Antradienį vykusiame elektrinės valdytojos bendrovės Kauno termofikacinės elektrinės (KTE) akcininkų susirinkime į bendrovės valdybą paskirti du "Dujotekanos" vadovai Petras Vojeika ir Rimandas Stonys. Valdybos nariu tapo ir "Dujotekanos" valdyboje dirbantis "Gazprom" atstovas Kirilas Selezniovas.

Tokie įvykiai buvo visiškai netikėti KTE vadovui Algimantui Stasiukynui ir "Gazprom" statytiniams Lietuvoje, rašo "Lietuvos rytas".

Iki šiol buvo manyta, kad kol koncerne "Gazprom" dirbs "Dujotekanai" simpatijų nereiškiantis koncerno viceprezidentas Aleksandras Riazanovas, dujų importuotoja neturi jokių galimybių elektrinėje didinti savo įtaką.

Lietuvą europinėmis dujų kainomis nuolat gąsdinančio "Gazprom" viceprezidento A.Riazanovo santykiai su "Dujotekana" - ne patys geriausi. Jis net siekė "Dujotekana" apskritai išstumti iš "Gazprom" dujų platintojų Lietuvoje.

Prieš kelerius metus "Dujotekana" kartu su "Gazprom" bei A.Riazanovu siejama bendrove "Clement Power Venture" jau dalyvavo elektrinės privatizavimo konkurse ir įsigijo ją už 116,5 mln. litų. "Gazprom" turi net 99,5 proc. KTE akcijų, o "Dujotekanos" dalis siekia 0,5 procento.

Tuo tarpu prieš kelerius metus KTE akcininkai buvo susitarę, kad "Gazprom" valdys 51 proc. KTE akcijų, o smulkieji akcininkai likusią dalį ("Dujotekana" - 24 proc., "Clement Power" - 25 proc). Tačiau A.Riazanovas "Dujotekanai" sutrukdė pasididinti akcijų paketą.

Daug prieštaravimų Kaune sukėlusi "Clement Power" iki šiol nedalyvavo KTE akcijų emisijose, skirtingai nei Lietuvos dujų įmonė, todėl ji turėtų pretenduoti į visą 49 proc. akcijų dalį.

Elektrinės vadovas A.Stasiukynas sakė, kad dėl "Dujotekanos" įtakos didėjimo elektrinės valdyme reikia klausti KTE akcininkų: "Dujotekana" visą laikė siekė didinti įtaką ir, matyt, tai pasiekė". "Dujotekanos" vadovas R.Stonys teigė neatmetąs galimybių, kad "Dujotekana" pasinaudos teise išpirkti KTE akcijas.

Jis sakė, kad iki šiol bendrovė buvo ignoruojama kaip KTE akcininke, dabar teisingumas atkurtas: "Dujotekana" gavo pasiūlymą dalyvauti valdyme kaip privatizavimo konkurso dalyvė ir Lietuvos rinką gerai žinanti bendrovė, be to, ji turi teisę pirkti KTE akcijų".

Kauno elektrinė dujas gauna tiesiogiai iš "Gazprom" ir perka jas pigiausiai Lietuvoje - mažiau negu 300 litų už 1000 kubinių metrų. Jos gaminama produkcija turi garantuotas rinkas. Elektrinė gamina ne tik elektrą, kurią superka "Lietuvos energija", bet ir tiekia šilumą Kauno miestui.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją