Ekrane" siekė 1,5 tūkst. litų, bankrutuojanti gamykla buvusiems darbuotojams liks įsiskolinusi.

"Po liepos 1-osios esame numatę kreiptis į teismą dėl galimybės atsiskaityti su darbuotojais už visus įsiskolinimus. Atsižvelgdami į teismo sprendimą, tai padaryti galėsime įpusėjus rudeniui", - teigė "Ekrano" bankroto administratorius Gintaras Gelčys, atstovaujantis bendrovei "Baklis".

Įmonės sandėliuose, pasak G.Gelčio, šiuo metu yra 206 tūkst. "Ekrane" pagamintų kineskopų, kurių vertė -10 mln. litų. Taip pat yra nebaigtos gaminti produkcijos, kurios vertė - 14 mln. litų.

Tuo tarpu "Ekrano" darbuotojai, gaudavę kone milžiniškus atlyginimus, palyginti su paprastų darbininkų algomis, gali nukentėti išmokant jiems priklausančias išmokas.

Ketvirtadienį Panevėžio miesto tarybai gamyklos administratorius Gintaras Gelčys užsiminė, kad bus stengtasi išmokėti visas bankroto atveju priklausančias išmokas visiems darbuotojams, tačiau tie, kurie gaudavo didesnius atlyginimus, galbūt nukentės, rašo "Panevėžio rytas".

"Taip, mane nustebino atlyginimų dydžiai, bet ne tik vadovų. Daugelio ir paprastų darbuotojų, pavyzdžiui, personalo, kompiuterininkų, algos mane nustebino", - atsakė G.Gelčys.

Administratorius nesutiko pasakyti, kiek konkrečiai uždirbdavo generalinis direktorius, nes esą į svetimą kišenę jis negalįs lįsti. Tačiau pranešė, kad iš maždaug 4 tūkst. darbuotojų net 5 proc., tai yra apie 200 žmonių, gaudavo algos 10 ir daugiau tūkstančių litų.

Paprastų darbininkų atlyginimų vidurkis geriausiais kineskopų gamybos milžinės laikais buvo tik apie 1500 litų neatskaičius mokesčių. Į rankas žmonės gaudavo tik šiek tiek daugiau nei tūkstantį litų.

"Ekrano" vadovų algos buvo apskritai nesuvokiamo dydžio. Neoficialių šaltinių duomenimis, gamyklos generalinis direktorius Eimutis Žvybas su visais priedais gaudavo mažiausiai 120 tūkstančių litų per mėnesį. Jo pavardė jau ne pirmi metai puikuojasi didžiausių šalies milijonierių sąraše.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją